Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί σε ρυθμούς ανασχηματισμού

Στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι στραμμένα τα βλέμματα υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών για το «πότε» και το «πώς» θα σηματοδοτήσει στην πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης την «αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027» με «λιγότερες αστοχίες», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές. Η προοπτική ενός ανασχηματισμού και πιθανώς με… διψήφιο αριθμό «εισερχόμενων», «εξερχόμενων» και «μετακινούμενων» στελεχών, όπως συζητείται παρασκηνιακά, παρότι αυτό είναι κόντρα στη συνήθη πρακτική των σημειακών «διορθωτικών» ενεργειών του Μητσοτάκη, έρχεται (πολύ) πιο κοντά υπό το βάρος της κακής εκλογικής επίδοσης της ΝΔ. Για την ακρίβεια, εκτιμάται ότι ο ανασχηματισμός – δομικός ή μη – είναι θέμα 24ώρων, με τον Πρωθυπουργό να τρέχει από χθες μπαράζ κλειστών συσκέψεων με κομματικά στελέχη αλλά και υπουργούς που πέρασαν την πύλη του Μαξίμου, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Νωρίτερα οι παρεμβάσεις

Οι διορθώσεις στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, έως και στο Μαξίμου, ήταν έτσι κι αλλιώς προ των ευρωεκλογών στο μυαλό του Πρωθυπουργού. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής όμως δεν φαινόταν η πρόθεσή του να τρέξει γρήγορες αποφάσεις. Οπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», υπήρχε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις σε πρόσωπα και ρόλους στο τέλος του καλοκαιριού ή στην αρχή του φθινοπώρου, αφότου δινόταν και το φετινό στοίχημα της Πολιτικής Προστασίας – πάντως πριν από τη ΔΕΘ.

Το επικρατέστερο σενάριο πλέον είναι ότι θα ανατραπούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει προεξοφληθεί ότι θα υπάρξουν εξελίξεις εν ευθέτω χρόνο (κάποια στελέχη μιλούν για επιβεβλημένη κίνηση) και ενώ ουδείς μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για τον χρονισμό ή το ακριβές περιεχόμενο του ανασχηματισμού, πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν με νόημα ότι εφόσον ο ίδιος πάρει την απόφαση, τότε δεν θα αργήσει να πατήσει το κουμπί της υλοποίησης.

Η σημερινή συνέντευξη

Στον χθεσινό πρωινό καφέ, τον πρώτο μετά το… ταρακούνημα της ευρωκάλπης, ο Μητσοτάκης δεν άνοιξε σχετική συζήτηση στους συνεργάτες του, ωστόσο είναι σαφές ότι ο ίδιος σταθμίζει επιλογές, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Την απόφασή του να αφιερώσει τις επόμενες ώρες και μέρες σε ψύχραιμες αναλύσεις και βαθύτερες σκέψεις πιστοποιεί το γεγονός ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη εδώ και καιρό (έστω κι αν δεν είχε ανακοινωθεί) μετάβαση στην Ιορδανία για τη διάσκεψη για τη Γάζα, στην οποία θα τον εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός κρατά συνεπώς όλη την προσοχή στο εσωτερικό και θέλοντας να δείξει εικόνα άμεσης ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων σκοπεύει να καθορίσει απόψε το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης περιόδου μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη (Alpha).

Τα δύο άμεσα ορόσημα

Προσώρας διαμορφώνονται δύο άμεσα ορόσημα για τον ανασχηματισμό με σαφώς «αδυνατισμένο» πια το σενάριο του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου, καθώς έως τότε υπάρχει ο κίνδυνος βύθισης σε εσωστρέφεια και κυρίως υπουργών σε… αναμμένα κάρβουνα και με κατεβασμένα μολύβια.

Το πρώτο ορόσημο τοποθετείται εντός της εβδομάδας.

Κατά πληροφορίες, ανοιχτό είναι κυρίως το «παράθυρο» της Πέμπτης. Κι αυτό γιατί στο επόμενο 48ωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εντατικές αναλύσεις για τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα της ευρωκάλπης, ενώ μία μέρα μετά, την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί το Υπουργικό Συμβούλιο – εκκρεμότητα από τον προεκλογικό Μάιο, η οποία δεν θα μετατεθεί.

Το δεύτερο ορόσημο τοποθετείται στην ερχόμενη εβδομάδα έπειτα από τη μετάβαση του Μητσοτάκη στην Ελβετία για τη σύνοδο για την Ουκρανία (το Σαββατοκύριακο) και τη συμμετοχή του στο άτυπο γεύμα των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (17 Ιουνίου).

