Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το αίσχος του Αυγενάκη, το πάθημα του Αντωνάκη και το φρέσκο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, οι Τσέχοι και ο Ξενοκώστας, ο Σεπτέμβριος της Εθνικής Τράπεζας

Να σημειώσω ότι το περιστατικό με το χαστούκι που έδωσε σ’ ένα εργαζόμενο νεαρό παιδί στο αεροδρόμιο ήταν γνωστό εδώ και ημέρες (όχι σ’ εμάς, πάντως) αλλά και στη διοίκηση του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος και πιθανώς σε κυβερνητικά στελέχη. Άρα έπρεπε να τον είχαν πετάξει έξω από τη ΝΔ με τις κλωτσιές και μόνο γιατί, όπως καταλάβατε, ο συγκεκριμένος τύπος (ανθρώπου και πολιτικού) όχι μόνο είπε ψέματα ότι δήθεν πήρε το τηλέφωνο από το χέρι του υπαλλήλου (ενώ όλοι είδαμε στο βίντεο το χαστούκι) αλλά δεν παραιτήθηκε και από βουλευτής. Λυπηρό για όλους και εκτός από τον ίδιο και για τη ΝΔ που είχε ένα τέτοιο νούμερο για Κρητικάρχη. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά τον είχαν και υπουργό τόσα χρόνια.


Σαμαράς-Φιλιππάκης





-Μια ακόμα μικρή συνέχεια για την ταραχώδη-μεγαλειώδη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για το βιβλίο του διευθυντή της Εστίας δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Oι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Αντιγράφω χωρίς σχόλια χθεσινό απόσπασμα ολοσέλιδου άρθρου του εκδότη του ομίλου της Δημοκρατίας (στον οποίο ανήκει η Εστία) για τον Αντώνη Σαμαρά. Παραθέτω ένα σταχυολόγημα-στόλισμα από το άρθρο στον Σαμαρά: «Από την άλλη, όμως, η εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου -γιατί περί παρουσίασης μιλάμε, ας μην το λησμονούμε- κάθε άλλο παρά τιμητική ήταν για τον ίδιο και για την παράταξη της οποίας θέλει να παριστάνει τη φωνή της συνείδησης. Πρώτον, γιατί η ομιλία του δεν παρέπεμπε σε όσα συνέβησαν την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή».


Η μετάλλαξη και ο θαυμαστής…





-«Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μετάλλαξη της ΝΔ, για την οποία είναι ο βασικός υπεύθυνος; Από κόμμα που εξέφραζε τον Έλληνα νοικοκύρη και τις πιο λαϊκές τάξεις, σε ένα νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα ”μισθοφόρων” προερχόμενων από τον ΛΑΟΣ, το Ποτάμι και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήταν, καθώς φαίνεται, φανατικός θαυμαστής από πάντα».


Η Novartis και οι τροχήλατες…





-«Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εμμονή του για την υπόθεση Novartis; Αλήθεια, η πρότασή του για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη περιλαμβάνει και την κατάργηση των αποφάσεών της που δεν τον βολεύουν; Γιατί, αν θυμόμαστε καλά, ούτε η υπόθεση Novartis χαρακτηρίστηκε σκευωρία ούτε ερευνήθηκε το πόρισμα Τουλουπάκη περί υπάρξεως τροχήλατων βαλιτσών, οι οποίες φαίνεται πως ακόμη… αγνοούνται κάπου μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου!».


Καρεκλίτσες…


«Ακόμα, πάντως, κι αν είχε μετανοήσει πραγματικά για όλα τα πεπραγμένα του -εμείς δεν συγχωρούμε, ο Θεός μόνο- γιατί παραμένει στο κόμμα αυτό έχοντας ψηφίσει και με τα δυο χέρια τα περισσότερα νομοθετήματα-τερατουργήματα; Αυτό ισχύει και για όλους τους βουλευτές που εμφανίσθηκαν προχθές κάνοντας δήθεν τους αντιστασιακούς… Θα σας απαντήσουμε εμείς γιατί παρέμεινε και τώρα ”επαναστάτησε”! Γιατί απώλεσε κάθε ελπίδα να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας ή Ευρωπαίος επίτροπος ή έστω επίτροπος του Ιερού Ναού της Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Γιατί περίμενε να βυθιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές για να υιοθετήσει ιδέες και αρχές που απεύχετο μετά βδελυγμίας. Ευχαριστούμε, κύριε Σαμαρά, που μας διαβάζετε ανελλιπώς. Ξέραμε ότι κάποτε θα σας φανούν χρήσιμα όσα θαρραλέα υποστηρίζουμε από την πρώτη μέρα έκδοσής μας. Δεν σας ευχαριστούμε όμως γιατί, ενώ υποδύεστε οψίμως τη συνείδηση της παράταξης, αποτελείτε τον Εφιάλτη της. Πολύ αργά για δάκρυα, Αντώνη…». Και κλείνω εγώ με τον δικό μου σχολιασμό: Περαστικά, Αντώνη, ας πρόσεχες…


