Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Κύπρου: Σκέψεις για επαναφορά στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Αναζωπυρώνονται οι σκέψεις και οι προσανατολισμοί της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να επαναφέρει τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το οποίο είχε αποχωρήσει, ως αποτέλεσμα των δραματικών γεγονότων του Μαρτίου του 2013, των κουρεμάτων και το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τότε εγχώριας τράπεζας, της πρώην Λαϊκής, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες της στήλης Χαμαιλέων.

Η πρόθεση της ανώτατης διοίκησης της BOCH να κάνει το βήμα προς το ΧΑ, δεν είναι σημερινή.

Κυοφορείται εδώ και περίπου δύο χρόνια αφού βρίσκεται στο μικροσκόπιο τεχνοκρατικής αξιολόγησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που θα ανακύψουν από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τα νέα δεδομένα που έχει ενώπιον της η ανώτατη διεύθυνση και το ΔΣ του συγκροτήματος της Τρ. Κύπρου, φαίνεται να συνηγορούν, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στη StockWatch, προς την κατεύθυνση της επιστροφής της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε, σοβαρή ένδειξη σε ότι αφορά τη διαδρομή προς το ΧΑ, είχε δώσει τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από ερώτημα της StockWatch, η Ελίζα Λειβαδιώτη, εκτελεστική διευθύντρια διεύθυνσης οικονομικής διαχείρισης της Τράπεζας Κύπρου.

Ήταν η πρώτη φορά από το 2013, που επώνυμα ανώτατο στέλεχος της BOCH άφηνε ανοικτό παράθυρο σε ότι αφορά μία τέτοια προοπτική.

«Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο, ενδεχομένως σε μία δεδομένη στιγμή να εξεταστεί», είχε πει η κ. Λειβαδιώτη.

Τόνισε μάλιστα πως η ένταξη της μετοχής ενός οργανισμού ή μίας επιχείρησης, σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο έχει και θετικά και αρνητικά.

Είχε εξηγήσει πως η εισδοχή της μετοχής της Τρ. Κύπρου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν μία αναγκαιότητα σε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο, με τον Πανίκο Νικολάου, διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, ο οποίος ενώ μέχρι εκείνη την ώρα των αναφορών Λειβαδιώτη κρατούσε διακριτικά αποστάσεις, είχε παρέμβει συμπληρώνοντας:

«Το ενδεχόμενο να επανέλθει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κάτι το οποίο θα επαναξιολογηθεί. Για να προκύψει τέτοια κίνηση», πρόσθεσε, «θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος λόγος».

Παρούσα η BOCH στα road shows του ΧΑ

Πηγές της Τρ. Κύπρου που έχουν γνώση των προθέσεων εκτιμούν ότι τυχόν επιστροφή της μετοχής στο ΧΑ θα ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της με την προοπτική να προσελκύσει και νέους, ενδεχομένως, θεσμικούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η Τρ. Κύπρου δήλωσε παρούσα σε όλα τα πρόσφατα road show του ΧΑ, με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς να θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη, «ίσως να φωτογραφίζει τις πραγματικές προθέσεις της BOCH».

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου κατά τους τελευταίους 14 μήνες, έχει καταγράψει σημαντική άνοδο της τάξης του 44%.

Οι προοπτικές του συγκροτήματος, σύμφωνα με το Π. Νικολάου, παραμένουν θετικές, η κερδοφορία θα συνεχιστεί, παρά τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων προς όφελος των μετόχων της τράπεζας.

Σημείο αναφοράς αποτελεί και το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου επανήλθε σε «βαθμίδα» μερισματικής πολιτικής.

Για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 το ΔΣ της BOCH έχει αποφασίσει την καταβολή μερίσματος €0, 25 ανά μετοχή, πέντε φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο.

