Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Η αγορά περιμένει αντίδραση του τραπεζικού κλάδου

ΧΑ: Η αγορά περιμένει αντίδραση του τραπεζικού κλάδου

Ο Μάιος χρηματιστηριακά δεν μας αποχαιρέτησε με τις καλύτερες εικόνες, με την αγορά σε επίπεδο εβδομάδας να σημειώνει σημαντικές απώλειες άνω του 3% , κάτι που παρέσυρε και τον μήνα με αρνητικό τελικά πρόσημο (-1,2%) και παρά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά που κατεγράφησαν σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις στο μέσο του (1502-1505 μονάδες).

Ο τζίρος στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα εκτινάχτηκε στα 385 εκατ, λόλω του rebalancing του Msci και βελτίωσε τον μέσο όρο του μήνα που είχε σαφή πτώση τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις.

Το ΧΑ δεν έδειξε να συγκινείται ούτε από τα θετικά μακροοικονομικά νέα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες (πληθωρισμός 2,3% , ανεργία 10,2%), ούτε από τον δείκτη οικονομικού κλίματος στην χώρα, όπου για τον Μαίο κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ (111 μονάδες, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι 96,2) αλλά κυριότερα ούτε από τα θετικά στο σύνολό τους αποτελέσματα 1ου τριμήνου των εισηγμένων που σε μια πρώτη ανάγνωση (οι μετοχές του 25άρη) παρουσίασαν οριακή αύξηση στα έσοδα (0,5%) αλλά σημαντική βελτίωση στα ebitda ( 14%) και στα καθαρά κέρδη ( 20%) .

Η αγορά φάνηκε να αντιδρά (αρνητικά) μόνο στις ειδήσεις που είχαν να κάνουν με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στο εξωτερικό , που μαζί με τις δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών δημιούργησαν μια εισερχόμενη πίεση σε όλες τις μετοχικές αγορές.

Το κλείσιμο των αμερικάνικων αγορών – ειδικά μετά το rally του Dow το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης με κατάληξη το 1,5% – δίνει κάποια νότα αισιοδοξίας για το ξεκίνημα του μήνα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και την πιθανότητα εκεχειρίας στην ΜΑ μετά το ειρηνευτικό σχέδιο Biden το οποίο έχει αρχικά αποδεχτεί η Χαμάς και αναμένεται η απόφαση του Ισραήλ (με αφόρητες πιέσεις ένθεν και ένθεν).

Από την άλλη μεριά, η έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία είχε μεν αρκετά θετικά για την χώρα, όμως δεν βελτίωσε το outlook σε positive (όπως περίμενε η αγορά) και έκανε εκτενή αναφορά σε θέματα που χρήζουν αυξημένης προσοχής.

Η Noval είχε μια επιτυχημένη δημόσια εγγραφή με υπερκάλυψη >2χ και τελική τιμή εισαγωγής στα 2,78, αντλώντας συνολικά 49 εκατ ευρώ.

Τι αναμένουμε

Από ειδήσεις που αναμένουμε την εβδομάδα που ξεκίνησε , πιο σημαντικά θεωρούμε τα στοιχεία που θα προυσιάσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7/6 για το ΑΕΠ 1ου τριμήνου, ενώ δεν αναμένονται αποτελέσματα εταιριών. Να θυμίσουμε βέβαια ότι διανύουμε προεκλογική εβδομάδα σε όλη την Ευρώπη με το κύριο στοιχείο να φαίνεται να είναι η αποχή , καθώς και η ενδυνάμωση ακροδεξιών σχηματισμών που έχοντας στρογγυλέψει τις απόψεις τους σε διάφορα θέματα, δείχνουν ικανά να γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρωβουλή.

Στην χώρα μας – και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – δεν φαίνεται το όποιο αποτέλεσμα να φέρει πολιτικές αλλαγές και το κάθε κόμμα έχει βάλει τον δικό του πήχυ για εσωτερικούς και εξωτερικούς λόγους.

Από τεχνικής άποψης, όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα, το ΧΑ ξεκινάει με τους long να είναι σε πίεση και με τα επίπεδα 1450-1455 να δείχουν ως σημαντική αντίσταση, ενώ ως βραχυπρόθεσμες στηρίξεις υπάρχουν οι 1405 μονάδες (και στο αρνητικό σενάριο οι 1380). Αυτό που πραγματικά περιμένει η αγορά είναι η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου που στο τελευταίο σκέλος του προηγούμενου μήνα έδειξε σαφή αδυναμία (ΔΤΡ υψηλό 1350, κλείσιμο 1241 , απώλεις -8%) ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν στο άνοιγμα της αγοράς και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν διακαιολόγησαν τα αποτελέσματά τους και είχαν έντονα αρνητική πορεία τον Μαίο (ΜΠΕΛΑ -9,5%, ΟΠΑΠ -6,1% , ΜΥΤΙΛ -4,1%, ΜΟΗ -4%).

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
#ΧΑ #χρηματιστήριο #ΤΡ-ΖΕΣ

Related posts

Flexopack: Μέρισμα €0,1425 ανά μετοχή-Από 8 Ιουλίου η καταβολή

admin

Epsilon Net: Έληξε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών

admin

Attica Group: Στο 97,52% το έμμεσο ποσοστό της Blantyre Capital

admin

ΑΒΑΞ: Έγινε άμεσο το 8,498% του Στέλιου Χριστοδούλου

admin

ΔΙΑΣ: Διψήφια αύξηση σε αξία συναλλαγών, καθαρά κέρδη το 2023

admin

Κρι Κρι: Καθαρά κέρδη €6,82 εκατ. το α’ τρίμηνο

admin

Σαράντης: Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος o Ιωάννης Μπούρας

admin

Mytilineos: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών αξίας €4,96 εκατ.

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στις 14/6 η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin