Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φαρμακοβιομήχανοι για απάτη σε ΕΟΠΠΥ: Ανάγκη για συστηματικό έλεγχο

Σχετικά με την πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει τα εξής:

«Ο έλεγχος της κατανάλωσης και η πάταξη φαινομένων πλασματικής συνταγογράφησης βρίσκονται στον πυρήνα των θέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και ασφαλώς αποτελούν αίτημα για το σύνολο του φαρμακευτικού κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να συγχαρούμε δημόσια τον ΕΟΠΥΥ και την Ελληνική Αστυνομία για την πρόσφατη αποκάλυψη του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων. Θεωρούμε ότι η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και η παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων στο κύκλωμα θα αποθαρρύνει όσους κακόβουλα παρανομούν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Είναι δεδομένο ότι πέρα από την ηθική διάσταση της απάτης, η οικονομική διάσταση της δράσης του κυκλώματος, επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες μέσω των τεράστιων σήμερα υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακευτικές ανάγκες στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του 2023 καλύφθηκαν με 2,8 δισ. ευρώ από το κράτος, οι ασθενείς μέσω των συμμετοχών επιβαρύνθηκαν με 735 εκατ.€, ενώ η βιομηχανία συνεισέφερε με συνολικές επιστροφές που έφθασαν το δυσθεώρητο ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας δηλαδή τη συμβολή του Κράτους. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη και τον κόσμο και ξεκάθαρα δεν είναι βιώσιμο.

Η πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης αναδεικνύει ως ύψιστη προτεραιότητα την πλήρη ανάπτυξη των ψηφιακών εργαλείων που θα επιτρέψουν τον συνεχή, συστηματικό έλεγχο της συνταγογράφησης προκειμένου ανάλογες πρακτικές να εντοπίζονται έγκαιρα και να απομονώνονται».

Related posts

Διάκριση για την Τράπεζα Ηπείρου στα Digital Finance Awards 2024

admin

Aegean: Αυτοπεριορισμός στο μέρισμα για τη χρήση 2021

admin

Επτά νέοι προορισμοί στο πρόγραμμα της SKY Express

admin

Ομιλος Olympia: Συμμετοχή σε γύρο χρηματοδότησης της Northvolt ύψους $1,1 δισ.

admin

Lancom: Οι επενδυτικές κινήσεις στα data centers σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

admin

Fitch για Ελλάκτωρ: Η πώληση των ΑΠΕ γέφυρα για την εξόφληση του ομολόγου

admin

Cosmote: 30 νέες υποτροφίες σε πρωτοετείες φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων

admin

Mega ντιλ της Mytilineos για εξόρυξη βωξίτη στην Γκάνα

admin

Lamda Malls: Στα €521,32 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

admin