Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΑ: Γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει το διεθνές θετικό momentum

ΧΑ: Γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει το διεθνές θετικό momentum

Με κλείσιμο στο πράσινο (ΓΔ 0,3%) η χθεσινή συνεδρίαση δεν είχε παλμό και τζίρο (71 εκ με 12 εκ πακέτα) παρά την προσπάθεια από ΑΛΦΑ και ΕΤΕ για αντίδραση από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εξακολουθούν να δείχνουν βελτιωμένα μεγέθη (τελευταία η ΚΡΙ με σημαντική αύξηση σε όλες τις γραμμές αλλά και αναπροσαρμογή προς τα πάνω των εκτιμήσεων) και η συνολική εικόνα που εξάγεται είναι ότι τα κέρδη/μετοχή είναι σημαντικά αυξημένα και δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Η συζήτηση λοιπόν που γίνεται όλο και πιο έντονη είναι στο τι ακριβώς συμβαίνει με την αγορά και δεν μπορεί να ακολουθήσει – τουλάχιστον – το θετικό momentum των ξένων και δείχνει αυτή την αδυναμία και σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ενδιαφέροντος.

Ολοι οι συμμετέχοντες έχουμε σημειώσει τα σημαντικά ποσά που θα σηκώσει ο τραπεζικός κλάδος το επόμενο διάστημα μέσω ΑΜΚ,εισαγωγών και placement (πάνω από 2 δις) αλλά από μόνο του μάλλον δεν δικαιολογεί την τρέχουσα καχεξία. Ακόμα και αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα κεφάλαια που σηκώνουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες μέσω εκδόσεων Ομολόγων (η ΕΥΡΩΒ ανακοίνωσε χθες για 6ετές πράσινο Ομόλογο) , το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν αιτιολογεί την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Αν δε, βάλουμε στην εξίσωση και τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας που δημοσιεύονται και στην πλειονότητά τους είναι θετικά (τελευταίο παράδειγμα η υπέρβαση κατά 35% του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 8μήνου που με βάση τα προσωρινά στοιχεία έφτασε στα 7,5 δις ευρώ) τότε θα πρέπει να ψάξουμε τα αίτια της πλαγιοκαθοδικής κίνησης της αγοράς και μάλιστα αντίθετα στις ευρωπαικές σε λόγους και θέματα που έχουν προκύψει μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και ενώ είναι κοινώς αποδεκτό ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα, την αγορά και τις εισηγμένες , υπάρχει το μεσοδιάστημα – στο οποίο βρισκόμαστε τώρα – όπου τα funds που επένδυαν (επιτυχημένα και με καλές αποδόσεις) στην Ελλάδα ως αναπτυσόμενη αγορά λογικά αποεπενδύουν κατοχυρώνοντας και κέρδη των τελευταίων 4-5 ετών. Γνωρίζουν άλλωστε ότι σε λίγο καιρό το ΧΑ θα αλλάξει status σε ανεπτυγμένη. Ταυτόχρονα τα funds που θα ασχοληθούν με την αγορά μας ως IG δεν έχουν ακόμα το δικαίωμα να επενδύσουν εφόσον οι διάφοροι οίκοι (Msci, S&P κλπ) δεν έχουν ακόμα αναβαθμίσει επισημα το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω και των κριτηρίων που θέτουν.

Υπάρχει έτσι ένα σημαντικό χρονικό κενό όπου η ζήτηση δυσκολεύεται να καλύψει την προσφορά τίτλων εξού και η κάθετη πτώση του τζίρου το τελευταίο δίμηνο.

Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν τότε θα πρέπει οι επενδυτές να οπλιστούν με υπομονή γιατί το μέλλον (σύμφωνα με τα λεγόμενα και της ΕΧΑΕ αλλά και των ξένων μιλάμε για το Α εξάμηνο του 2025) θα είναι καλύτερο από το παρόν.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης

#Ανάλυση #ΧΑ #επενδυτική_βαθμίδα #μετοχές #funds

Related posts

Ευρωσύμβουλοι: Από 6 Νοεμβρίου σε διαπραγμάτευση 250.000 νέες μετοχές

admin

Doppler: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 636 χιλ. ευρώ

admin

Πλαστικά Θράκης: Καταβολή μερίσματος €0,066/μετοχή από τις 6 Δεκεμβρίου

admin

Χρηματιστήριο: Πιο κοντά η αναμέτρηση με τις 1300 μονάδες

admin

B&F Ενδυμάτων: Αυξήθηκαν 23,3% οι πωλήσεις στο εννεάμηνο

admin

Ευρωπαϊκή αγορά συλλογικών επενδύσεων: Αυξήθηκε κατά 4,4% το συνολικό ενεργητικό

admin

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο της εβδομάδας rebalancing και αξιολόγηση Fitch

admin

Austriacard: Τα καθαρά κέρδη τριπλασιάστηκαν σε €17 εκατ. το 2023

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

admin