Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δήλωσαν ξανά «παρών» οι αγοραστές, με ρελάνς των τραπεζών

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική μέρα σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους buyers να ανεβάζουν «στροφές» στο φινάλε της συνεδρίασης, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο. Ο

Γενικός Δείκτης

 συνέχισε να «χτίζει» διαφορά από το χαμηλό διμήνου των 1.400 μονάδων, αλλά παραμένει μακριά από τα πολυετή υψηλά.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/6) ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 3,88 μονάδων ή 0,27% και έκλεισε στις 1.426,20 μονάδες. Κινήθηκε σε στενό εύρος τιμών και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.420,37 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,71 μονάδων (υψηλό ημέρας). Τα κέρδη του τελευταίου διημέρου ανέρχονται σε 1,57%, «σβήνοντας» ένα μέρος του 3ήμερου πτωτικού σερί (13-17 Ιουνίου), που προηγήθηκε και είχε στοιχίσει στον ΓΔ συνολικά -3,25%.





Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ήταν το Χ.Α. κατά το μεγαλύτερο «κομμάτι» της ημέρας, χωρίς να λείπουν οι εναλλαγές προσήμων. Η νευρικότητα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λειτούργησε ανασταλτικά για την εγχώρια αγορά, η οποία θα μπορούσε να «αγγίξει» υψηλότερα επίπεδα, ίσως και άνω των 1.430 μονάδων. Το γεγονός ότι παρέμεινε κλειστή η Wall Street λόγω αργίας κράτησε σε «ρηχά νερά» τον τζίρο.


Εντυπωσιακό το comeback των αγοραστών στις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης ξεκίνησε με απώλειες, ασκώντας μάλιστα πιέσεις συνολικά στο ταμπλό λόγω της βαρύτητάς του. Ωστόσο, όσο περνούσαν τα λεπτά το σκηνικό σταδιακά άλλαζε, με αποτέλεσμα ο δείκτης να σημειώσει άνοδο που «άγγιξε» ακόμη και το 1%. Εθνική και Eurobank ήταν οι πρωταγωνίστριες του κλάδου, με την πρώτη να κάνει περίπου το 1/4 του συνολικού τζίρου.





Στα blue chips τον «χορό» της ανόδου έσυρε η Motor Oil, με τη μετοχή να «γκαζώνει» αμέσως μετά το «πράσινο φως» που άναψε η σημερινή ετήσια γενική συνέλευση στο μέρισμα ρεκόρ του 1,8 ευρώ. Σημειώνεται πως έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ από το Νοέμβριο του 2023. Η αποκοπή σχετικά με το υπόλοιπο μέρισμα ύψους 1,4 ευρώ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου και θα διανεμηθεί στις 3 Ιουλίου.


Νέο ράλι έκανε νωρίτερα η Ελλάκτωρ, η οποία κατέβασε ταχύτητα προς το τέλος, κλείνοντας όμως σε θετικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα. Αξιόλογη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να κλείνει πάνω από τα 19 ευρώ για πρώτη φορά μετά από περίπου 11 μήνες. Παράλληλα, έκανε τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, με την αγορά να κινείται στο ρυθμό του deal πώλησής της στη Masdar.






Περιμένοντας τον MSCI




Η εγχώρια αγορά συντονίστηκε εκ νέου με το κλίμα νευρικότητας και εναλλαγών προσήμων που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστή λόγω αργίας σήμερα η Wall Street, γεγονός που οδήγησε τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Οι 1.400 μονάδες αποδείχθηκαν ανθεκτικό σημείο στήριξης, παρόλο που απειλήθηκαν σημαντικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας (17/6).


Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, ειδικά όσο παραμένει ευοίωνο το κλίμα στο εξωτερικό. Η επενδυτική ψυχολογία έχει βελτιωθεί αισθητά μετά το rebound των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με έξτρα ώθηση από τα απανωτά ρεκόρ της Wall Street. Πλέον οι traders αναζητούν νέες ευκαιρίες και θετικούς καταλύτες, που θα επιτρέψουν την επιστροφή σε ρότα προσέγγισης των πολυετών υψηλών.


Αύριο ο MSCI ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ετήσιας επισκόπησης ταξινόμησης αγοράς (Annual Market Classification Review) και θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες αγορές. Σε περίπτωση που η Ελλάδα εξασφαλίσει την τοποθέτησή της σε watchlist, ο MSCI πιθανότατα θα παρέχει χρονοδιάγραμμα για μία περίοδο διαβούλευσης, που θα διαρκέσει περίπου 1,5 με 2 χρόνια.


Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,025 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύθηκε σήμερα η μετοχή της Noval Property. Μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ «έκοψε» επίσης η Trade Estates.






Κλειστή η Wall Street – Χωλαίνουν οι ευρωαγορές






Χάνεται το ανοδικό μομέντουμ που «έχτισαν» χθες οι ευρωαγορές, αν και η υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού στο 2% αποτελεί λόγο για χαμόγελα. Οι τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα 2021, πιάνοντας τον στόχο που είχε θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), μία ημέρα πριν την ετυμηγορία της για τα επιτόκια. Στο -0,6% ο γαλλικός CAC 40, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες αναλώνονται σε ήπιες μεταβολές, στα όρια του αμετάβλητου. Κέρδη σημειώθηκαν στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Από το τεχνολογικό ράλι επωφελείται ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας «άλμα» 2,9%. Στο 1,2% η άνοδος του Kospi στη Νότια Κορέα.









Ειδήσεις σήμερα:





Κάθε 10 λεπτά και μία νέα φωτιά, συνολικά 300 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες – Μάχη με τις φλόγες σε Αττική και Αργολίδα





Απόστολος Λύτρας: Όλη η δικογραφία – Ο ξυλοδαρμός, τα μηνύματα, η «εισβολή» στο σπίτι από την πρώην γυναίκα του και οι μηνύσεις





Σάνεν Ντόχερτι: Ζητά διατροφή από τον πρώην άντρα της «επειδή ζει με πολυτέλεια» ενώ αυτή παλεύει για τη ζωή της

Related posts

 Μήνυμα «αλλάξτε τα όλα» από Κομισιόν με μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Υπουργείο Εργασίας: Τι αλλάζει από Δευτέρα σε ΟΑΕΔ και επιδόματα

admin

Παγκόσμια αναγνώριση και ταξίδι στο εξωτερικό για την επιχειρηματική σας ιδέα

admin

Κόντρα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα τιμολόγια ρεύματος: Το τελεσίγραφο και οι αντιδράσεις

admin

Αύξηση κατώτατου μισθού: Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς

admin

Ρωσία: Αύξησε απότομα τις εξαγωγές πετρελαίου μετά τις ουκρανικές επιθέσεις σε διυλιστήρια της

admin

ΟΑΕΔ: Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2020

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Με «καπέλο» 300 – 1.000 ευρώ από το Φεβρουάριο

admin

«Καυτερές» τιμές: Στα 3.90€ το τυλιχτό σουβλάκι και στα 3€ το καλαμάκι (vid)

admin