Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Απογειώθηκε» πάνω από τις 1.490 μονάδες – Κέρδη 15,5% εντός του 2024

«Παρών» δήλωσαν οι… ταύροι στο

ελληνικό χρηματιστήριο

, μετά τη διήμερη πτωτική ανάπαυλα, η οποία έδωσε την ευκαιρία στους αγοραστές να επανέλθουν δριμύτεροι.


Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (15/5) ο

Γενικός Δείκτης

«σκαρφάλωσε» κατά 21,47 μονάδες ή 1,49% και έκλεισε στις 1.493,65 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.475,05 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το προηγούμενο ορόσημο των 1.487,76 μονάδων (14 Απριλίου 2011) και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάρριψη των 1.500 μονάδων.





Πλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει «άλμα» άνω των 200 μονάδων ήτοι 15,51% εντός του 2024, ενώ εντός του Μαΐου κερδίζει 3,12% αποδεικνύοντας πως δύσκολα θα υλοποιηθεί το παραδοσιακό… sell in May and go away. Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 1.531,04 μονάδες (13/4/2011).


Σε υψηλό 8,5 ετών έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έσπασε το «φράγμα» των 1.300 μονάδων για πρώτη φορά από τις 25 Νοεμβρίου 2015 (1.405,80 μονάδες). Αντίστοιχα, ο FTSE 25 σταμάτησε πάνω από τις 3.600 μονάδες μετά από 9,5 και πλέον χρόνια και συγκεκριμένα από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 (3.673,70 μονάδες).





Σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά «αναρριχήθηκαν» επίσης η Εθνική Τράπεζα, η Coca Cola, η Cenergy Holdings και η HELLENiQ ENERGY. Ξεχώρισαν λόγω των ισχυρών κερδών τους η ΔΕΗ, η Jumbo, η Alpha Bank, η Eurobank και η Viohalco, αλλά και η Lavipharm με την ΑΒΑΞ από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.






Οι αλλαγές στον MSCI

Ολοκληρώθηκε η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, όπου δεν υπήρξαν αλλαγές στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard (αποτελείται από τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Mytilineos και Motor Oil). Ωστόσο, στον Small Cap προστέθηκαν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και η Optima Bank. Υπενθυμίζεται πως στον MSCI Small Cap είχαν εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και οι μετοχές των Intrakat και Intralot. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως την Παρασκευή 31 Μαΐου.





Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των εισηγμένων, την Πέμπτη (16/5) η Alpha Bank, η Eurobank και η HELLENiQ ENERGY ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη. Ακολουθούν την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ (20/5), η Fourlis (21/5), η Quest Συμμετοχών (22/5) και η Ideal Holdings (23/5). Για την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι ενημερώσεις από την ΕΧΑΕ (27/5), τη Motor Oil (28/5), τον ΟΠΑΠ και την Cenergy (29/5), αλλά και την Austriacard Holdings (31/5).






Νέα ρεκόρ στις διεθνείς αγορές






«Πλώρη» για νέα υψηλά βάζουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες, καταγράφοντας θετικά πρόσημα στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 συνέχισε την ανοδική του τροχιά με ένα ακόμη ρεκόρ στις 521 μονάδες. Κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και οι DAX (Γερμανία), CAC 40 (Γαλλία) και FTSE 100 (Βρετανία). Μεικτά πρόσημα σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Ιαπωνία και Αυστραλία να κινούνται σε ανοδικό έδαφος έναντι των κινεζικών που υποχώρησαν.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





«Το παιδί κινδύνευσε και παρά το σοκ πήρε τις σωστές αποφάσεις» – Ξεσπάει ο πατέρας του 5χρονου που ξέχασαν στο σχολικό





Νοσηλεύεται στο Τζάνειο με εγκεφαλικό ο Δημήτρης Σταρόβας – Είναι ελαφρύ, δεν είναι στη ΜΕΘ






Έρχεται το πρώτο κύμα ζέστης με σκόνη από την Πέμπτη – Επηρεάζονται κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη

Related posts

Επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες: Οι όροι και οι προϋποθέσεις

admin

Επίδομα 800 ευρώ: Τα 21 μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους

admin

One-stop shop banking: Πώς η τράπεζά σου μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις οικονομία

admin

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Πότε λήγει η προθεσμία των αιτήσεων

admin

ΟΤΕ: Ράλι ανάπτυξης στο τέλος του 2023 – Αυξημένο μέρισμα κατά 23%

admin

Ρέγκλινγκ: Αναγνωρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις

admin

Πιο ακριβό φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – 20% πιο πάνω σύμφωνα με το ΙΝΚΑ

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Περισσότεροι οι δικαιούχοι με αλλαγή στην πλατφόρμα allazosyskevi

admin

Υπεκμισθώσεις: «Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

admin