Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλάνο της Aria Wings του Libra Group για μελλοντικές πτήσεις με ηλεκτρικά αεροσκάφη eVTOL

«Εχουμε ένα απτό πλάνο, με 10 αεροσκάφη και ευελπιστούμε ότι μόλις οριστικοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες ήδη προχωρούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα θέσουμε σε εφαρμογή το σχεδιασμό».


Αυτό δηλώνει ο κ. Γεράσιμος Πανταζάτος, διευθύνων σύμβουλος των Aria Hotels και πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας ‘’Aria Wings’’ θυγατρικής του Libra Group του ομίλου Λογοθέτη στο πλαίσιο της υλοποίησης του μελλοντικού του πλάνου για πτήσεις με ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης -eVTOL. Αθήνα, Χαλκιδική, Νάξος θα ενταχθούν, σύμφωνα με τον ίδιο στα πρώτα δρομολόγια της νέας εταιρείας, από την στιγμή που οριστικοποιηθεί το αδειοδοτικό- κανονιστικό κομμάτι, «το οποίο θεωρούμε ότι δε θα είναι τόσο δύσκολο από την στιγμή που έχει προχωρήσει ήδη στις ΗΠΑ και προχωρά και εντός Ε.Ε.». Οι διεθνείς εγκριτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων και την πιστοποίηση των ηλεκτρικών αεροσκαφών, ενώ ένα πρώτο χρονικό ορόσημο- στόχος που τίθεται για την έναρξη των πτήσεων είναι προς το τέλος του 2026.





Σκοπός της νεοσύστατης εταιρείας στη διοίκηση της οποίας θα έχει ενεργό ρόλο και ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία πιλότου, είναι, μεταξύ άλλων, οι «υπηρεσίες εναέριας μεταφοράς επιβατών, εμπορευμάτων, υπηρεσίες μη τακτικής εσωτερικής εναέριας μεταφοράς επιβατών, εκτός από περιηγήσεις, υπηρεσίες ναύλωσης αεροσκαφών και ελικοπτέρων χωρίς πλήρωμα, τακτικής διεθνούς εναέριας μεταφοράς επιβατών κ.α.». Οπως αναφέρεται σχετικά θα εξυπηρετεί, εκτός των ταξιδιωτών και τους ίδιους τους νησιώτες μεταφέροντας ακόμη και ευαίσθητα εμπορεύματα.


Η σύσταση της εταιρείας εντάσσεται στο σχεδιασμό που έχουν ήδη ανακοινώσει τα Aria Hotels, ελληνικής θυγατρικής του ομίλου Libra Group, για την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων vertiports– τερματικούς σταθμούς οχημάτων κάθετης προσγείωσης κι απογείωσης- στην Ελλάδα, τα οποία θα υποστηρίζουν ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Τα Aria Hotels έχουν μισθώσει 10 αμιγώς τέτοιου είδους αεροσκάφη μέσω συμφωνίας με την LCI, θυγατρική του Libra Group και εκμισθώτρια αεροσκαφών.





Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, είναι να προχωρήσουν και οι κανονιστικές διαδικασίες σε επίπεδο, ευρωπαϊκό και εθνικό, προκειμένου τέτοιου είδους μεταφορές να καταστούν λειτουργικές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εντός Ε.Ε.. Η συζήτηση εντός και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency, EASA) είναι σε εξέλιξη με δεδομένα και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί γι’ αυτές τις πτήσεις. Ενδεικτικά όπως υποστηρίζεται, τα αεροσκάφη eVTOL παρουσιάζουν πλεονεκτήματα, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δεδομένου ότι παράγουν μηδενικές εκπομπές κατά τη διάρκεια της πτήσης, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και υποστηρίζοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μειωμένη ηχορύπανση, επιχειρησιακή αποδοτικότητα για ταχύτερη εναλλακτική λύση σε ταξίδια μικρών και μεσαίων αποστάσεων.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.--.gr

Related posts

ΕΦΚΑ: Σε ποιους καταβάλλονται έως αύριο τα αναδρομικά

admin

Η Intrakat ανέλαβε το έργο της παράκαμψης Γιάλοβας προϋπολογισμού €37,5 εκατ.

admin

Γεωργιάδης στον εμπορικό κόσμο: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναλειτουργήσει η αγορά

admin

O επιχειρηματίας που «έσωσε» την κληρονομιά του Ωνάση

admin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2023

admin

Δέκα λεπτά ακριβότερος ο καφές σε πλαστικό ποτήρι από την Πρωτοχρονιά

admin

Αγωγός IGB: Η Ελλάδα «κλειδί» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

admin

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Παράταση της προθεσμίας για τις αγορές έως την 24η Οκτωβρίου

admin

Πληρωμές από τον ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 16,8 εκατ. ευρώ, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

admin