Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρτοφυλάκια άνω του 1 δισ. ευρώ «έχτισε» η Grivalia

Χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε πολυτελή ξενοδοχεία, που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ, διαθέτει, πλέον, η Grivalia Hospitality του ομίλου Fairfax, ενώ δρομολογεί επενδύσεις της τάξης των 450 εκατ. ευρώ, την επόμενη πενταετία, για δύο υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα και την κατασκευή άλλων 10 με 15 Aman branded κατοικιών.

Κατά την πρώτη πενταετία λειτουργίας της, η Grivalia Hospitality επένδυσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ και διαθέτει σε λειτουργία έξι ξενοδοχειακές μονάδες σε Αθήνα (1), Πόρτο Χέλι (2), Πάρο (1), Θεσσαλονίκη (1) και Κρήτη (1), αθροιστικής δυναμικότητας περίπου 500 κλειδιών. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο η αξία του οποίου ξεπερνά, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας, το 1 δισ. ευρώ. Από τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε τη λειτουργία του και το 91 Athens Riviera, που συνδυάζει υπηρεσίες private members club με «luxury glamping».

Η σημαντικότερη επένδυση της πρώτης πενταετίας ήταν το project «Αστέρια Γλυφάδας». Η Grivalia επένδυσε, μέσω της θυγατρικής της Vagelizo Holdings Ltd, ως το τέλος του 2023 κεφάλαια, ύψους 203,09 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος, τουριστικών καταλυμάτων και εστιατορίων. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 και η λειτουργία του ξενοδοχείου και των τουριστικών καταλυμάτων ανατέθηκε στον διεθνή οίκο «One & Only».

Στο project «Amanzoe» η Grivalia επένδυσε ως το τέλος του 2023 το ποσό των 70,5 εκατ. ευρώ, ενώ, ως την ίδια ημερομηνία, 45 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για το 91 Athens Riviera και 28 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία σε Κρήτη και Πάρο. Τέλος, το ποσό των 36,5 εκατ. ευρώ διατέθηκε για το project «Pearl Island» (κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε Παναμά) και 9,8 εκατ. ευρώ στο project «Mykonos Beachfront» (κατασκευή εστιατορίου και τουριστικών καταλυμάτων).

Ταυτόχρονα, η Grivalia ξεκίνησε την επένδυση για τα δύο φιλόδοξα projects σε Μύκονο και Μεγαλόνησο Πεταλιών. Στο project «Πεταλιοί» είχε επενδύσει ως την 31η Δεκεμβρίου 2023 το ποσό των 38,8 εκατ. ευρώ για αγορές οικοπέδων, επί των οποίων επιδιώκεται να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, που θα το λειτουργήσει η Six Senses.

Ως την ίδια ημερομηνία διατέθηκαν 9,4 εκατ. ευρώ για το project «Blue» στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου. Η Grivalia επιδιώκει να κατασκευάσει ξενοδοχειακό συγκρότημα σε οικόπεδα που κατέχει μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης. Τα projects Πεταλιοί και Blue βρίσκονται σε φάση μελέτης και αδειοδότησης.

Τέλος, δρομολογείται επέκταση στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Amanzoe, η οποία θα περιλαμβάνει την κατασκευή και πώληση επιπλέον 10 με 15 Aman branded κατοικιών. Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρεις παραπάνω επενδύσεις, το συνολικό πλάνο ανάπτυξης της Grivalia, κατά την επόμενη πενταετία, προσεγγίζει, σύμφωνα με τη διοίκησή της, τα 450 εκ. ευρώ.

Προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες των πελατών της η Grivalia Hospitality επένδυσε περί τα 3 εκατ. ευρώ ώστε να διαθέτει πέντε σκάφη αναψυχής, τα οποία διατίθενται μέσω των ξενοδοχείων για ημερήσιες εκδρομές. Επιπρόσθετα, αγόρασε ένα καΐκι, στο οποίο έχουν γίνει παρεμβάσεις, ώστε να ανακτήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να προστεθεί στον προς εκμετάλλευση στόλο.

Απλοποίηση δομής

Προκειμένου να απλοποιηθεί η δομή του ομίλου, η Grivalia ξεκίνησε, εντός της φετινής χρονιάς, διαδικασία συγχώνευσης, με απορρόφηση των κυπριακών θυγατρικών της, μέσω των οποίων ελέγχονται οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες σε Γλυφάδα (One&Only), Βούλα (91 Athens Riviera) Κρήτη, Πάρο, Μύκονο και Πεταλιούς. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2025.

Προηγουμένως, συγχωνεύτηκαν η κυπριακή Fronisa Management Ltd με τη Frontisa Hellas Ξενοδοχειακή, μέσω των οποίων η Grivalia προωθεί το project «Blue» σε Καλό Λιβάδι Μυκόνου, ενώ η Amanzoe Holdings Ltd απορρόφησε πέντε θυγατρικές της. Η αξία των θυγατρικών της Grivalia Hospitality στις 31/12/2023 ανερχόταν σε 443 εκατ. ευρώ (2022: 288 εκατ. ευρώ).

Δάνεια 189 εκατ. ευρώ

Ο συνολικός δανεισμός ανερχόταν στο τέλος του 2023 σε 189 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις από λειτουργικές μισθώσεις σε 44 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2023 ανερχόταν σε 105 εκατ. ευρώ καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι μέτοχοι κατέβαλαν, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, περίπου 155 εκατ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν νέα δάνεια 72 εκατ. ευρώ.

Στις 1 Ιουλίου ο όμιλος υπέγραψε με την Eurobank αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της θυγατρικής του Ναυσικά ΑΕ (One&Only), ύψους 124,5 εκατ. ευρώ καθώς και τη λήψη πρόσθετης χρηματοδότησης 23,5 εκατ. ευρώ.

Στις 20 Ιουνίου υπέγραψε με την Εθνική αναχρηματοδότηση δανεισμού της Βούλα Επενδυτική ( 91 Athens Riviera), ύψους 21 εκατ. ευρώ και λήψη πρόσθετης χρηματοδότησης 6 εκατ. ευρώ.

Related posts

Με την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ συνεργάζεται η ACS

admin

Παρατάσεις στις προθεσμίες αντικατάστασης ταξί, οι προϋποθέσεις

admin

Enterprise Holdings: Τρείς εταιρείες στην κορυφή της αγοράς ενοικίασης αυτοκινήτων

admin

Συμμαχία nrg και Hochtief για την ηλεκτροκίνηση

admin

Τι λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου

admin

Euronet και Entersoft συνεργάζονται για παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διασύνδεσης ERP με POS

admin

PwC Ελλάδας: Πλατφόρμα προβλέψεων τεχνητής νοημοσύνης

admin

Εθνική: Στα 198 εκατ. τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο

admin

Motor Oil: Τα 2+1 project μετάβασης στα εναλλακτικά καύσιμα

admin