Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το στοίχημα και τα κριτήρια επιστροφής «θεραπευμένων δανείων» στις τράπεζες

Η ανάγκη επιστροφής των «θεραπευμένων δανείων» από τους servicers στο τραπεζικό σύστημα γίνεται πλέον επιτακτική, καθώς το απόθεμα των εν λόγω δανείων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τις τράπεζες, καθώς θα αυξήσει την πίτα της πιστωτικής επέκτασης, όσο και για την οικονομία μια και υγιείς πλέον δυνάμεις θα ενταχθούν εκ νέου στο σύστημα.

Την ανάγκη αυτή υποστηρίζουν πηγές των servicers, οι οποίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με την EBA, επί της ουσίας με τον SSM, έτσι ώστε κάποια στιγμή εντός του 2025 να δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία της εν λόγω αγοράς.

Πηγές της Intrum Hellas αναφέρουν ότι στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχουν σήμερα 6 δισ. ευρώ «θεραπευμένα δάνεια», τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά περισσότερο από τρία έτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν και βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα.

«Δεν είναι όλα τα κόκκινα δάνεια αποτέλεσμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Υπάρχουν πολλοί δανειολήπτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, κυρίως εξαιτίας της χρόνιας οικονομικής κρίσης και σήμερα εξυπηρετούν κανονικά τα ρυθμισμένα δάνειά τους. Σημασία έχει αν ένα πλάνο είναι βιώσιμο ώστε να δώσει την ευκαιρία στον δανειολήπτη που σήμερα δεν είναι bankable να έχει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα κριτήρια

Πέραν του χρόνου θεραπείας ενός δανείου έτσι όπως ορίζεται από την EBA (σ.σ. μια τριετία συνέπειας στην πληρωμή) υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα προσμετρηθούν στην επιλογή για την επιστροφή ενός δανείου στο τραπεζικό σύστημα όταν και όποτε αυτή επιτραπεί από τις εποπτικές αρχές.

Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηλικία του δανειολήπτη, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι (π.χ. 75 ετών) τόσο δυσκολεύει η χρονική προοπτική της εξυπηρέτησης του δανείου.

Ένα ακόμη κριτήριο όσον αφορά την ελκυστικότητά του από την πλευρά του αγοραστή εν προκειμένων από την τράπεζα είναι το είδος του δανείου. Για παράδειγμα ένα μικρό καταναλωτικό δάνειο, δεν αποτελεί ευκαιρία για μια τράπεζα όπως επίσης και ένα δάνειο με χαμηλή μηνιαία δόση.

Related posts

Noval: Το discount, ο πήχης για τα κεφάλαια και το free float

admin

Κλουκίνας – Λάππας: Ενεχυρίασε 5.438.473 μετοχές η Intracom Properties

admin

Mytilineos: Πράσινο φως στη ΓΣ για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

admin

MLS: Το δικηγορικό γραφείο του Ν. Σακκά επέλεξαν οι ομολογιούχοι

admin

Στην Cosmote TV οδεύουν ιταλικό πρωτάθλημα και ΝΒΑ

admin

Cenergy: Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση Ζακύνθου – Κυλλήνης

admin

Τις Αρχές Ενδυνάμωσης Γυναικών υιοθετεί η Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Σύμβαση 9 εκατ. ευρώ με Κομισιόν για Uni Systems και NRB

admin

Ηuawei Ελλάδος: Δίνει 27 υποτροφίες για σπουδές σε τεχνολογία και πληροφορική

admin