Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Προσπάθεια διάσπασης της μηνιαίας αντίστασης των 1424 μονάδων

ΧΑ: Προσπάθεια διάσπασης της μηνιαίας αντίστασης των 1424 μονάδων

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν όλες οι αγορές τη Δευτέρα (1/7) σε Ευρώπη αλλά και ΗΠΑ, με τον Nasdaq να σημειώνει μεγάλα κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Cac στην Γαλλία που βρίσκεται και στο επίκεντρο των εξελίξεων έκλεισε τελικά 1,1% (από 2,8% ενδοσυνεδριακά), αντίστοιχα και ο Stoxx 600 με κλείσιμο στο 0,3% από 1,1%.

Το ενθουσιώδες ξεκίνημα που είχε ως αφετηρία την κατάτι χαμηλότερη επίδοση του κόμματος Λεπέν (από 37% στις δημοσκοπήσεις 33,5% τελικά) αλλά και τις πρώτες πληροφορίες για κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ του 2ου και 3ου (Melancon & Macron) για μη κάθοδο υποψηφίων στον Β γύρο για να φρενάρει την αυτοδυναμία της ακροδεξιάς, κόπασε σταδιακά όταν οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει η συμμαχία των δύο θα είναι κάτι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Στο μέτωπο των Ομολόγων το 10ετές γαλλικό ξανατσίμπησε προς το 3,35% (το ελληνικό 3,75%) που είναι και πιο αντικειμενικός δείκτης των εξελίξεων.

Στο ΧΑ η αντίδραση ήταν πολύ πιο συνεπής, με ατμομηχανή τις τράπεζες και κυρίως την ΠΕΙΡ 5,4% και την ΑΛΦΑ 4,4% που προσπαθούν να καλύψουν μέρος της υποαπόδοσης του τελευταίου έτους που έχει φέρει τις δύο τράπεζες στο σημείο να ‘αξίζουν’ μαζί όσο η ΕΥΡΩΒ (κεφαλαιοποίηση ΕΥΡΩΒ 7,8 δις  ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ=8,1 δις ).

Σημαντική κίνηση και από τον όμιλο Βιοχάλκο με την ΕΛΧΑ 7,5% αλλά και τις υπόλοιπες  μετοχές του ομίλου με αξιόλογη συμπεριφορά ΒΙΟ 3,5% Cenergy  2,6% σε νέο ιστορικό υψηλό.

Σχετικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές στα 120 εκ (πάντως χαμηλότερα από το μέσο όρο εξαμήνου που είναι στα 140 εκ) με το 53% να αφορά συναλλαγές στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Από οικονομικές ειδήσεις κρατάμε το ποσοστό ανεργίας που παρέμεινε στην περιοχή του 10,6% , καθώς και την επιβεβαίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για την χώρα που παρέμεινε στις πρώτες θέσεις της ένωσης στο 110,6 για τον Ιούνιο.

Από επιχειρηματικά νέα ο ΦΡΛΚ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών έως 2,6 εκ μετοχές σε τιμές από 1 έως 8 ευρώ, ενώ η ΕΥΡΩΒ ανακοίνωσε την ακύρωση 52 εκ ιδίων μετοχών (που είχαν αγοραστεί στο 1,8/μετοχή).

Από τεχνικής άποψης η χθεσινή προσπάθεια διάσπασης της μηνιαίας αντίστασης των 1424 μονάδων δεν ολοκληρώθηκε, είναι πιθανό να ξαναδοκιμαστεί σήμερα εάν και οι ευρωπαικές αγορές βοηθήσουν και πάντως θα είναι σημαντικό να κρατηθούν οι 1417 μονάδες (ημερήσιο pivot).

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#Αντίσταση #ΧΑ #ΓΔ

Related posts

SunriseMezz PLC: Στα €2,9 εκατ. τα ανεβασμένα κέρδη εξαμήνου

admin

Ελβιεμέκ: Προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει τη διαγραφή της

admin

Μοτοδυναμική: Διάθεση 76.606 ιδίων μετοχών σε στελέχη

admin

Eurobank Equities: Τιμή στόχο €7,2 για τη Cenergy- Σύσταση «buy»

admin

Δρομέας: Διευκρινίσεις για ορκωτό λογιστή και έκθεση ελέγχου 2022

admin

ΒΙΣ: Επιβεβαιώνει ενδιαφέρον εξαγοράς από μεγάλο ξένο όμιλο

admin

Η Πειραιώς «ανεβάζει» 20,7 ευρώ την τιμή-στόχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

admin

Κλουκίνας-Λάππας: Συμφωνία για το ξενοδοχείο Poseidonion Grand στις Σπέτσες

admin

Νέα Chief of Staff της Mytilineos η Φωτεινή Ιωάννου

admin