Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Τουρκικό νησί η Ζουράφα”, ισχυρίζεται ο πατέρας του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί και “πατέρας” του τουρκολιβυκού μνημονίου, ζήτησε αντίποινα κατά της “ελληνικής παρενόχλησης Τούρκων ψαράδων στη Θάλασσα των Νησιών”.

Για να αποκωδικοποιήσουμε τα λεγόμενα του συνταξιούχου στρατιωτικού, αναφέρεται στο Αιγαίο, το οποίο πλέον οι μαθητές στα σχολεία θα μαθαίνουν ως “Θάλασσα των Νησιών”, και το γεγονός ότι Τούρκοι ψαρεύουν παράνομα σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ξεθάβοντας ένα περιστατικό του 2023, όταν το ελληνικό λιμενικό είχε προειδοποιήσει Τούρκους ψαράδες ότι βρίσκονται σε ελληνικά νερά κοντά στη νήσο Ζουράφα (ή Λαδοξέρα) και απαίτησε την αποχώρησή τους, ο Γιαϊτζί είπε ότι θα έπρεπε αυτό το σκάφος του λιμενικού να χτυπηθεί!

“Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα διεθνή ύδατα της Θάλασσας του Αρχιπελάγους ως δική τους λίμνη”, είπε ο Γιαϊτζί μιλώντας στο YouTube. “Οι πρακτικές του Υπουργείου Γεωργίας μας είναι που ανοίγουν τον δρόμο για αυτό. Το είπα και πέρυσι. Είπα ‘πώς το παραδίδεις στην Ελλάδα;'”.

Όσοι ψαρεύουν αυτή τη στιγμή στα διεθνή νερά του Αιγαίου είναι Έλληνες, είπε ο Γιαϊτζί και προσέθεσε: “Έχουμε παραδώσει τους έμβιους πόρους της στην Ελλάδα λόγω των πρακτικών του Υπουργείου Γεωργίας”.

Στη συνέχεια έψεξε τους Τούρκους πολιτικούς γιατί όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει ότι η Ζουράφα είναι ελληνική κανείς τους δεν απάντησε και μάλιστα ισχυρίστηκε: “Δώσαμε τα ψάρια της Γαλάζιας Πατρίδας στην Ελλάδα! Πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτό και να επιτραπεί στους ψαράδες μας να ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα. Οι ψαράδες μας πάνε στα χωρικά ύδατα της Ζουράφας, που είναι δικό μας, και ενώ ψαρεύουν εκεί, έρχεται το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και παρενοχλεί τον ψαρά μας. Προσπαθεί μάλιστα να ανοίξει πυρ. Η Ζουράφα είναι νησί των Τούρκων. Στο Πολεμικό Ναυτικό, χρησιμοποιούσαμε αυτό το νησί ως νησί μας από γενιά σε γενιά. Η σημερινή γενιά το χρησιμοποιεί έτσι, και η επόμενη γενιά θα το χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο επίσης”.

Τουρκική πρόταση για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα

Τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και συνεργασία με την Ελλάδα πρότεινε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών, Μπαϊράμ Οζτούρκ, λέγοντας πως αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε θαλάσσια πάρκα ας ανακοινώσει και η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο, στην Κρήτη και στη Λέσβο, πατώντας πάνω σε παλαιότερο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας, τα πάρκα θα δημιουργηθούν με σκοπό την προστασία της… σαρδέλας και του γαύρου. “Αν η Ελλάδα θέλει να κηρύξει τις δικές της προστατευόμενες περιοχές, η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει την ίδια στάση και να κηρύξει και αυτή τις δικές της. Η μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στην Ίμβρο στο Βόρειο Αιγαίο, η άλλη βρίσκεται στην κάτω πλευρά της Λέσβου στο Κεντρικό Αιγαίο, η άλλη απέναντι από την Κρήτη και η άλλη κοντά στη χερσόνησο Ντάτσα. Οι περιοχές του Βορείου Αιγαίου είναι οι περιοχές όπου ζουν και αναπαράγονται οι ξιφίες και από απόψεως αλιείας υπάρχουν κοινά είδη όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.

Πίσω από τη Λέσβο υπάρχουν κοραλλιογενείς βιότοποι (κοράλλια ενδημικά του Αιγαίου και της Μεσογείου), ενώ στα νότια, κοντά στην Τουρκία, υπάρχουν καρχαρίες, δελφίνια και φάλαινες. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προστασία αυτών των περιοχών. Θα ήταν πολύ καλό αν αυτό γινόταν με τη συνεργασία και των δύο χωρών. Θα αποτελούσε ένα καλό παράδειγμα” ανέφερε ο πρόεδρος τουρκικής εταιρείας θαλασσών

ΠΚ

Related posts

Η Ελβετία κατέχει συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ύψους 8,3 δισ. δολαρίων

admin

Ιράκ: Έξι νεκροί σε επίθεση με τουρκικό drone σε στρατιωτικό αεροδρόμιο

admin

Αργεντινή: Στο 124% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σε υψηλό 32 ετών

admin

Η Γερμανία χαιρέτισε την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων 4 Γερμανοϊσραηλινών

admin

Αζερμπαϊτζάν: Δημοσιογράφος τέθηκε υπό κράτηση σε μία ακόμα κίνηση κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης

admin

Μπάιντεν: Η ισραηλινή κυβέρνηση “δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών”

admin

Β. Μακεδονία: “Αναταράξεις” στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

admin

Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

admin

Τουρκία-εκλογές: Τα φιλοκουρδικά κόμματα επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον β’ γύρο

admin