Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Το ΧΑ σε σπιράλ αδιαφορίας και προβληματισμού- Οι λόγοι

Το ΧΑ σε σπιράλ αδιαφορίας και προβληματισμού- Οι λόγοι

Δεν μας έκανε σοφότερους η χθεσινή (2/7) συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον τζίρο να πέφτει στα 79 εκ (περίπου 40% χαμηλότερα από το μέσο όρο) και την αγορά να δείχνει αδυναμία συνέχισης της ανοδικής προσπάθειας της Δευτέρας.

Πολλοί οι παράγοντες που συνηγορούν στα παραπάνω, κυριότερος των οποίων είναι οι πολιτικές εξελίξεις τόσο σε Ευρώπη και ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την ρευστότητα που παρατηρείται εξαιτίας του Β γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Το πολιτικό σκέλος βαραίνει πλέον και σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο που φαίνεται να ανοίγει στην κυβένηση μετά και την παρουσία και τις δηλώσεις του δίπολου Σαμαρά-Καραμανλή με σοβαρές διαφοροποιήσεις σε κρίσιμα ζητήματα της χώρας, την ίδια ώρα που και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερη με ποιον αρχηγό θα πορευτούν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την έλλειψη θετικών οικονομικών καταλυτών είτε σε επίπεδο μακρο (ο πληθωρισμός Ιουνίου στο 2,4% ήταν αναμενόμενος) είτε ακόμα και σε αμιγώς επιχειρηματικό, γίνεται κατανοητό το γιατί το ΧΑ έχει περιέλθει σε ένα σπιράλ αδιαφορίας και προβληματισμού.

Στην χθεσινή αναιμική συνεδρίαση μόλις τέσσερις  μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο (ΟΤΕ,ΜΥΤΙΛ,ΕΛΠΕ,ΣΑΡ) ενώ και η αναλογία συνολικά ήταν 50 ανοδικές για 71 πτωτικές μετοχές. Μεγαλύτερη πίεση είχαμε στις ΕΤΕ -3,1% / ΒΙΟ -2,7% / ΑΡΑΙΓ -2,5% με τον ΔΤΡ -2,1% να έχει τις περισσότερες ρευστοποιήσεις λόγω και αποκομιδής κερδών. Θετική η αντίδραση της ΑΒΑΞ 4,3% μετά την είδηση για ανάληψη νέου έργου στο εξωτερικό.

Αξιόλογη εξέλιξη η εξάσκηση του call option του βασικού μετόχου του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Reggeborgh) από την συμφωνία με την ΜΟΗ για την αγορά 10,4 εκ μετοχών της εισηγμένης προς 1,75/μετοχή, καθώς και η ανακοίνωση της Cenergy για δημιουργία εγκατάστασης στις ΗΠΑ συνολικής επένδυσης 200 εκ $.

Τέλος και με το δεδομένο ότι αύριο οι αγορές στις ΗΠΑ είναι κλειστές (που σημειωτέον κάνουν κάθε ημέρα νέα υψηλά) ενώ ταυτόχρονα οι όγκοι συναλλαγών θα μειωθούν δραστικά και από ΜΒ λόγω των εθνικών εκλογών, καθίσταται σημαντική η σημερινή συνεδρίαση ιδιαίτερα στο κομμάτι του τζίρου αλλά και των στηρίξεων των 1400 μονάδων.

Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management

* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης 
#ΧΑ #ΓΔ #χρηματιστήριο

Related posts

Στεγαστικά για νέους: Αναλυτικός οδηγός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

admin

Ιατρικό Αθηνών: Διανομή μερίσματος €0,03 ανά μετοχή

admin

ΟΠΑΠ: Στα €18 η τιμή-στόχος από τη Eurobank Equities

admin

Autohellas: Στις 20/4 η ΓΣ για τη διάθεση ετήσιων κερδών

admin

Χρηματιστήριο: Βαρόμετρο ο τζίρος στην προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων

admin

Απόκτηση Attica Group από Πειραιώς: Τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης

admin

Η Moody’s αναβάθμισε τη Eurobank

admin

Trade Estates: Τιμή διάθεσης μετοχών από €1,92 έως €2,13

admin

HELLENiQ ENERGY: Στις 15 Ιουνίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

admin