Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φίλιπ Λέιν: Η επιστροφή στον στόχο πληθωρισμού του 2% δεν είναι ακόμη κλειδωμένη

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% δεν έχει κερδηθεί και τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν όσο υψηλά χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χωρίς να ζημιωθεί η οικονομία αδικαιολόγητα, σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν.

“Η επιστροφή στο στόχο δεν είναι ακόμη κλειδωμένη”, δήλωσε ο Λέιν το Σάββατο σύμφωνα με το Bloomberg. “Ειδικότερα, η νομισματική στάση θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα απαιτείται για να κατευθύνει τη διαδικασία αποπληθωρισμού προς την έγκαιρη επιστροφή στο στόχο”.

Στις δηλώσεις του για το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χόλ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπερβολικά αυστηρή πολιτική ενέχει επίσης κινδύνους – ιδίως για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, χάνει τη δυναμική της.

“Η επιστροφή στο στόχο πρέπει να είναι βιώσιμη”, δήλωσε ο Λέιν. “Μια πορεία των επιτοκίων που θα είναι πολύ υψηλή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα έφερνε διαχρονικά πληθωρισμό κάτω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα και θα ήταν αναποτελεσματική όσον αφορά την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην παραγωγή και την απασχόληση”.

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, επικαλούμενη την αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο της το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα πρόσφατα στοιχεία συμφωνούν με αυτή την πρόβλεψη και φαίνεται να έχουν αρχίσει να ανησυχούν περισσότερο για την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Related posts

Κύπρος: Σήμερα η συνάντηση Ν. Χριστοδουλίδη – Β. Νετανιάχου στη Λευκωσία – Αύριο η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

admin

G20: Άφιξη Λαβρόφ στο Νέο Δελχί – Η Μόσχα κατηγορεί δυτικές δυνάμεις για πιέσεις σε κράτη-μέλη

admin

Νότια Κορέα: Η Σεούλ αυξάνει στα 394 εκατ. δολάρια για το 2024 την βοήθειά της στην Ουκρανία

admin

Η Ρωσία κατέρριψε ένα drone σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μόσχα

admin

Κίνα: Ανοίγει περαιτέρω η κινεζική αγορά για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών

admin

Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα της Ουαλίας;

admin

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι “παίρνει το μέρος” της Χαμάς

admin

Δημοτικές Εκλογές στην Τουρκία – Γιαβάς: “Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα χωρίς διακρίσεις”

admin

Βρετανία: Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη

admin