Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Παλινδρομεί σε στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τζίρο

ΧΑ: Παλινδρομεί σε στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τζίρο

Η μπίλια στην χθεσινή συνεδρίαση κάθισε τελικά στο πράσινο (ΓΔ 1451 0,17%), ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά αφού η αγορά παλινδρομεί σε στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τζίρο.

Όλα λοιπόν θα κριθούν στο κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή (όπως και στο μπάσκετ) με τη ζώνη των 1455 μονάδων να αποτελούν σημείο αντιστροφής τάσης χωρίς προς ώρας να φαίνεται ποιος έχει το πάνω χέρι. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει χαθεί το momentum, θέση που επιβεβαιώνεται και από την απουσία ιδιωτών επενδυτών οι  οποίοι τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν ‘σήμα ‘ από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια (θεσμικά και μη) ή και από κινήσεις βασικών μετόχων (που το τελευταίο διάστημα είναι στην μεριά των πωλητών)

Η χθεσινή ημέρα επιφύλαξε δύο σημαντικές ειδήσεις:

  • Η πρώτη προήλθε από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε την πρόθεση του κράτους για πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 8 δις δίνοντας ακόμα ένα θετικό μήνυμα στις αγορές (το 10ετές έπεσε και άλλο μετά τα νέα στο 3,62%). Στην ίδια συνέντευξη βγήκαν και άλλες ειδήσεις σχετικά με εισηγμένες εταιρίες, η σημαντικότερη των οποίων ήταν η παραπομπή για το Φθνινόπωρο σε ότι αφορά στο placement της ΕΤΕ για το τελευταίο 18% που διακρατά το ΤΧΣ.
  • Η δεύτερη και σημαντικότερη είδηση προήλθε από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ όπου η αποκλιμάκωση στο 3,3% θεωρήθηκε από τις αγορές ως βασικό σημάδι έναρξης των μειώσεων επιτοκίων του $ και χαιρετίστηκε με νέα ρεκόρ στους δείκτες (Nasdaq & S&P) και αποδόσεις πάνω από 1% στην Ευρώπη. Βέβαια – όπως σχολιάσαμε και χθες – η Fed το βράδυ έτρεξε να αποθερμάνει τις προσδοκίες για πολλές μειώσεις μέσα στην χρονιά περιορίζοντές τες στην μία για φέτος.

Σε ότι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, βιώνουμε το μοναδικό να υπάρχει αναταραχή στα κόμματα της μείζωνος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ με διάφορες γκρίνιες καρφώματα και απορρίψεις, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών το βασικό πρόβλημα λόγω της σημαντικής πτώσης των ποσοστών και των συνολικών ψήφων έπρεπε να είχε το κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Υπάρχει βέβαια και σε αυτό εξήγηση και έχει να κάνει με το πρόσωπο του αρχηγού κάθε κόμματος όπου στην ΝΔ ο Κ.Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος και αδιαμφισβήτητος ενώ στα υπόλοιπα δύο παρότι σχετικά πρόσφατα εκλεγέντες δεν δείχνουν να εμπνέουν το σύνολο των μηχανισμών τους και σίγουρα όχι την κοινωνία.

Στα επιχειρηματικά είχαμε χθες τις ανακοινώσεις της ΛΑΜΔΑ για τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου και ως πλέον σημαντικά καταθέτουμε την σημαντική αύξηση των εσόδων στα 142 εκατ, των ebitda στα 35 εκατ , ενώ γύρισε και σε οριακά καθρά κέρδη 0,6 εκατ (από ζημιές -21,4 εκατ πέρυσι). Σημαντική η μείωση του δανεισμού κατά 62 εκατ στα 594 εκατ, καθώς και η επιβεβαίωση του nav στα 1.392 εκατ ή 8,02/μετοχή (υπενθυμίζουμε ότι τι ελληνικό λογίζεται σε τιμές κόστους και όχι σε εμπορικές αξίες).

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι σε ημερήσιο επίπεδο, η στήριξη του ΓΔ βρίκεται στα 1441 , το σημείο καμπής (pivot) στο 1453 και η αντίσταση στο 1464.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#Ανάλυση #ΧΑ #χρηματιστήριο #σχόλιο

Related posts

ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε: Στα 734.000 ευρώ τα έσοδα στο εννεάμηνο

admin

Στο 51,32% έφτασε η συμμετοχή της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ

admin

Η TeamSystem απέκτησε μετοχές της Epsilon Net

admin

Euroxx: Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Κύπρου

admin

Alumil: Αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 7% το 2023

admin

Στα «χέρια» της Latsco το 4,2% της Trade Estates

admin

Ενισχυμένες οι οικονομικές επιδόσεις της Flexopack το α’ εξάμηνο

admin

Orilina: Άνω του 10% το ποσοστό της Banque Pictet&Cie

admin

Ελλάκτωρ: Στις 18 Απριλίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023

admin