Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπάρχουν τρεις κατηγορίες μετοχών

ΧΑ: Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπάρχουν τρεις κατηγορίες μετοχών

Σε απόλυτο συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες (3/7) ακριβώς πάνω στο σημείο ισορροπίας του ΓΔ, στις 1423 μονάδες.

Η συνεδρίαση ήταν ωστόσο και πάλι χαμηλού συναλλακτικού ενδιαφέροντος (86 εκ) παρά τις σημαντικές βοήθειες από ΑΛΦΑ 3,2% και ΜΥΤΙΛ 2,65% αλλά και πολλών άλλων του 25άρη όπως ΑΡΑΙΓ & ΛΑΜΔΑ με 2,3%.

Κοινό γνώρισμα των συγκεκριμένων μετοχών η μικρή (ΑΡΑΙΓ) ή μεγαλύτερη υποαπόδοση στο Α εξάμηνο του έτους, περίοδος όπου ο ΓΔ απέδωσε 8,7% αλλά για παράδειγμα ο ΜΥΤΙΛ είχε αρνητικό πρόσημο -6,2% (θα ήταν βελτιωμένη αν συνυπολογίζαμε και το μέρισμα), η ΛΑΜΔΑ -3,1% και η ΑΛΦΑ -1,5%.

Στον αντίποδα των αποδόσεων την συγκεκριμένη περίοδο βρίσκουμε τον ΤΙΤΑΝ 37,3% , την Cenergy  33,7% και τον ΣΑΡ 30,4%.

Η γενική εικόνα δείχνει ότι στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπάρχουν 3 κατηγορίες μετοχών με βάση την εξαμηνιαία απόδοσή τους, η 1η (7 μετοχές) με υπεραπόδοση έναντι του ΓΔ από 18,9% έως 37,3%, η 2η με αποδόσεις κοντά ή λίγο χαμηλότερα από αυτές του ΓΔ (8 μετοχές) και η 3η κατηγορία που αριθμεί 10 μετοχές με αρνητικές αποδόσεις από -1,5% έως και -10,7% (ΕΥΔΑΠ).

Στο γενικότερο πλαίσιο και με κλειστές τις αγορές στις ΗΠΑ (οι οποίες χθες πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά), με την Βρετανία εν μέσω εθνικών εκλογών, την Γαλλία λίγες μέρες πριν την μάχη του Β γύρου και το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ να επηρεάζεται περαιτέρω μετά και την αποτυχία Biden στο πρόσφατο debate, δεν αναμένεται μεγάλη ροή εντολών από το εξωτερικό. Έτσι, η πορεία και της σημερινής συνεδρίασης θα καθοριστεί σε απόλυτο βαθμό από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 0,72/μετοχή που αναλογεί σε μερισματική απόδοση 5,2%, ενώ ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία πώλησης της Ηλέκτωρ από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΜΟΗ για 114,7 εκ (για το 94,4% των μετοχών).

Διάφορα δημοσιεύματα και πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή αναβάθμιση των τραπεζών από τον S&P ίσως και μέσα στην ημέρα, κάτι που αν γίνει θα δώσει ώθηση στους αγοραστές για να διασπαστεί το σημείο καμπής και να επαναπροσεγγίσει η αγορά την μηνιαία αντίσταση των 1452 μονάδων.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#ΧΑ #χρηματιστήριο #Ανάλυση #μετοχές

Related posts

Motor Oil: Καθαρά κέρδη €190,7 εκατ. το α’ τρίμηνο

admin

Δάιος Πλαστικά: Μηδένισε τη συμμετοχή της η Vrebaria

admin

Πλαστικά Θράκης: Μεγάλα περιθώρια ανόδου «βλέπει» νέα έκθεση της Edison

admin

Στο 5,34% το ποσοστό της Goldman Sachs στη ΔΕΗ

admin

Interwood: Το ΔΣ εγκρίνει την ΑΜΚ υπέρ παλαιών μετόχων

admin

Space Hellas: Πρόταση στη ΓΣ για διανομή μερίσματος €0,16/μετοχή

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: «Ναι» στο πληροφοριακό για την Entersoft-Διαγράφεται η Reds

admin

Eurobank Equities: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχο €3,3 για τον ΑΔΜΗΕ

admin

Χρηματιστήριο: Ίσως χρειαστεί οπισθοχώριση για την υπέρβαση των 1250 μονάδων

admin