Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Εξαϋλώθηκαν τα μηνιαία κέρδη

Tη χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» ενός μήνα ολοκλήρωσε σήμερα (29/5) το

ελληνικό χρηματιστήριο

, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε όλο το μήκος και πλάτος του ταμπλό.


Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 29,42 μονάδες ή -2% και έκλεισε στις 1.442,21 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται ελάχιστα πιο κάτω, στις 1.442,16 μονάδες. Υψηλό ημέρας οι 1.470,31 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Απριλίου (1.435,19 μονάδες).





Με αυτό τον τρόπο, ο ΓΔ γύρισε σε πτωτικό έδαφος εντός του Μαΐου, χάνοντας πλέον -0,43% στο φίνις ενός μήνα που έδειχνε ότι θα κλείσει με κέρδη. Κι αυτό διότι πριν από μία εβδομάδα κατακτήθηκε το «οχυρό» των 1.500 μονάδων, το οποίο μοιάζει πλέον και πάλι μακρινό. Παράλληλα, η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το -2,4% της 16ης Απριλίου και το τότε κλείσιμο σε χαμηλό διμήνου (1.357,30 μονάδες). Αξιόλογα παραμένουν τα κέρδη εντός της φετινής χρονιάς, καθώς το Χ.Α. ενισχύεται κατά 11,53%.


Οι τράπεζες ήταν χωρίς αμφιβολία οι αρνητικές πρωταγωνίστριες σήμερα, με τον κλαδικό δείκτη να «βυθίζεται» πάνω από -3%. Μάλιστα, η βαρύτητα των τραπεζικών τίτλων ήταν αυτή που «έσπρωξε» χαμηλότερα συνολικά το Χ.Α. Ισχυρότερη ήταν η πτώση για την Eurobank και την Alpha Bank, ενώ από τα blue chips ξεχώρισαν με τις απώλειές τους η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Aegean, η Viohalco, η HELLENiQ ENERGY και ο ΟΤΕ.





Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η μετοχή της Intracom Holdings, στην περίπτωση της οποίας ισχύει στο έπακρο η ρήση «buy the rumour, sell the news» (αγόρασε τη φήμη, πούλα την είδηση). Κι αυτό διότι, μετά την επισημοποίηση του deal για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική έναντι περίπου 47 εκατ. ευρώ, η ΙΝΤΚΑ διόρθωσε πάνω από -4%. Σημειώνεται ότι ο τίτλος τελούσε υπό αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις. Κατέγραφε, δε, ένα διήμερο ράλι της τάξης του 7,4% πριν τη σημερινή υποχώρηση.


Μεταξύ άλλων, λίγο μετά τις 13:30 πέρασε μέσω του Χ.Α. πακέτο 2,27 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 5,15 ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 11,729 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος της αγοράς ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ έπειτα από τέσσερις ημέρες, που δεν το είχε καταφέρει.






Η προσοχή σε αποτελέσματα, Fitch και Noval




Πλούσια η ατζέντα σήμερα από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, με τον ΟΠΑΠ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Cenergy Holdings και την Κρι Κρι να παίρνουν την «σκυτάλη» από τη Motor Oil. Ακολουθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την Πέμπτη (30/5) και η Austriacard την Παρασκευή (31/5).


Αναμένεται επίσης η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση (rebalancing) του MSCI, όπου οι αλλαγές στις σταθμίσεις θα λάβουν την τελική τους μορφή τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, η Fitch θα δώσει στη δημοσιότητα την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο, με την βαθμολογία να είναι προς το παρόν ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.


Σήμερα ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή. Το δεσμευτικό εύρος τιμής διάθεσης των μετοχών έχει οριστεί από 2,6 έως 2,82 ευρώ και θα τεθούν σε διαπραγμάτευση την Τετάρτη 5 Ιουνίου.






Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στις διεθνείς αγορές

Κλίμα επιφυλακτικότητας επικρατεί στις διεθνείς αγορές, παρά τα νέα ρεκόρ, καθώς η «γερακίσια» στάση της Fed και η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων, πιέζοντας ταυτόχρονα τις μετοχές. Αντίρροπες δυνάμεις χθες στη Wall Street έφεραν τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq πάνω από τη «ζώνη» των 17.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά, με οδηγό την Nvidia. Πάνω από 200 μονάδες έχασε, όμως, ο Dow Jones, με τον κλάδο της υγείας να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Στο «κόκκινο» σήμερα η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει άλλες 300 μονάδες.


Απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να υποχωρούν περισσότερο από -1%. «Βουτιά» άνω του -1% για τις περισσότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα στοιχεία από την Αυστραλία, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε 3,6%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Russiagate στο Ευρωκοινοβούλιο: Κλειδί για το μαύρο χρήμα από τη Ρωσία ένας Γάλλος υπάλληλος ευρωβουλευτών





Ισλανδία: Για πέμπτη φορά μέσα σε μισό χρόνο εξερράγη το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες





Καιρός: «Μην βιαζόμαστε», η απάντηση Κολυδά στους μετεωρολόγους για τον «μίνι καύσωνα»

Related posts

Ελλάδα: Σε τιμή έκπληξη πήρε το πρώτο ηλεκτρικό Toyota ταξί

admin

Προϋπολογισμός: Στα €2,987 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ τρίμηνο του έτους

admin

Γκίκας Χαρδούβελης: Ανάπτυξη 5% το 2021, εφόσον τα έσοδα από τον τουρισμό φθάσουν στο 60% του 2019

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% η ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2022

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη σερί πτώση, αλλά κράτησε τις 1.400 μονάδες

admin

Σταϊκούρας: Η χώρα αναπτύσσεται ισχυρά το 2022, με υψηλότερες αντοχές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

admin

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται έκπτωση έως 10% για 1 εκατoμμύριο ακίνητα

admin

Attica Group: Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος μετά τη δολοφονία του Αντώνη στο Blue Horizon

admin

Μείωση ΕΝΦΙΑ 13%: Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν λιγότερα – Δείτε παραδείγματα για ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

admin