Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Τι κοινό έχουν οι τρεις μετοχές που υπεραποδίδουν

ΧΑ: Τι κοινό έχουν οι τρεις μετοχές που υπεραποδίδουν

Το πλέον σημαντικό στοιχείο της χθεσινής (17/9) συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν η αύξηση του τζίρου στα επίπεδα των 100 εκ που υπό προυποθέσεις μπορεί να βοηθήσει την αγορά να επανέλθει σε θετικό momentum.

Ο ΓΔ έκλεισε στις 1429 μονάδες  0,43% χωρίς, πάντως, να ενθουσιάσει με την ανάκμαψη να παρατηρείτε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά το μεσημέρι. Ξεχώρισαν ο ΤΙΤΑΝ 2,65%, Cenergy  2% ΛΑΜΔΑ 1,97% ενώ στις πτωτικές μεγαλύτερη βαρύτητα είχε η ΕΕΕ -0,7% και η ΕΥΡΩΒ -0,58%.

Στο μέτωπο των ομολογιακών εκδόσεων προσχώρησε χθες και η ΕΥΡΩΒ σηκώνοντας από την αγορά 850 εκ με νέο 6ετές πράσινο Ομόλογο με απόδοση 4,1%, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ το άνοιγμα της 10ετούς έκδοσης Ιουνίου (λήξης 2034) για ποσό 200 εκ.

Η Τρ.Κύπρου πήρε τις απαραίτητες εγκρίσεις για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης στο ΧΑ στις 23/9 ενώ λογικά σήμερα θα επισημοποιηθεί και η οριστική συμφωνία (που αφορά στον ΑΔΜΗΕ) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Σημαντική συμφωνία και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ήταν αυτή της ΛΑΜΔΑ με τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου για επένδυση 120 εκ (εκ των οποίων 83 εκ θα εγγράψει η εταιρία ως κέρδος) στο Ελληνικό, που σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει και τα 500 εκ.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της ΜΟΗ ναι μεν κατασβέστηκε άμεσα και χωρίς απώλειες (πέρα τον τραυματισμό τριών συνεργατών της εταιρίας) προβλημάτισε όμως ιδιαίτερα στο σκέλος της αιτίας όπου με βάση την δήλωση της εταιρίας δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Σε ότι αφορά στις αποδόσεις της αγοράς με τον ΓΔ να κινείται από την αρχή του χρόνου στα επίπεδα του 10%, αξίζει μια αναφορά σε τρεις εντελώς διαφορετικές μετοχές που έχουν όμως δύο κοινά σημεία: Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι έχουν υπεραποδώσει έναντι της αγοράς και το δεύτερο – που χρήζει μελέτης – ότι και οι τρεις έχουν εστιάσει είτε άμεσα είτε έμμεσα στην αγορά των ΗΠΑ. Μιλάμε βέβαια  

α. για τον ΤΙΤΑΝ με απόδοση από 1.1.24  53% και τον σχεδιασμό για εισαγωγή της TITAN USA σε αμερικάνικο χρηματιστήριο εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 ,

β. για την Cenergy με απόδοση  37% και προχωρημένο σχεδιασμό για εγκατάσταση μεγάλου εργοστασίου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ (εξού και η ΑΜΚ που αναμένετε αρχές Οκτωβρίου) και τέλος

γ. για την ΚΡΙ με απόδοση  38% και την σαφή στόχευση στην αγορά των ΗΠΑ μέσω προιόντων εξειδικευμένων για την αμερικάνικη αγορά.

Η εξωστρέφεια συνήθως επιβραβεύεται και οι προαναφερόμενες πιστεύω ότι είναι παράδειγμα σωστής στόχευσης και προσήλωσης σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά στα ξένα χρηματιστήρια ουσιαστικά είχαν μια σβηστή ημέρα περιμένοντας τα νέα από την Fed σήμερα σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων που θα δώσουν και τον τόνο για το υπόλοιπο του μήνα.

Τέλος στα δικά μας ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται μέσα στο κανάλι που έχει δημιουργήσει εδώ και ένα μήνα (από 13 Αυγούστου και μετά) μεταξύ 1400 και 1450 μονάδων και οι πιθανότητες για διάσπαση του κάτω ή του πάνω ορίου παραμένουν μοιρασμένες.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#ΧΑ #ΓΔ #χρηματιστήριο

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Ξεπέρασε το 5% το ποσοστό της CGC

admin

Έλαστρον: Στα 87,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος εξαμήνου

admin

ΟΠΑΠ: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχος στα €19,3 από την Optima Bank

admin

Alpha Bank: Πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στα στελέχη της

admin

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια προσέγγισης των 1400 µονάδων

admin

Noval Property: Ο Μιχαήλ Παναγής νέο μέλος-H ανασυγκρότηση του ΔΣ

admin

Aegean: Στα €13,9 ανεβάζει την τιμή-στόχο η Eurobank Equities

admin

Πειραιώς: Πτώση στον δείκτη αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο

admin

Χ.Α.: Σε εξέλιξη η διαφυγή από τις 1.420 μονάδες

admin