Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Θετική η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Σε μερική κατοχύρωση των χθεσινών κερδών προχώρησαν την Παρασκευή (6/9) οι επενδυτές στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, διατηρώντας ωστόσο το πρόσφατο κεκτημένο των 1.440 μονάδων. Η Αθήνα παρουσίασε χειρότερη εικόνα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σταδιακά ανακάμπτουν. Επιλεκτικό trading στο ταμπλό, με τον

Γενικό Δείκτη

να κινείται σε εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης.


Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 3,43 μονάδες ή -0,24% και έκλεισε στις 1.443,13 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.443,78 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.437,66 μονάδες. Ταυτόχρονα, κράτησε τα κέρδη του σε εβδομαδιαία βάση, κλείνοντας στο 0,83%. Εντός του 2024, ο ΓΔ ενισχύεται κατά 11,6%.





Υποτονικός ήταν ο τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση, παρά τα πολλά πακέτα που διακινήθηκαν. Ξεχώρισε ένα mega πακέτο 300 χιλ. τεμαχίων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο άλλαξε χέρια στα 19,26 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής «άγγιξε» τα 5,778 εκατ. ευρώ. Επίσης, πέρασαν δύο πακέτα της Πειραιώς, άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα.


Όπως χθες έμειναν μακριά από το συνολικά θετικό κλίμα της αγοράς, έτσι και σήμερα οι τράπεζες ηγήθηκαν των απωλειών, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο ταμπλό. Η υποαπόδοση του τελευταίου διαστήματος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θετικές εκθέσεις και αξιολογήσεις ξένων οίκων για τον κλάδο. Άνω του -1% η πτώση για την Eurobank και την Εθνική.





Από την άλλη πλευρά, με το «πόδι στο γκάζι» παρέμεινε η Jumbo, πλησιάζοντας τα 25 ευρώ. Καταλύτης ανόδου το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών -με ανώτατη τιμή τα 27,2 ευρώ- για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, που προτείνει η διοίκηση του ομίλου.






Τα βλέμματα στην DBRS

Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδειξαν ότι η επενδυτική ψυχολογία αναβαθμίζεται σταδιακά. Φάνηκε, ωστόσο, πως είναι δύσκολο εγχείρημα η ανάκτηση των 1.450 μονάδων, καθώς για την υπέρβασή τους θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως τονίζουν οι αναλυτές.








Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς παίζουν κομβικό ρόλο στο μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων που θα αποφασίσει η Federal Reserve. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου. Σε εγχώριο επίπεδο, οι επενδυτές εστίασαν στα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση.


Η προσοχή στρέφεται πλέον στην αποψινή ετυμηγορία της καναδικής DBRS για την ελληνική οικονομία, την οποία βαθμολογεί με «BBB» (Low) και σταθερές προοπτικές. Πιθανή είναι η αναβάθμιση του trend σε θετικό, ένα σενάριο που ενδέχεται να φέρει εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τη Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook). Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου) και αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» για την καθολική απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους.






Ήπια επικράτηση των πωλητών στις διεθνείς αγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην Wall Street, με τις απώλειες για τον Nasdaq να προσεγγίζουν το -1%. Σε γενικότερο πλαίσιο, το κλίμα είναι σταθεροποιητικό το τελευταίο τριήμερο. Κοντά στο ιστορικό υψηλό του διατηρείται ο Dow Jones. Στα νέα στοιχεία για την απασχόληση εστιάζουν οι traders, καθώς αυτά είναι που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Federal Reserve για την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.


Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά -0,15% ενώ προέρχεται από ένα 4ήμερο πτωτικό σερί. Ο DAX στην Φρανκφούρτη διολισθαίνει κατά -0,6% και έπονται οι υπόλοιποι μεγάλοι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με απώλειες πέριξ του -0,1% με -0,2%, με τους αγοραστές να θέτουν «αναχώματα» όσο περνά η ώρα. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωαγορές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το sell off στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.


Επικράτηση των πωλητών είχαμε σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους δείκτες σε Κίνα και Νότια Κορέα να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία. Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά το σήμα που έδωσε το τοπικό παρατηρητήριο για τον τυφώνα Yagi.


-

Νewmoney.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Η «ακτινογραφία» του σκληρού νόμου περί ηθών των Ταλιμπάν: Τι απαγορεύεται σε γυναίκες και άνδρες






Αιματηρή επίθεση σε κτηνοτρόφο στο Ρέθυμνο – Του έκοψαν τη γλώσσα και τον πυροβόλησαν





Δείτε πώς δρούσαν οι συμμορίες Ρομά στη Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν σπίτι σε δύο λεπτά, πήραν μέχρι και παιδικό ποδήλατο








Related posts

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Δικαιούχοι – Αιτήσεις

admin

45% έκπτωση συνέπειας στο ρεύμα και 35% στο φυσικό αέριο από την Protergia στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το ενδεχόμενο ενεργειακού μπλακάουτ

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Πώς επηρεάζει τις συναλλαγές με την εφορία

admin

«Η Περιφέρεια δέχεται επισκέπτες από το Μάρτη – Εξαιρετική η χρονιά για τον τουρισμό», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

admin

e-ΕΦΚΑ – Οφειλές: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι εργοδότες

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση – Τα κριτήρια ένταξης

admin

Οι Γερμανοί θα αντιμετώπιζαν δραστικές αυξήσεις τιμών αν η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας

admin

Κρίση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ συνομιλούν με προμηθευτές ενέργειας για να διασφαλίσουν την Ευρώπη

admin