Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με -3,18% ολοκληρώθηκε ο Αύγουστος

Με «ταλαντώσεις» σε εξαιρετικά στενό εύρος τιμών ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και του Αυγούστου για το

ελληνικό χρηματιστήριο

. Στο ίδιο έργο… θεατές λοιπόν, με τις εναλλαγές προσήμων να είναι συνεχείς και με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει μεν «εγκλωβισμένος» στην περιοχή των 1.425-1.435 μονάδων, αλλά να κλείνει κοντά στο υψηλό ημέρας.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (30/8) ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύθηκε κατά 4,28 μονάδες ή 0,3% και έκλεισε στις 1.431,19 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.424,59 (χαμηλό ημέρας) και των 1.431,33 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σε εβδομαδιαία βάση η πτώση του ΓΔ περιορίστηκε στο -0,1%, ενώ ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με απώλειες της τάξης του -3,18%. Στο 10,68% διαμορφώνεται η απόδοση στο 8μηνο.





Μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο ημερήσιος τζίρος λόγω του rebalancing των δεικτών του MSCI, με κυριότερη αλλαγή τον υποβιβασμό της Motor Oil από τον MSCI Greece Standard Index στον Small Cap. Οι συναλλαγές «εκτοξεύθηκαν» στις δημοπρασίες, όπου έλαβαν χώρα οι μεταβολές στο πλαίσιο της προαναφερθείσας αναδιάρθρωσης.


Μοιρασμένη η «πίτα» στο ταμπλό με τις ανοδικές και τις καθοδικές μετοχές. Αντίδραση έβγαλαν οι αγοραστές όσον αφορά τη Motor Oil, η οποία επανήλθε κοντά στα επίπεδα των 22 ευρώ. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν επίσης η Τρ. Πειραιώς, η Ελλάκτωρ, η Autohellas και η HELLENiQ ENERGY, με την τελευταία να λαμβάνει ώθηση από τις εξαμηνιαίες επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες. Ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια η Fourlis στα mid caps, με «όχημα» την επίτευξη της μεγάλης στρατηγικής συμφωνίας με την Foot Locker.






Στα 377 εκατ. ευρώ ο τζίρος




Το rebalancing «ανέβασε» τον τζίρο στα 377,25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,388 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Περισσότερο επηρεάστηκε η Motor Oil λόγω της αφαίρεσής της από τον βασικό δείκτη των ελληνικών μετοχών, με αποτέλεσμα να διακινηθούν σήμερα κεφάλαια της τάξης των 187,653 εκατ. ευρώ.


Αυξημένος ήταν επίσης ο τζίρος για την Εθνική Τράπεζα (37,171 εκατ. ευρώ), την Eurobank (27,086 εκατ. ευρώ) και την Πειραιώς (24,465 εκατ. ευρώ). Στα 99,202 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς. Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν 53 μετοχές, έναντι 39 που υποχώρησαν και 18 που έμειναν χωρίς μεταβολή.








Όσον αφορά τους κυριότερους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες ενισχύθηκαν σήμερα κατά 0,69% στις 1.265,62 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί τους. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κέρδισε 0,17% στις 3.473,66 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,43% στις 2.320,72 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο βαρύτερα σταθμισμένος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά -1,26%, σε μηνιαία βάση έχασε -3,03%, ενώ στο 8μηνο η επίδοσή του ανέρχεται σε 19,22%.


Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς «σκαρφάλωσε» κατά 2,17% στα 3,908 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,68% στα 2,064 ευρώ και η Εθνική σημείωσε κέρδη 0,36% στα 7,858 ευρώ. Στον αντίποδα, η Alpha Bank έχασε -0,87% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο 1,5465 ευρώ.






MSCI, αποτελέσματα και στο «βάθος» raters

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα το rebalancing (αναδιάρθρωση) του MSCI. Σημαντικές ήταν οι εκροές για τις περισσότερες μετοχές που συμμετέχουν στους δείκτες του MSCI, κυρίως στη Motor Oil και τις τράπεζες (με έμφαση στην Eurobank), με την συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, με ισχυρό κεφαλαιακό «κύμα» στις δημοπρασίες.


Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil διεγράφη από τον MSCI Greece Standard Index, ο οποίος απαρτίζεται πλέον από τους εξής 9 τίτλους: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Metlen και Jumbo. Στον MSCI Small Cap θα διαπραγματεύεται πλέον η MOH. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.





Με τα αποτελέσματα της HELLENiQ ENERGY και της Austriacard Holdings χθες και της Intralot σήμερα (μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης) ολοκληρώνεται ο κύκλος των ανακοινώσεων του Αυγούστου. Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου επιφυλάσσει εξίσου σημαντικές δημοσιεύσεις εξαμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, με τον ΟΠΑΠ και τη Σαράντης να ξεχωρίζουν. Την επόμενη Παρασκευή (6/9) έχουμε και τον «χρησμό» της DBRS για την ελληνική οικονομία. Μία εβδομάδα αργότερα (13/9) ακολουθεί η ετυμηγορία της Moody’s, την οποία περιμένουν διακαώς οι αναλυτές.






Οι διεθνείς αγορές καλωσορίζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου στην Wall Street. Πιέσεις δέχθηκε χθες ο Nasdaq λόγω της διόρθωσης της Nvidia, ενώ ο Dow Jones σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών κλείνοντας πάνω από τις 41.300 μονάδες. Ευεργετικά λειτουργούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια ήπια «προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω προοπτικών για χαμηλότερα επιτόκια.


Σε ανοδική τροχιά διατηρούνται και σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο 0,3%. Ώθηση παρέχουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος κατέβασε ταχύτητα στο 2,2%, δηλαδή σε χαμηλό τριών ετών. Στο 0,2% με 0,6% η κίνηση στα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Πιο ήπια η ενίσχυση για τον γερμανικό DAX, ο οποίος προέρχεται από κλείσιμο σε ιστορικό υψηλό, βλέποντας πλέον με αξιώσεις τις 19.000 μονάδες.


Επιστροφή στα κέρδη για τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Κίνα ( 2,4% ο Shenzhen Component) και Χονγκ Κονγκ ( 1,1% ο Hang Seng) να καταγράφουν «αλματώδη» πορεία. Θετικοί καταλύτες τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ιαπωνία.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Πλειοδότρια και στο πανηγύρι του Αλμυρού η επιχειρηματίας που είναι υπόδικη για τον θάνατο της Σεράινα το 2019





Κακοκαιρία: Προβλήματα στους δρόμους της Αττικής, αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ώρες – Δείτε live την κίνηση





Γιάννης Αντετοκούνμπο: Με λίαρ τζετ και ελικόπτερα στην Καλαμάτα οι καλεσμένοι – Ξεκινά σήμερα το τριήμερο γαμήλιο γλέντι

Related posts

Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την έκδοση πράσινου ομολόγου

admin

Παράταση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Μέχρι 1η Μαρτίου οι δηλώσεις ασφάλισης κατοικίας

admin

Στεγνώνουν τα οινοποιεία: Η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 60 ετών- «Καθίζηση» της οινοπαραγωγής

admin

Προσαυξήσεις στον συντελεστή δόμησης: Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ

admin

ΕCOFIN: Εγκρίνεται η δόση 3,64 δισ. για την Ελλάδα και η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

admin

Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys

admin

Χρηματιστήρια: Ανοδος στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

admin

Στα «χνάρια» της Ελλάδας και το Βέλγιο με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» – Πρόταση για «πάγωμα» τιμών σε 100 προϊόντα

admin

Επίδομα 400 ευρώ για ανέργους: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

admin