ΠΑΣΟΚ-Νάντια





-Λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ τώρα προστέθηκε στα σίγουρα μια ακόμα υποψήφια, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, ετών 47, δικηγόρος και το σκέφτεται λέει η (γνωστή) Άννα Διαμαντοπούλου η οποία πού το θυμήθηκε τώρα ένας Θεός ξέρει, αλλά -τέλος πάντων- δικαίωμά της. Τη Νάντια Γιαννακοπούλου πάντως… σημειώστε την. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος και η πολιτική της κατεύθυνση, είναι η μόνη που από την πρώτη ημέρα είπε (στη Βουλή) στον Νικολάκη «τι κάνεις και δεν ψηφίζεις;» για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, θέματα τα οποία και αποτέλεσαν την αρχή της κατηφόρας του. Άσε που είναι και γυναίκα, νέος άνθρωπος και μάλιστα χαμογελαστός.


Εθνική: Τέλη Σεπτεμβρίου η αποεπένδυση, με το Δημόσιο να κρατά λιγότερο από 10%


-Κινητικότητα έχουμε για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα. Εντός Ιουλίου θα τρέξει το ΤΧΣ διαγωνισμούς για να προσλάβει νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους που θα προστρέξουν το Ταμείο στο εγχείρημα. Όπως έχουμε πει, επισήμως οι αποφάσεις θα έρθουν τον Σεπτέμβριο, αλλά οι πληροφορίες είναι ότι επιλέγεται η αποεπένδυση να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου με το Δημόσιο να διατηρεί στον έλεγχό του ποσοστό μικρότερο του 10%. Εξυπακούεται ότι για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να το επιτρέπουν και οι συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές. Πάντως από Οκτώβριο, λόγω των προεδρικών εκλογών, οι Αμερικανοί επενδυτές εξαφανίζονται.


Σαλπάρει η Μαρίνα Αλίμου


-Σε διαρκείς αυξήσεις κεφαλαίου προχωρά η «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου» που τρέχει το project αναμόρφωσης της μεγαλύτερης μαρίνας των Βαλκανίων, η οποία παραχωρήθηκε με διαγωνισμό για 40 χρόνια στη θυγατρική εταιρεία Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ η REDS, επίσης θυγατρική του ομίλου, έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο Γ. Συριανός, CEO της Ακτωρ παραχωρήσεις, ανέρχεται πλέον σε 9,5 εκατ. ευρώ έπειτα από την προ ημερών ΑΜΚ. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ χωροθέτησης έχει ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μαρίνας στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 979 σκάφη. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, κέντρων αναψυχής, ξενοδοχείων και parking συνολικής δυναμικότητας 700 θέσεων.


Το short list για Avramar


-Με τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως είχε αναφέρει η στήλη, από τους αρχικά έξι που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις, θα ξεκινήσουν οι τράπεζες την αναζήτηση λύσης για την Avramar. Το ισπανικό fund Atitlan, η Aqua Bridge από τα ΗΑΕ και η Philosofish, συμφερόντων της Diorasis είναι στη short list και τώρα μένει να φανεί με ποιον μπορεί να προκύψει μια ρεαλιστική πρόταση για την πώληση της εταιρείας. Οι διεργασίες θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή το επόμενο διάστημα, οι επενδυτές θα υλοποιήσουν οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence) και εν συνεχεία αναμένονται οι αρχικές δεσμευτικές προσφορές προσφορές και η αξιολόγησή τους με στόχο να βρεθεί το συντομότερο διέξοδος καθώς η εταιρεία βρίσκεται επιχειρησιακά σε δεινή θέση και ο ιχθυοπληθυσμός της έχει μειωθεί αισθητά.


Τη δουλειά την κάνει


-Οφείλουμε να πούμε δυο καλά λόγια για το ΤΑΙΠΕΔ και τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας για τον σύντομο χρόνο που έτρεξε τον διαγωνισμό για το επιχειρηματικό πάρκο της Φυλής, για το ότι έφερε στο τραπέζι πέντε σημαντικούς παίκτες και για τον φιλόδοξο στόχο να γίνει η επιλογή του παραχωρησιούχου ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να “τρέξουν” οι εργασίες και το 2026 να είναι έτοιμες οι υποδομές. Ο Δ. Πολίτης δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες και φιλίες στην αγορά, αλλά φαίνεται πως τη δουλειά την κάνει.


Τσέχοι-Ξενoκώστας







Δεν άνοιξε ρουθούνι


-Παρά τις φημολογίες στην αγορά και τις προσδοκίες για μια ζωηρή Γενική Συνέλευση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δεν άνοιξε ούτε ρουθούνι. Ο Ι. Καράμπελας αποκάλεσε την Πρόεδρο Γ. Χ. Γιοβάνη “γουρλού” επειδή η έλευσή της συνέπεσε με καλές οικονομικές επιδόσεις, ενώ από τους μετόχους πήραν τον λόγο μόνον τρεις, οι οποίοι είχαν έναν κοινό καημό: Το ύψος του μερίσματος.


