Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Η «εκδίκηση» της Ρόδου και τα… κεσάτια σε Μύκονο-Σαντορίνη

Μακράν τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece κατέγραψε τον Αύγουστο εκείνο της Ρόδου, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε πάνω από 1,26 εκατ. ταξιδιώτες, υπερβαίνοντας κατά 16,9% τα επίπεδα του 2023 και τερματίζοντας στην κορυφή ως προς τον αριθμό των διακινούμενων τουριστών.

Η εγχώρια κίνηση κατέγραψε αύξηση κατά 8,5%, με τη διεθνή να ενισχύεται πολύ περισσότερο και να βρίσκεται στο συν 17,7%, ως απότοκο της πλήρους επαναφοράς του νησιού στην κανονικότητα, μετά από τις περσινές πυρκαγιές που το στιγμάτισαν κυρίως το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα του αεροδρομίου της Ρόδου και για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε 4,88 εκατ., αυξημένη κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο συν 6,7% ανήλθε η κίνηση εσωτερικού, με τη διεθνή να καταγράφει σημαντική διψήφια άνοδο 14,4% σε ετήσια βάση.

Μύκονος-Σαντορίνη

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις των δύο premium νησιωτικών προορισμών της χώρας, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα υστερούσαν αρκετά έναντι παρελθόντων ετών, η Μύκονος κατάφερε να ανακτήσει έστω και οριακά το χαμένο έδαφος τον Αύγουστο, με το αεροδρόμιο του νησιού να καταγράφει άνοδο 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece, η κίνηση εσωτερικού σημείωσε τον πιο «δυνατό» μήνα της σεζόν αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει οριακή άνοδο 0,1%.

Το αρνητικό πρόσημο, πάντως, διατηρείται στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, καθώς η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στο μείον 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε άνοδο 3,1%, με την αντίστοιχη εξωτερικού να καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 3,2%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, τον έτερο premium νησιωτικό προορισμό της χώρας, που επίσης μετρούσε απώλειες το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία, η συνολική επιβατική κίνηση του κυκλαδίτικου νησιού διαμορφώθηκε το Αύγουστο σε 514 χιλιάδες και κατέγραψε αύξηση 2,8%, με τη διεθνή κίνηση να βρίσκεται στο συν 3% και την εγχώρια να σημειώνει άνοδο 2,5% συγκριτικά πάντα με το 2023.

Σε επίπεδο οκταμήνου, το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε αύξηση 3,6%. Η εγχώρια κίνηση έδωσε τον τόνο με άνοδο 7,4% σε σχέση με πέρυσι, με τη διεθνή κίνηση να παρουσιάζει μικρή ενίσχυση 0,9%.

Τα δεδομένα στα 14 αεροδρόμια

Σε γενικές γραμμές, με βάση τα στοιχεία, ο Αύγουστος κινήθηκε ανοδικά στα 6,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά 6,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Η κίνηση εσωτερικού βρέθηκε στο συν 5,6%, με τη διεθνή να ενισχύεται περαιτέρω κατά 6,2%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μετά τη Ρόδο κατέγραψε η Μυτιλήνη στο συν 12,9%, με την επιβατική κίνηση σε απόλυτους αριθμούς να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του νησιού των Ιπποτών και να ανέρχεται σε 81 χιλιάδες.

Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο στο σύνολο της επιβατικής κίνησης, που διαμορφώθηκε στο μείον 8%, σημείωσε μόνο το αεροδρόμιο της Καβάλας. Βέβαια, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε ο αριθμός των ταξιδιωτών από το εξωτερικό για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» κατέγραψε μείωση 2,6%, ποσοστό που καθήλωσε τη συνολική επιβατική κίνηση στο συν 0,1% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο οκταμήνου, η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece ξεπέρασε τα 25,64 εκατ. επιβάτες ενισχυμένη σε ποσοστό 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 7% και η διεθνής κίνηση ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,2% σε ετήσια βάση.

Και πάλι τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο 15% κατέγραψε το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ενώ τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών υποδέχτηκε εκείνο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» διακινήθηκαν πάνω από 4,9 εκατ. επιβάτες, με τη Ρόδο να μένει στη δεύτερη θέση με 4,88 εκατ. ταξιδιώτες και την Κέρκυρα να ακολουθεί με 3,17 εκατ. εκτός από τη Μύκονο, πτώση 5,8% σε επίπεδο κίνησης σημείωσε το αεροδρόμιο της Καβάλας.

Ποιοι «ψήφισαν» Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην κορυφή με 1,37 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες, με τη Γερμανία να ακολουθεί στις 828 χιλιάδες και την Ιταλία να έπεται στις 699 χιλιάδες. Την πεντάδα συμπλήρωσαν Πολωνία με 376 χιλιάδες και Γαλλία με 244 χιλιάδες ταξιδιώτες.

Related posts

Νέα υπηρεσία διανομής για ηλεκτρονικές αγορές λανσάρει η Wolt

admin

Εξαγορά στο cyber security συζητά η Performance

admin

Ακρίτας: Έκδοση ομολογιακού για την αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού

admin

ΑΔΜΗΕ: Στον «αέρα» η πρόσκληση για το μειοψηφικό πακέτο στην Ariadne Interconnection

admin

Κ. Βασιλείου (Eurobank): Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αναπόφευκτους κραδασμούς

admin

Mytilineos: Μειώνει στο 2,25-2,5% το επιτόκιο η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο

admin

«Χρυσοτόκος όρνιθα» για τους Σουηδούς η Intrum Hellas

admin

Την BDO Βουλγαρίας εξαγόρασε η Baker Tilly

admin

Τρία νέα εργαλεία για μικρά τουριστικά καταλύματα

admin