Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Οι ζυμώσεις στον 5ο πόλο για την τελική συμφωνία μετόχων

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων της Attica Bank με στόχο την τελική συμφωνία για τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν Δημόσιο και ιδιώτες μέτοχοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας, η οποία θα προκύψει από την συγχώνευση Attica-Παγκρήτια και θα διενεργηθεί το Φθινόπωρο.

Η συμφωνία μεταξύ των μετόχων (MoU) κρίνεται απαραίτητη, καθώς αποτελεί το εχέγγυο για την πορεία του εγχειρήματος δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, από τον Ηρακλή ΙΙΙ μέχρι την ΑΜΚ και ως είθισται σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα αποτυπωθεί στο commitment letter, το οποίο θα τεθεί υπόψη της αρμόδιας εποπτικής αρχής εν προκειμένω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα προέλθουν από την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των δύο τραπεζών μέσω της ένταξης τους στον Ηρακλή ΙΙΙ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο ορόσημο

Η συμφωνία των μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΕΦΚΑ και Thrivest Holdings) αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες ούτως ώστε παράλληλα να κλειδώσει η ένταξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων (Attica Bank και Παγκρήτια) στον μηχανισμό τιτλοποιήσεων με κρατική εγγύηση Ηρακλή ΙΙΙ.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Παγκρήτιας ανέρχονται στα 1,4 δισ. ευρώ και της Attica Bank στα 2 δισ. ευρώ. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και η προσγείωση του δείκτη NPE στην περιοχή του 3%.

Η συγχώνευση

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Κρίσιμη παράμετρος είναι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η σχέση ανταλλαγής που θα προκύψει. Η διαδικασία της συγχώνευσης όπως εξηγούν πηγές που εμπλέκονται στο εγχείρημα της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου εμπεριέχει μια σειρά από εγκρίσεις εξου και η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τοποθετείται χρονικά τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου.

Related posts

Στον όμιλο Λάτση μέρος του «Little Athens» στο Ελληνικό

admin

Cosmos Aluminium: Αποδίδει περιουσιακά στοιχεία στην οικογένεια Ξ. Καντώνια

admin

Σε προχωρημένες συζητήσεις εξαγοράς ΔΕΛΤΑ με ΕΨΑ

admin

Quest: Υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο

admin

Νέα αύξηση παραγωγής το πρώτο δίμηνο για την Energean

admin

Χρηματοδότηση €10 εκατ. εξασφάλισε η Νatech

admin

Intralot: Προχωρά σε ΑΜΚ 135 εκατ., στα €0,58 η τιμή διάθεσης

admin

Apivita: Πρόβλεψη για come back το 2023 σε Ελλάδα και εξωτερικό

admin

Motor Oil: Δωρεά εξοπλισμoύ πληροφοριακών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις

admin