Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες πιέσεις παρά το θετικό σήμα του FTSE

Οι traders φαίνεται πως είχαν προεξοφλήσει την προσθήκη του ελληνικού

χρηματιστηρίου

στη watch list (λίστα παρακολούθησης) για πιθανό upgrade στις ώριμες αγορές από τον

FTSE Russell

. Λίγα λεπτά κράτησε η προσπάθεια αντίδρασης μετά το διήμερο πτωτικό σερί, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν και πάλι οι πωλητές.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (9/10) ο

Γενικός Δείκτης

υποχωρεί κατά -0,34% στις 1.422,49 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.430,77 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.420,28 μονάδες. Διορθώνει η Τράπεζα Κύπρου μετά το χθεσινό «άλμα» της, συνεχίζει τα limit down η Attica Bank, ενώ η ΕΧΑΕ ανακάμπτει με ώθηση από τα… μαντάτα του FTSE Russell. Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό (CPI) στις ΗΠΑ.





Δεσμεύεται μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ ήρθε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy Holdings. Η ενίσχυση του free float αμφότερων των τίτλων αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές τους. Την επόμενη εβδομάδα σειρά έχει η ΑΜΚ της Attica Bank.


Σε θετικό καταλύτη αναδεικνύεται το σήμα αναβάθμισης που έδωσε ο FTSE Russell. Ο οίκος αξιολόγησης ενέταξε την Ελλάδα σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για ενδεχόμενη αναταξινόμηση, σε «βάθος» 12-18 μηνών, από τις προηγμένες αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η εξέλιξη αυτή δίνει μία αναπάντεχη, αλλά συνάμα ευπρόσδεκτη ώθηση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.





Παραμένει στο προσκήνιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο όμιλος έχει συνάψει deal με τη Latsco, σύμφωνα με το οποίο το family office θα αποκτήσει ποσοστό 10% στην παραχώρηση της Αττικής Οδού. Το τίμημα για τη συναλλαγή συμφωνήθηκε στα 77 εκατ. ευρώ και αντανακλά σε premium 15%. Θετική εξέλιξη η συμφωνία κατά την Axia Research, η οποία δίνει τιμή στόχο 27,4 ευρώ για τη μετοχή.


Για σήμερα είναι προγραμματισμένο το road show της ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Φρανκφούρτη. Το παρών θα δώσουν οι εξής 12 εταιρείες: ΟΠΑΠ, Motor Oil, Metlen, Lamda Development, HELLENiQ ENERGY, ΑΔΜΗΕ, Austriacard, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Profile, Optima Bank και Πλαστικά Θράκης. Είχε προηγηθεί στις 3 Οκτωβρίου το road show στο Παρίσι, που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με τη Société Générale. Ακολουθεί το road show στο Λονδίνο, το διήμερο 2-3 Δεκεμβρίου για τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Πανικός στη Φλόριντα για τον Μίλτον: Περιμένουν πάνω από 5 μέτρα ύψος νερού – Δραματικές εικόνες από την εκκένωση





Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος στον Δημήτρη Δανίκα για τη βία ανηλίκων: «Οι γονείς χρειάζονται ψυχολόγο, όχι τα παιδιά»





Η ακτινογραφία του πόθεν έσχες Κασσελάκη: Το χαρτοφυλάκιο των $4 εκατ., τα ακίνητα και τα δάνεια

Related posts

ΗΠΑ: Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός, το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πληρώνονται σήμερα

admin

«Πράσινη» ενέργεια: Οι προτάσεις των παραγωγών ΑΠΕ για ανάπτυξη και εξαγωγές ρεύματος

admin

Η Fed αυξάνει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης

admin

Aegean: Τί περιλαμβάνει το θερινό πρόγραμμα του 2021

admin

Επιδόματα: Πώς θα καταβάλλονται με την προπληρωμένη κάρτα – Πότε ξεκινάει η εφαρμογή

admin

Νέα οικονομικά μέτρα: Μειώσεις προκαταβολής φόρου, βαθύτερο «κούρεμα» στα ενοίκια

admin

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τηλεργασία σήμερα στο Δημόσιο – Κανονικά αμείβονται όσοι αδυνατούν να παραστούν

admin

Στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα ο Σταϊκούρας – Ποια η ατζέντα

admin