Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές διακυμάνσεις και άμυνα πάνω από τις 1.410 μονάδες

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9) για το ελληνικό

χρηματιστήριο

, το οποίο συντονίζεται με την ελεγχόμενη διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. ανέκαμψε την περασμένη Παρασκευή (13/9) έπειτα από 5ήμερη πτώση. Προς το παρόν δεν είναι έντονες οι πιέσεις των πωλητών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τις 1.410 μονάδες.


Ειδικότερα, ο

ΓΔ

υποχωρεί κατά -0,21% και διαπραγματεύεται στις 1.416,22 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.419,39 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.415,37 μονάδες. Ως «αντίβαρο» λειτουργούν με τα κέρδη τους οι τράπεζες, στην έναρξη των συναλλαγών.





Στους ρυθμούς της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να κινηθεί η αγορά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση (placement) για το 8% με 10% του συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Σε διεθνές πλαίσιο, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (κατά 0,25% – η δεύτερη φέτος), αναμένεται να ξεκινήσει και η Federal Reserve τη νομισματική της χαλάρωση. Ερωτηματικό παραμένει εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.










Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell σε συνδυασμό, όπως αναφέρει η στήλη dark room, «με το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, με την λήξη Συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου την Παρασκευή. Η αναδιάρθρωση του FTSE/Russell δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης». Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.


Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Τράπεζα Κύπρου, καθώς η έκτακτη ΓΣ της τράπεζας ενέκρινε το re-listing των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών -9 χρόνια μετά την έξοδό της- και την ταυτόχρονη διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η διαγραφή από το LSE έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.





Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Κρι Κρι ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Η βιομηχανία γάλακτος σημείωσε διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο α’ εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 26,32 εκατ. ευρώ, από 21,19 εκατ. ευρώ το 2023. Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία. Ακολουθούν την Τρίτη (17/9) οι ανακοινώσεις από τη Noval Property, την Πέμπτη (19/9) σειρά έχουν η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm, ενώ την Παρασκευή (20/9) έχουμε τις Premia Properties, Costamare, Μουζάκης και Logismos.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα





Ταυτοποιήθηκε ο ύποπτος που συνελήφθη για την νέα απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ





Αδιανόητες καταστροφές στην Ευρώπη: Κάτω από το νερό βυθίστηκε πόλη στην Τσεχία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πολωνία





Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παρέμειναν στην κορυφή, στο -5 ο Παναθηναϊκός – Δείτε τα γκολ

Related posts

ΕΡΓΑΝΗ: Κατά 61% αυξήθηκαν οι δηλωμένες υπερωρίες στα σούπερ μάρκετ με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

admin

e-αποδείξεις: Πρόστιμα από αύριο σε επιχειρήσεις

admin

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS – Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ορίσει ραντεβού

admin

Ακίνητα: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες του εντύπου Ε2 της φορολογικής δήλωσης

admin

Ρωσία: Σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να μετριάσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων

admin

Αναδρομικά συνταξιούχων: Από σήμερα το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές

admin

Χατζηδάκης: Δεν θα χαριστούμε σε πέντε τύπους που παρανομούν στις παραλίες

admin

Πληρωμές συντάξεων Μαΐου: Πότε αναμένεται να μπουν χρήματα στους λογαριασμούς

admin

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια, θα υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο

admin