Η ΝΟΤΟS πάει στη Στοά Αρσακείου


-Στην τελική ευθεία είναι για να ξεκινήσει το 2025 το εγχείρημα για την αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου, στην «καρδιά» της Αθήνας, το οποίο αναμορφώνεται πλήρως με την επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ που τρέχει η Legendary Foods. Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μίσθωσε χώρο για τη λειτουργία ενός διαδραστικού μουσείου, του «Europa Experience», νέος μισθωτής του Αρσακείου είναι η ΝΟTOS που μίσθωσε δυο καταστήματα, ένα για τη Lacoste κι ένα για την Bostonians.


Η Revoil «ξύπνησε» την ΕΛΙΝΟΙΛ


-Μέσα στην τελευταία εβδομάδα η μετοχή της Revoil ανέβηκε κατά 25,79% στα 2 ευρώ, χωρίς η διοίκηση να μπορεί να εξηγήσει αυτό το ξαφνικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Είδε την άνοδο της μετοχής της Revoil η ΕΛΙΝΟΙΛ και θυμήθηκε ότι πρέπει να κινηθεί, γι’ αυτό η μετοχή σκαρφάλωσε 2,68% στα 2,3 ευρώ.


Το αμερικανικό όνειρο της Cenergy


-Πολλές πολλές μικρές και μεγαλύτερες τεχνικές λεπτομέρειες χρειάστηκε να διευθετήσουν προσωπικά οι αδελφοί Στασινόπουλοι (Ιωάννης και Μιχάλης) προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το αμερικανικό όνειρο της Cenergy στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ. Το μυστικό αυτής της επένδυσης κρύβεται σε ορισμένα πρόσωπα αμερικανικής καταγωγής που θα αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στη νέα δραστηριότητα και όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές «είναι ρόλοι προστιθέμενης αξίας». Η νέα επένδυση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις «ιδιαιτερότητες» της αμερικανικής αγοράς που προστατεύει τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και τις επικείμενες διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου. Η χρηματιστηριακή αξία της Cenergy σήμερα ξεπέρασε τα 1,8 δισ. ευρώ. Πριν από 4 μόλις χρόνια (αρχές Δεκεμβρίου 2020), οι αδελφοί Στασινόπουλοι είχαν απορρίψει μία -τότε φαινόταν- «γενναιόδωρη» προσφορά της γαλλικής Nexans να αγοράσει τα «Ελληνικά Καλώδια» έναντι 750-800 εκατ. ευρώ. Η μετοχή τότε άξιζε 1,75 ευρώ. Χθες, η μετοχή έκλεισε στα 9,9 ευρώ.


Δεν εγκαταλείπει τη XEROX o Βασίλης Ραμπάτ


-Θα αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ο Βασίλης Ραμπάτ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά δεν σκοπεύει ωστόσο να αποχωρήσει από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Xerox Hellas. O B. Ραμπάτ εργάζεται στη Xerox 35 ολόκληρα χρόνια και έχει τη θέση του CEO από το 2013.


Αναβάθμιση στη μητρική Coca Cola


-Από τον περασμένο μήνα, νέα Διευθύντρια Μάρκετινγκ για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, στη μητρική εταιρεία Coca Cola αναλαμβάνει η κυρία Αθηνά Ποπώφ. Έχοντας περάσει από αντίστοιχη θέση στη Mondelēz International για 4 χρόνια, η κυρία Ποπώφ τα τελευταία 2 ½ χρόνια ήταν Διευθύντρια στα προϊόντα καφέ, σνακ και αλκοόλ της Coca Cola 3E.


Με χαμηλό τζίρο χωρίς διάθεση ρίσκου











ΠΗΓΗ: www.--.gr

Related posts

ΑΑΔΕ: Ο «χάρτης» των διαδικτυακών υπηρεσιών προς τη δημόσια διοίκηση και τις επιχειρήσεις

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι πληρωμές αρχίζουν την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

admin

Γεωργιάδης για αναδρομικά δικαστικών: Δεν θα εφαρμοστεί για όλους – Mπορεί να οδηγήσει σε πλήρη εκτροχιασμό

admin

«Φωτιά» οι τιμές στα ακίνητα: Ανοδικά και το α’ τρίμηνο 2023 με αύξηση 5,5% στις τιμές πώλησης και 4,2% στα ενοίκια

admin

Νέα τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street – Μεγάλη πτώση στους δείκτες

admin

Παπαθανάσης: Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουν όλα τα φυσικά καταστήματα

admin

Οικογένεια Μουλιέ: Προ των πυλών η 4η επένδυση των βαθύπλουτων Γάλλων στην Ελλάδα (pic)

admin

Χατζηδάκης: Δίκαιη λύση για τη στήριξη των ΑΠΕ χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών

admin

ΓΣΕΒΕΕ: «Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ο ρόλος των μικρών επιχειρήσεων: Η περίπτωση της οικονομίας της πλατφόρμας»

admin