Η μετοχή της BOCH τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εκκαθαριστής: Προς πώληση το 4,81% της πρώην Λαϊκής

Εντείνονται εκ νέου οι πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο εξ αφορμής πρόσφατου δημοσιεύματος του Bloomberg, το οποίο είχε προβάλει το ενδιαφέρον των δύο funds, του CarVal και του Caius Capital, να πωλήσουν σε θεσμικούς επενδυτές τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τρ. Κύπρου, που αθροιστικά ανέρχεται στο 14,65%.

Νέα δημοσιεύματα στον ελλαδικό Τύπο, φέρουν τα εν λόγω ταμεία να έχουν αναθέσει στην Jefferies τη διερεύνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται και «σμίγει» με την εξαγγελία του Αυγουστίνου Παπαθωμά, εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος την περασμένη Τρίτη, ενώπιον περίπου 500 παλαιών καταθετών, κάτοχων αξιογράφων και μετόχων της, είπε ότι θα αναθέσει την πώληση του ποσοστού 4,81% που κατέχει στην ΒΟCH, σε διαγωνιστική διαδικασία.

Φορείς της αγοράς, εξέφρασαν την άποψη ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να απουσιάζει από την εξίσωση εγχώριος σύμβουλος που έχει παραστάσεις της κυπριακής χρηματιστηριακής αγοράς, των δεδομένων και των προοπτικών της Τρ. Κύπρου.

Η αξία του μετοχικού πακέτου της πρώην Λαϊκής στην BOCH, στη βάση της τιμής της μετοχής που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα €4,10,αγγίζει τα €90 εκατ. και αποτελεί σήμερα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

Τα σενάρια που προβάλλονται

Οι εκτιμήσεις που προβάλλονται φαίνεται να μην αποκλείουν το σενάριο τα δύο επενδυτικά ταμεία και το ποσοστό της πρώην Λαϊκής στην Τρ. Κύπρου, που ανέρχεται συνολικά κοντά στο 20%, να αποτελέσει στόχο αγοράς από θεσμικό επενδυτή για να καταστεί ο μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης εγχώριας συστημικής τράπεζας.

Η μετοχική δομή της Τρ. Κύπρου διαχρονικά έχει μεγάλη διασπορά και είναι και ο λόγος γιατί κανείς μέτοχος της δεν μπορεί να ελέγξει ποσοστό πάνω από 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τα γεγονότα όπως διαμορφώνονται, με τις ειλημμένες αποφάσεις των δύο επενδυτικών ταμείων CarVal και Caius Capital να πωλήσουν και να αποχωρήσουν από την Τρ. Κύπρου, καθώς και της προδιαγεγραμμένης πώλησης του ποσοστού που κατέχει η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, ενδεχομένως να φέρουν στο προσκήνιο νέες εξελίξεις.

Φορείς της χρηματιστηριακής αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τρ. Κύπρου να προβεί σε αγορά ιδίων μετοχών, πρακτική την οποία εφαρμόζει τακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της.

Στην Τρ. Κύπρου δεν θέλησαν χθες να προβούν επίσημα σε οποιοδήποτε σχόλιο, τόσο επί των πληροφοριών, όσο και επί των σχετικών δημοσιευμάτων.

- Stockwatch

Related posts

Eurobank: Τρεις πυλώνες στήριξης της Παιδείας, το μήνυμα Φ. Καραβία

admin

Καθαρά κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο για την Phoenix Vega Mezz

admin

Revolut: Ενισχύει κατά 60% τις επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

ΟΤΕ: Σε περίπου 60 εκατ. ευρώ το τίμημα για την αγορά του 30% της TRM

admin

Στην αγορά φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εισέρχεται ο ΑΔΜΗΕ

admin

Επεκτείνεται η συνεργασία ΑΕΚ-PepsiCo Hellas

admin

Τιτάν: Δίψα για νέες επενδύσεις, η στρατηγική για το μέρισμα

admin

Επιστημονικός συνεργάτης στη Βιοϊατρική ο Μ. Δερμιτζάκης

admin

Entersoft: Στο 17,22% το ποσοστό της Olympia Group

admin