Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τσάνταλης: Τίτλοι τέλους για την ιστορική εταιρεία κρασιού

Τις ημέρες αυτές, δέκα μήνες μετά την αναστολή λειτουργίας της τον Αύγουστο του 2023, παίζεται η τελευταία πράξη για μια από τις πιο εμβληματικές βιομηχανίες της χώρας, της Τσάνταλης, που όπως λένε πηγές με γνώση που μίλησαν -, η πτώχευση της είναι μονόδρομος.

Αν εν τέλει επιλεγεί αυτός ο δρόμος θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες αναφέρουν άλλες πηγές. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εναλλακτική για την εταιρεία η οποία να  έχει «καταφέρει» να βρει ευήκοα ώτα, στις τράπεζες και στους servicers.

Αντιθέτως οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες για τη διάσωση της εταιρείας – μια εξ αυτών είναι από τα Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia Properties, που έχουν αποκτήσει την Μπουτάρης –   δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τις τράπεζες. Μάλιστα ο δρόμος που χωρίζει την πρόταση των επενδυτών από τις απαιτήσεις των τραπεζών – servicers είναι όχι απλά αβυσσαλέα, αλλά εκτός πραγματικότητας υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η ουσία είναι ότι η Τσάνταλης, που συνέδεσε το όνομά της με το ελληνικό κρασί, κινδυνεύει, 134 χρόνια μετά την ίδρυσή της, να αποτελέσει παρελθόν. Κάτι που απεφεύχθη στην περίπτωση της Μπουτάρης και της Μαλαματίνας.

Με βάση τον τελευταία δημοσιευμένο ισολογισμό (σ.σ. δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο ΓΕΜΗ και αφορά στη χρήση του 2022 οπότε ήταν σε λειτουργία η εταιρεία) οι πωλήσεις της ήταν 20,576 εκατ. ευρώ (-15,18% σε σχέση με το 2021). Οι ζημιές της είχαν εκτοξευθεί στα 3,875 εκατ. ευρώ από 2,295 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το απασχολούμενο προσωπικό της ήταν 197 άτομα (210 το 2021).

Οι υποχρεώσεις της, στη χρήση του 2022, ήταν 54,465 εκατ. ευρώ από 55,373 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα μακροπρόθεσμα δάνεια ήταν 29,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της στις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν 32,115 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890. Πρόσωπο σταθμός της εταιρείας, ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός δεύτερης γενιάς και μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα αναπτυσσόμενο brand name.

Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη- αποτέλεσε χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος του Ευάγγελου Τσάνταλη.

Related posts

Διπλή διάκριση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

admin

Sparkle: Έφτασε στο Παλέρμο το υποθαλάσσιο καλώδιο BlueMed

admin

Σειρά διακρίσεων για την Westnet στα Finance & Accounting Awards

admin

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επόμενο στοίχημα τα πλωτά φωτοβολταϊκά και η αποθήκευση

admin

Μόλις μία στις 10 ελληνικές εταιρείες τηρεί πλήρως τους κανόνες κυβερνοασφάλειας

admin

Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 780 εκατ. ευρώ το 2023

admin

Nova: Αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας 11,7% στο 9μηνο του 2023

admin

Στη διεθνή έκθεση άμυνας & ασφάλειας DSEI συμμετείχε η Intracom Defense

admin

AVAX: Καθαρά κέρδη €39,9 εκατ. έναντι ζημιών το 2022

admin