Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φούντωσε και η ονοματολογία για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Βαρύ κλίμα έχουν διαμορφώσει τα αποτελέσματα της κάλπης σε Μαξίμου και Πειραιώς και αρχίζουν πλέον να πιέζουν τα ερωτήματα και τα σενάρια του ανασχηματισμού. Οι δικές μου πληροφορίες – τις οποίες μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη αιφνίδιων αλλαγών – ενισχύουν το σενάριο που θέλει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινώνονται άμεσα, εντός εικοσιτετράωρων. Θα πρόκειται για έναν δομικό ανασχηματισμό, με αλλαγές και στο πρωθυπουργικό επιτελείο και θα σηματοδοτεί την είσοδο στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα βουλευτών που προέρχονται από τις πιο «δύσκολες» περιοχές για τη ΝΔ. Ως προς τα ονόματα, φήμες κάνουν λόγο για αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών, με μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στη Ζαλόκωστα και επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες φήμες θέλουν το Οικονομικών να αναλαμβάνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, το Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Μάκης Βορίδης, ενώ κάποια ουσιαστική θέση αναζητείται για τον Ακη Σκέρτσο. Στους αμετακίνητους ακούω ότι θα είναι ο Νίκος Δένδιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Παύλος Μαρινάκης. Εκτός σχεδιασμών ακούγεται ότι ενδέχεται να μείνουν ο Κώστας Σκρέκας, ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και η Νίκη Κεραμέως. Στα σενάρια που μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν είναι, επίσης, η μετατροπή του Εσωτερικών σε ένα νέο «υπερυπουργείο», πιθανότατα μαζί με το Ψηφιακής Πολιτικής. Τέλος, θεωρώ πως θα επισημοποιηθεί η νέα σχέση του Θωμά Βαρβιτσιώτη με την κυβέρνηση, με την ανάθεση κάποιου κρίσιμου πόστου στο Μαξίμου.

Η ακύρωση του ταξιδιού

Ενδεικτικό της αλλαγής σχεδιασμού είναι ότι ο Μητσοτάκης, παρότι είχε προετοιμάσει για χθες την παρουσία του στη διεθνή σύνοδο για τη Γάζα στην Ιορδανία, έσπευσε να ακυρώσει το ταξίδι. Ο λόγος ήταν ότι αποφάσισε να βγει και να διαχειριστεί ο ίδιος τη μετεκλογική, πολιτική και  επικοινωνιακή αντίδραση της ΝΔ στην εκλογική ψυχρολουσία. Δεν θα εκπλαγώ, συνεπώς, αν στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός δώσει κι ένα σήμα για το αν η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή θα γίνει με την τωρινή σύνθεση ή θα έχουν προηγηθεί οι αλλαγές.

Τα γαλάζια όργανα

Μέσα στα πολλά απόνερα του αποτελέσματος, υπάρχει στο παρασκήνιο και κινητικότητα από γαλάζιους βουλευτές (κι όχι μόνο) που θεωρούν πως έφτασε η ώρα να καταθέσουν παράπονα για τη στρατηγική της ΝΔ, τους υπουργούς, τα ανοίγματα στο Κέντρο κ.λπ. Ηταν μάλλον ζήτημα χρόνου να βρεθεί ένας… γενναίος. Κι έτσι προέκυψε χθες η πρωτοβουλία του Μάριου Σαλμά να στείλει επιστολή στον Μητσοτάκη, ζητώντας του να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα «προκειμένου να αναλυθούν τα αίτια του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξή μας». Κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακά ψηφοφόρους μας» που επέλεξαν την αποχή. Θέλουν μερικοί να σηκώσουν ιδεολογική μάχη Κέντρου εναντίον Δεξιάς. Παραπονούμενοι – στο παρασκήνιο – και για τα αποτελέσματα της παρουσίας πασοκογενών στην παράταξη…

Το τηλεφώνημα στον Μπελέρη

Ενας εκ των νικητών του γαλάζιου ψηφοδελτίου ήταν ο Φρέντι Μπελέρης. Ο οποίος, σε  ευχαριστήρια δήλωσή του, εκτός από τον Μητσοτάκη, έκανε αναφορά στους δύο ανθρώπους που σήκωσαν το μεγάλο μέρος και του προεκλογικού αγώνα του. «Θέλω να απευθύνω ένα ξεχωριστό “ευχαριστώ” από καρδιάς σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους», έγραψε, «τον Αγγελο Συρίγο και τον Σταύρο Παπασταύρου, που εδώ και 395 ημέρες που βρίσκομαι στη φυλακή είναι διαρκώς στο πλευρό το δικό μου και της οικογένειάς μου». Ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Μητσοτάκη μέσα από τις φυλακές όπου κρατείται, αφού δεν μπορούν, προφανώς, να τα πουν στην πρώτη συνάντηση που έχει ο Πρωθυπουργός σήμερα το πρωί με τους νέους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Επιστροφή μετά την «επακούμβηση»

Ο τουρκικός στόλος προχώρησε και σε μία ακόμα επίδειξη ισχύος στέλνοντας την… «επακουμβημένη» φρεγάτα «TCG KEMAL REİS» στον Κόλπο της Σύρτης, όπου πραγματοποίησε ναυτική άσκηση με ταχύπλοο των Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τουρκική φρεγάτα είχε υποστεί ζημιά το 2020 ύστερα από επακούμβησή της (σύγκρουση, σε απλά ελληνικά) με τη «ΛΗΜΝΟΣ». Την ώρα που παρακολουθούσαν το ερευνητικό «ORUC REIS» και η τουρκική φρεγάτα έκανε έναν επικίνδυνο ελιγμό προσπαθώντας να μπει μπροστά από το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τέσσερα χρόνια μετά, λοιπόν, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας γιόρτασε την… επαναφορά της στη δράση.

Related posts

Μπαράζ τετ-α-τετ στο Νταβός με υποψήφιους επενδυτές

admin

Πριν από τις ευρωεκλογές η απόφαση για τη διαρροή δεδομένων

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

admin

Daily Mail για πτώση Καϊλή: «Το glamour girl του Ευρωκοινοβουλίου και η συνάντηση με τον Μπράνσον»

admin

Νέα δημοσκόπηση: Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες περιμένουν ένα «χειρότερο» 2024

admin

Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε με το τρέιλερ – κινητό στρατηγείο στο Χαλάνδρι

admin

Aκης Σκέρτσος: Η περιπέτεια υγείας που πέρασε ο γιος του

admin

Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων: Η δίωρη καθυστέρηση του Κασσελάκη και… το show

admin

Ανησυχίες

admin