Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμων και αδυναμία απομάκρυνσης από τις 1.400 μονάδες

Ανεπιτυχής απόπειρα ανάκαμψης πραγματοποιείται στο ξεκίνημα της σημερινής (27/6) συνεδρίασης του

Χρηματιστηρίου Αθηνών

, με την εγχώρια αγορά να εκμεταλλεύεται εν μέρει το γεγονός πως δεν υπάρχουν αποκοπές μερισμάτων, που την ταλαιπώρησαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, η αντίδραση των αγοραστών δε φαίνεται να πείθει, καθώς έχουν πάρει ξανά τα ηνία οι πωλητές.


Ο

Γενικός Δείκτης

δεν απομακρύνεται αισθητά από το σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων. Αν και αρχικά ενισχυόταν, πλέον υποχωρεί κατά -0,14% και διαπραγματεύεται στις 1.404,25 μονάδες. Κινείται σε στενό εύρος τιμών, μεταξύ των 1.404,16 (χαμηλό ημέρας) και των 1.409 μονάδων (υψηλό ημέρας). Σύμφωνα με αναλυτές, είναι εντός προγράμματος η εκδήλωση τεχνικής αντίδρασης μετά το διήμερο πτωτικό σερί.





Η μεταβλητότητα και το comeback των πωλητών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν αφήνουν ασυγκίνητη τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είχε ήδη επωμιστεί το «βάρος» από το μπαράζ των αποκοπών μερισμάτων. Το γεγονός, δε, ότι αφορούσε ισχυρούς τίτλους, όπως η Metlen και η Motor Oil, δημιούργησε ένα «κοκτέιλ» αρνητικών παραγόντων που οδήγησαν τον ΓΔ στις παρυφές των 1.400 μονάδων.


Οι φήμες για επιβολή έκτακτου φόρου και στις τράπεζες -μετά τα διυλιστήρια– λόγω των υπερκερδών από τα επιτόκια, καθώς και η πιθανότητα κυβερνητικής παρέμβασης στις προμήθειες, έχουν επηρεάσει τον κλάδο, ο οποίος αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα από τις αποκοπές μερισμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότερες μετοχές των συστημικών τραπεζών κινούνται σε χαμηλά πολλών μηνών.





Φανερός καταλύτης δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται αντιστάσεις, ούτε πρόθυμοι αγοραστές. Ενδεχομένως να βγει αντίδραση στο φινάλε του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου, στο πλαίσιο του window dressing (ωραιοποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων) που είθισται στη λήξη μεγάλων περιόδων.


Τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στον ΟΠΑΠ μετά το χθεσινό rebound, που προσέγγισε το 3%. Στόχος η συνέχιση του ανοδικού μομέντουμ, η επιστροφή του τίτλου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 15 ευρώ και η περαιτέρω απομάκρυνσή του από το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 14,5 ευρώ. Θετικός καταλύτης η ανανέωση για 15 χρόνια της αποκλειστικής άδειας που έχει στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιείται από το 1969.





Επιπλέον, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ, όπου θα εγκριθούν μεταξύ άλλων η διανομή μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, καθώς και η ανανέωση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών του ομίλου. Αναμένεται επίσης η ΓΣ της HELLENiQ ENERGY, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» στο μέρισμα του 0,6 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank Equities αναβάθμισε την τιμή-στόχο της HELLENiQ ENERGY στα 9,7 ευρώ, που αποτελεί upside περίπου 22-23% από τα τρέχοντα επίπεδα.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Ξεσπά η σύζυγος Λύτρα: Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα – Υστερόβουλη η συγγνώμη του, καμία μεταμέλεια





Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού





Survivor 2024: Ο Ντάνιελ Νούρκα είναι ο νικητής – Δείτε όσα έγιναν στον Μεγάλο Τελικό

Related posts

Αυτά είναι τα 73 κορυφαία εστιατόρια του 2024 σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το FNL

admin

Ελλάδα που… τρως τα supercars σου

admin

Καλάθι Χριστουγέννων: Σε ισχύ από 13 Δεκεμβρίου – Τα προϊόντα

admin

Joern Taubert: Αντιπρόεδρος της Amazon Γερμανίας ο νέος CEO της Public – Media Markt

admin

Σε θετικό έδαφος τα ασιατικά χρηματιστήρια – «Αλμα» στην Κίνα

admin

myHomeEnter: Το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ

admin

Fuel Pass 2: Ανοίγει ως το τέλος της εβδομάδας – Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και τα ποσά

admin

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα μόλις 349 εκατ. ευρώ στο 10μηνο

admin

Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων

admin