Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πόθεν έσχες, η παράταση κι ένας πόλεμος διαρκείας

Δεν έχει τελειωμό η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Και το νέο επεισόδιο το πυροδότησαν οι πληροφορίες ότι επίκειται η ανακοίνωση τρίμηνης παράτασης για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. Η οποία εκπνέει – θυμίζω – στις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, εκπνέει και η προθεσμία των αρχικά υπόχρεων υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες (όσων δηλαδή για πρώτη φορά πρέπει να καταθέσουν σχετικές δηλώσεις). Συνεπώς, ενώ η πλατφόρμα για να καταθέσει για πρώτη φορά ο Κασσελάκης το πόθεν έσχες είναι τώρα ανοιχτή, σε περίπτωση που (όπως όλα δείχνουν) δοθεί νέα παράταση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, τότε αυτή αυτοδικαίως θα καταλαμβάνει και όσους είναι για πρώτη φορά υπόχρεοι, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μύλος» με διαρροές

Ο Κασσελάκης έσπευσε, φυσικά, να σχολιάσει τις σχετικές ειδήσεις, λέγοντας «ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να ανοίξει αμέσως την ηλεκτρονική πλατφόρμα να πάμε και οι δύο αύριο να καταθέσουμε το πόθεν έσχες μας για το 2023. Γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα. Εκείνος έχει; Και τι κάνει; Οχι μόνο δεν την ανοίγει τώρα, αλλά δεν θα την ανοίξει ούτε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει, στις 30/6. Θα την κρατήσει κλειστή για άλλους τρεις μήνες».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, αντέδρασαν άμεσα, σχολιάζοντας πως «όσα ψέματα κι αν προσπάθησε να πει ο κ. Κασσελάκης, η αλήθεια είναι μία: η πλατφόρμα είναι ανοιχτή και τον περιμένει για να κάνει επιτέλους τη δική του αρχική δήλωση». Προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι από το πόθεν έσχες του «προφανώς θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα». Κι επιμένοντας ότι, ανεξάρτητα από την τρίμηνη παράταση, τα μέλη της κυβέρνησης θα καταθέσουν δηλώσεις κανονικά στις 30 του μήνα. Μύλος…

Ο Μπελέρης και η «όρεξη» του Ράμα

«Το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στην περιουσία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία δεν είναι αυτονόητα για τους ομογενείς της Αλβανίας», τόνισε ο Φρέντι Μπελέρης σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις που έχει καταφέρει να δώσει τηλεφωνικά μέσα από τις φυλακές του Φιέρι στην Αλβανία, όπου εξακολουθεί να κρατείται, αναμένοντας την εκδίκαση της έφεσής του. Και με την παραπάνω φράση εξήγησε (Σκάι) και την απόφασή του να διεκδικήσει τον σταυρό στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ, μαζί με την ατζέντα όσων θέλει να υπερασπιστεί ως ευρωβουλευτής την επόμενη ημέρα. Σημείωσα, επίσης, ότι απάντησε και σε δύο πρακτικά ερωτήματα που αφορούν την ενδεχόμενη εκλογή του. Είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο αλβανικό δίκαιο για το τι θα συμβεί εφόσον εκλεγεί στην Ευρωβουλή, αν και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσής του στο εφετείο που ενδεχομένως να μειώσει την ποινή. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, αν παραμείνει η ίδια ποινή, θα έχει αποφυλακιστεί μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου το αργότερο. Δεν ακούστηκε, πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξος, αφού εκτίμησε ότι το ζήτημά του θα πάει «μέχρι τέλους», λέγοντας ότι δεν βλέπει τον Εντι Ράμα «να έχει όρεξη για συνεννόηση». Τέλος, υπογράμμισε πως, αν αθωωθεί και του το επιτρέψει ο νόμος, θα διεκδικήσει ξανά τη δημαρχία στη Χειμάρρα όπου, θυμίζω, είχε εκλεγεί.

Μια παλιά φιλία

Παρεμπιπτόντως, σας έγραφα χθες για την (πολύ πετυχημένη) προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γλυφάδα για τον Μπελέρη, με βασικό ομιλητή τον Σταύρο Παπασταύρου, που έχει αναλάβει και το μεγάλο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας. Οπως μου επεσήμανε φίλος που βρέθηκε εκεί, ο Παπασταύρου εξήγησε ότι η σχέση του με τον Μπελέρη δεν είναι νέα. Κρατά από το μακρινό 1993. Τότε, ο Παπασταύρου είχε ταξιδέψει στη μειονοτική Δερβιτσάνη στην Αλβανία, με την ιδιότητα του γραμματέα των διεθνών σχέσεων της ΟΝΝΕΔ και της νεολαίας του ΕΛΚ. Θα θυμάστε ίσως κάποιοι ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος. Και είχαν ληφθεί από τη ΝΔ και το ΕΛΚ πρωτοβουλίες για να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και να εκδοθεί τότε ένα ψήφισμα (το πρώτο) του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Από τότε τους συνδέει και μια προσωπική φιλία.

Οι ρωσόφιλοι της Ευρωβουλής

Μιας και πολύς λόγος γίνεται πλέον για τη διπλωματία και την άμυνα της ΕΕ και τελειώνει τώρα η θητεία της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, το Politico έκανε χθες μια καταγραφή των πιο ρωσόφιλων μελών του. Αναλύοντας, συγκεκριμένα, τις ονομαστικές ψηφοφορίες και τις τροπολογίες σε 16 ψηφίσματα της Ευρωβουλής που αφορούσαν τη Ρωσία, με θέματα όπως η συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία και η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Οπως εξηγεί το δημοσίευμα, τα ψηφίσματα αυτά πέρασαν με μεγάλες πλειοψηφίες, αλλά υπήρχε σταθερά ένας μικρός αριθμός ευρωβουλευτών που είτε τα καταψήφιζαν είτε απείχαν. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, λοιπόν, και τρεις Ελληνες. Στις πρώτες θέσεις (με τις περισσότερες ψήφους άρνησης καταδίκης της Ρωσίας) είναι οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος. Ενώ λίγο χαμηλότερα στη λίστα περιλαμβάνεται και ο Εμμανουήλ Φράγκος της Ελληνικής Λύσης.

Related posts

Qatargate: «Η Εύα Καϊλή γνώριζε για τα χρήματα και την πηγή τους, αλλά…» – Τι κατέθεσε ο Τζιόρτζι

admin

Ναυάγιο στην Πύλο: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ναυαγών από τις κρατικές Αρχές

admin

Σπαρτιάτες: Το τρικ που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν ώστε να προκαλέσουν εκλογές

admin

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Αποκρουστικές οι εξαγγελίες για 16ωρο – Καταψηφίσαμε την Οδηγία της εργασιακής γαλέρας

admin

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την κράτηση Τζιτζικώστα

admin

Ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη

admin

Μαξίμου και Μητσοτάκης δεσμεύονται, βουλευτές παραπλανούνται – Δικαστική απόφαση τους τινάζει στον αέρα

admin

Μηνύματα και βολές από τη σύναξη της Κεντροαριστεράς

admin

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Τα ονόματα 151 υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στις προκριματικές

admin