Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα υποβληθούν αναδρομικά από μισθούς – συντάξεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν

τροποποιητικές δηλώσεις

 για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) άνοιξε την πλατφόρμα για την δήλωση των αναδρομικών ποσών των ετών 2015 – 2021 Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2023.





Η δήλωση των

αναδρομικών ποσών

 θα πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, χωρίς την επιβολή προστίμων και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025.


Ειδικά για τους συνταξιούχους οι οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.





Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται

πρόστιμο

εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα υπολογιστεί με βάση τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφού αφαιρεθεί τυχόν φόρος που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών.





Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα ύστερα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, ο οποίος θα προκύψει από τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.


Εξάλλου η

ΑΑΔΕ

 ενεργοποίησε και την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλωσεων στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και για το έτος 2023 έχουν πλέον όσοι φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό.


H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της 26ης Ιουλίου που ισχύει αυτή τη στιγμή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του και αφορούν στην ηλεκτρονική πληροφόρηση της Φορολογικής Διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.


Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν παραλείψεις. Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), θα πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (στο Ε1).












Ειδήσεις σήμερα:





Μάριος Ηλιόπουλος, ο ισχυρός της ακτοπλοΐας: Τα μεγάλα πάθη και ένα ασφαλιστικό θρίλερ





Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ παντρεύτηκε – Από τους «δαίμονες» στην αγκαλιά της ωραίας Ελένης με βαριά κληρονομιά





«Την πήγα στο χωράφι και τη σκότωσα» – Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 11χρονης στην Ηλεία

Related posts

Επιχειρήσεις και… αστρολογία: Τι σημαίνει η Χρονιά του Δράκου για οικονομία και επενδυτικές ευκαιρίες

admin

Η ανάφλεξη στον Καύκασο «καίει» την τουρκική λίρα – Κοντά σε χαμηλό διμήνου η ισοτιμία

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων – Νέο ρεκόρ 13 ετών

admin

Άδεια μητρότητας: Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν αίτηση για επέκταση από 6 σε 9 μήνες

admin

OAEΔ: Πάνω από 71.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού χορηγήθηκαν τον Αύγουστο

admin

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS σε BB (high)

admin

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα 600 ευρώ: Βήμα – βήμα η διαδικασία της αίτησης

admin

Power Pass: Τα ΑΦΜ που μπορούν να κάνουν αίτηση στο vouchers.gov.gr σήμερα

admin

Zαχαράκη: Στις 22 Δεκεμβρίου η καταβολή των έκτακτων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

admin