Πού χάθηκαν 1.000.000 ψηφοφόροι της ΝΔ

Τα αίτια του 28,31% της ΝΔ και του σχεδόν ενός εκατομμυρίου «χαμένων» ψηφοφόρων μέσα σε μόνο έναν χρόνο αναζητούν οι επιτελείς σε Μαξίμου και Πειραιώς. Από την εθνική κάλπη του περασμένου Ιουνίου μέχρι τις φετινές ευρωεκλογές, η ΝΔ είδε 989.720 λιγότερες ψήφους, καταγράφοντας τον μικρότερο αριθμό ψηφοφόρων στην ιστορία της έστω και αν η αναμέτρηση σημαδεύτηκε από την τεράστια αποχή.

Από χθες εξελίσσονται στο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ο «εκλογολόγος» της ΝΔ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος πήρε εντολή για γρήγορη και σε βάθος αξιολόγηση. Εξάλλου ο Μητσοτάκης ήθελε να είναι ενημερωμένος και έτοιμος για απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα εκλογικά και πολιτικά συμπεράσματα στην αποψινή παρουσία του σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει μία ευθεία απάντηση, πολυπαραγοντικά είναι και τα αίτια» λέει κυβερνητικός παράγοντας, ενώ άπαντες ομολογούν ότι το βασικό μήνυμα της ευρωκάλπης είναι μήνυμα δυσαρέσκειας, είτε αυτό αποτυπώθηκε με στροφή σε μικρότερα κόμματα είτε εκφράστηκε με την αποχή.

Διαρροές από τρεις δεξαμενές

Εντοπίζονται τρεις διαφορετικές δεξαμενές ψηφοφόρων, που συνέβαλαν στο δυσάρεστο αποτέλεσμα: πρώτον, δεξιοί ψηφοφόροι που νιώθουν αποξενωμένοι και μπορεί να στράφηκαν δεξιότερα της ΝΔ ως «προειδοποίηση» στην κυβέρνηση. Δεύτερον, παραδοσιακοί νεοδημοκράτες οι οποίοι απογοητευμένοι από επιλογές και χειρισμούς των προηγούμενων μηνών επέλεξαν τον καναπέ τους ή την παραλία. Και τρίτον, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι οι οποίοι στήριξαν τον Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές ωστόσο αποφάσισαν να τηρήσουν τώρα μια στάση αναμονής (και αυστηρότερης κριτικής) παρακολουθώντας την τροχιά της κυβέρνησης.

Ο μεσαίος χώρος και η δική του στάση είναι εκείνη που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο, ενώ η προσοχή πέφτει επίσης στην αποστασιοποίηση επαγγελματικών ομάδων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά fm) μπορεί να παραδέχθηκε ότι η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απογοήτευσε πολλούς ωστόσο είναι θέμα που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα – όπως είναι τα ζητήματα της ακρίβειας, της υγείας, το νέο φορολογικό κ.λπ.

Τι συμβαίνει δεξιότερα της Δεξιάς

Στο Μαξίμου εκτιμάται ότι οι μετακινήσεις στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ πράγματι αποτυπώθηκε αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Οπως επεσήμανε (Σκάι) ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης συνολικά τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες) πήραν 742.000 ψήφους στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές του 2023 τα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα (υπήρχαν και οι «Σπαρτιάτες») έλαβαν 714.000, ενώ στις ευρωεκλογές του 2019 είχαν λάβει συνολικά 701.000 ψήφους: «Hταν 30.000 ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν. Να πήγαν στην αποχή και μερικοί ψηφοφόροι του Κυριάκου Βελόπουλου, άρα να είναι 60.000 που μετακινήθηκαν από τη ΝΔ προς τα δεξιά – 60.000 στο ένα εκατομμύριο».

Related posts

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι λένε ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με τον Κασσελάκη

admin

Η αλλαγή σελίδας περνάει από το Νταβός

admin

Μητσοτάκης: Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας – Όλες οι κινήσεις αξιολογούνται

admin

ΥΠΕΞ: Συμπαράσταση στην Αρμενία για την έκρηξη στο Γερεβάν

admin

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την ιστορική απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

admin

Νέα Αριστερά: Ανακύκλωση κυβερνητικής αποτυχίας ο ανασχηματισμός

admin

Έφυγε από τη ζωή το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Δαούση

admin

Ανδρουλάκης από δάσος Δαδιάς: «Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι συνεχές άλλοθι»

admin

Βασίλης Κικίλιας: «Εγιναν 257 διασώσεις πολιτών από εχθές στον Βόλο. Ρίχτηκαν όλοι στη μάχη με αυταπάρνηση»

admin