Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αναπτυξιακό μπουμ που πέτυχε η ΜΕΒΓΑΛ

Παρά τις προκλήσεις σε διεθνές και τοπικό επίπεδο και τις πληθωριστικές πιέσεις, η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων σημείωσε αύξηση 9,1% το 2023, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό. Ωστόσο, η ΜΕΒΓΑΛ, ξεπέρασε την αγορά με ανάπτυξη 18,4%, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της.

Ο οικονομικός απολογισμός της ΜΕΒΓΑΛ αναδεικνύει μια ισχυρή χρονιά, με τον κύκλο εργασιών της να φτάνει πέρυσι τα 182,2 εκατ. ευρώ, από 153,9 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18,4%. Οι επιδόσεις της ΜΕΒΓΑΛ στην εγχώρια αγορά ήταν ισχυρές, με την αύξηση της αξίας να ξεπερνά την τάση της αγοράς σε ετήσια βάση και το κόστος πωλήσεων να αυξάνεται μεν κατά 9,76%, αλλά με μικρότερο ρυθμό από τον κύκλο εργασιών.

Όμως δεν ήταν μόνο η εσωτερική αγορά που έδωσε σημαντική ώθηση στα μεγέθη της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας πέρυσι. Οι εξαγωγές διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο. Η εταιρεία σημείωσε αύξηση 23% στην αξία των εξαγωγών και 4% στον όγκο τους, αντανακλώντας την επέκταση του διεθνούς της αποτυπώματος και την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όσον αφορά την κερδοφορία, τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τα 15,5 εκατ. ευρώ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη μετά από φόρους του ομίλου εκτινάχθηκαν στα 8,4 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό άλμα από τα μέτρια 89 χιλιάδες ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2022. Με τα χρηματοοικονομικά έξοδα, όμως, να έχουν καταγράψει αύξηση 61,17% στα 4,3 εκατ. ευρώ το 2023 από 2,7 εκατ. ευρώ το 2022. 

Παρά τις οικονομικές επιτυχίες, η ΜΕΒΓΑΛ μείωσε τις επενδύσεις της στην έρευνα και την ανάπτυξη, οι οποίες πέρυσι περιορίστηκαν στα 91 χιλ. ευρώ, από 148 χιλ. ευρώ. Η μείωση αυτή θα μπορούσε να υποδηλώνει μια στρατηγική στροφή προς την εδραίωση των υφιστάμενων προϊόντων, αντί της επιδίωξης νέων καινοτομιών.

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία, όπως και πολλοί άλλοι στη γαλακτοβιομηχανία, αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, πιθανή αστάθεια του ενεργειακού κόστους και τα υψηλά επιτόκια. Αν και η ΕΚΤ μείωσε τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια πενταετία, η νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστή και θα συνεχίσει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα είπε, προς τα τέλη του περασμένου μήνα, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Brussels HellenicNetwork A rgo προς τιμήν των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελλάδας και Κύπρου. Αυτή η οικονομική πραγματικότητα είναι πιθανό να περιορίσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, ασκώντας έτσι πίεση στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΜΕΒΓΑΛ.

Related posts

Ερχεται στην Ελλάδα το πρώτο ξενοδοχείο JW Marriott

admin

Eurobank: Συμμετέχει σε πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων

admin

Prodea: Πώς ξετυλίγεται το… κουβάρι της συνεργασίας με Παπαλέκα

admin

Γραφεία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανοίγει η εταιρία γιότινγκ Sea Alliance Group

admin

Κεντρική Κλινική Αθηνών: Λάθος η επιστράτευση γιατρών

admin

Πούλησε τρία φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βρετανία η Metlen

admin

Π. Ξενοκώστας: Η ONEX στρέφεται στην κατασκευή και υποστήριξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών

admin

Ο πληθωρισμός δεν ευνόησε τον Γαλαξία

admin

Συμμετοχή ΟΤΕ στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο 5G-ERA

admin