Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ψηφίζουν οι (κανονικοί) Συριζαίοι, τι λέει το Μαξίμου για τον Ανδρουλάκη, τα σχέδια για την Εθνική και την Atticabank, το deal του Καραμούζη με τον Μαθιό και τον ΟΤΕ

Οι δημοσκόποι αρχίζουν και δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και έχουν ενδιαφέρον αρκετά νέα ευρήματα, τα οποία και σας μεταφέρω. Λοιπόν η ΝΔ έχει ακόμα λίγο δρόμο να συσπειρωθεί πιο πάνω, αν και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευρωεκλογές, άρα υπάρχουν όρια. Ο Κασσελάκης και το «νέο κόμμα» του, γιατί όσο περνάνε οι ημέρες αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και κατά τους δημοσκόπους… δείχνει καλά δεύτερος, αλλά και αυτοί λένε «ας περιμένουμε να το δούμε, αν θα πάνε όλοι μέχρι τις κάλπες». Σε κάθε περίπτωση πάντως, σήμερα που μιλάμε η διαφορά του με το κόμμα Ανδρουλάκη είναι διακριτή αλλά είπαμε, να φτάσει η 9η Ιουνίου και βλέπουμε. Γιατί από τα αποτελέσματα της βραδιάς αυτής -αν επιβεβαιωθούν τα χαμηλά του ΠΑΣΟΚ- θα κριθούν και τα εσωτερικά τους.


Ο θυμωμένος αρχηγός…





-Ρώτησα γι’ αυτήν την περίπτωση, μιας ηχηρής αποτυχίας του Ανδρουλάκη, την πηγή μου στο ΜΜ, «τι λες να γίνει αν πάρει ο Κασσέλ 16% και ο Ανδρουλάκης 13%-14%;» και μου απάντησε με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα: «Τίποτα δεν θα γίνει, θα τους πάει κατακερματισμένους σε συνέδριο και κάλπες και θα ξανακερδίσει». Δεν ξέρω αν αυτό είναι και ευχή τους στο ΜΜ, γιατί ο Νίκος… χάνει και από τον Τερίμ, που λέει ο λόγος.


Τι ψηφίζουν οι Συριζαίοι, τελικά;





-Σας έλεγα πριν για το κόμμα Κασσελάκη και τους original ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα, λοιπόν τώρα σιγά σιγά, λέει ο δημοσκόπος μου, αρχίζει και ξεκαθαρίζει το πράγμα. Ανεβαίνουν από λίγο σχεδόν όλα τα κόμματα της Αριστεράς, η Νέα Αριστερά, ο Βαρούφας, η Ανταρσύα και, φυσικά, η λατρεμένη μας Ζωίτσα. Δεν ξέρω αν θα μπουν όλοι, αλλά πάντως αυτοί οι ψηφοφόροι τον Στέφανο τον πρωινάτο, μπουζουκάτο και κοσμικούλη δεν τον ψηφίζουν. By the way, μου είπε κάποιος ότι στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης διάβαζε από autocue, αλλά εγώ… δεν μπορώ να το πιστέψω γιατί είναι τόσο ευφραδής και ετοιμόλογος, ούτε ο Λιάγκας να ‘τανε.


ΕΡΤ Ζούλας





-Θέλω να παρατηρήσω δυο πράγματα σχετικά με τον Ζούλα, δημοσιογράφο κανονικό πολλών ετών της Καθημερινής, που από το 2019 είναι στην ΕΡΤ. Το να δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση, άντε να το δεχτώ, εντάξει, η αντιπολίτευση έτσι είναι, ειδικά στην Ελλάδα, ειδικά η Αριστερά δεν έχει μέτρο. Αλλά το να τον χτυπάνε οι εντός, γιατί έκανε την ΕΡΤ για πρώτη φορά -όσο θυμάμαι εγώ- αρκούντως ανταγωνιστική στους καναλάρχες με τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως μπάτζετ, αλλά και κερδοφόρα, πάει πολύ. Εως και ύποπτο…


Επιχείρηση Θεσσαλονίκη


-Η Θεσσαλονίκη και ειδικά η Α’ Θεσσαλονίκης ήταν για τη ΝΔ προβληματική ήδη από τις εθνικές εκλογές και δεν πήρε σε αυτήν το ποσοστό που πήρε σε πανελλαδικό επίπεδο. Γι’ αυτό και η σημερινή ημέρα είναι πολύ κρίσιμη, με τον πρωθυπουργό από το πρωί να παίρνει τη συμπρωτεύουσα… σβάρνα, δίνοντας το «παρών» σε εκδηλώσεις για το μετρό, για τα νέα λεωφορεία, αλλά και στο αντιτορπιλικό Βέλος που θα μείνει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον είναι και το ότι ο Μητσοτάκης θα έχει το πρώτο του ραντεβού με τον Μητροπολίτη Φιλόθεο, τον διάδοχο του Άνθιμου, ο οποίος ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα της Εκκλησίας.


Συγκεντρώσεις





-Η ΝΔ θα κάνει φινάλε στην προεκλογική της εκστρατεία με δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη κλειστεί χώρος στο λιμάνι της πόλης, ενώ στην Αθήνα δεν έχει βρεθεί ακόμα. Όμως δεν θα γίνει κατά, πάσα πιθανότητα, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, όπως όλες οι ανοιχτές συγκεντρώσεις της ΝΔ τα τελευταία χρόνια.


H ώρα της Atticabank


-Περνάμε στην αγορά ξεκινώντας από τις τράπεζες καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για τη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα με τον γάμο Atticabank-Παγκρήτιας. Θεωρητικά τα νέα από την DBRS θα τα πληροφορηθούμε αυτήν την εβδομάδα, αν και η άσκηση δεν είναι απλή και υπάρχουν ποικίλοι παράγοντες που πρέπει να «καλιμπραριστούν» για να προχωρήσουν τα πράγματα, για αυτό και οι προθεσμίες είναι πάντα επίφοβες. Οπως και να έχει πάντως, η συμφωνία δεν θα ξεφύγει από τις ράγες, με καταληκτικό σημείο την αυξηση κεφαλαίου τον Σεπτέμβριο.


Τα σχέδια για την Εθνική Τράπεζα περιμένουν τις ευρωεκλογές


-Από το μέτωπο των τραπεζών η στήλη έχει νεότερα και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το υπόλοιπο ποσοστό στην Εθνική Τράπεζα. Λοιπόν η ουσία είναι πως απόφαση για την αποεπένδυση της Εθνικής δεν υπάρχει, ούτε και πρόκειται να υπάρξει πριν από τις Ευρωεκλογές. Λίγες ημέρες μετά την 9η Ιουνίου το θέμα θα μπει στο τραπέζι για να ληφθούν αποφάσεις. Παίζει ένα σενάριο για Ιούνιο -αρχές Ιουλίου, ώστε να τρέξει ένα accelerated book building που θα ολοκληρωθεί σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν όσο απλό ακούγεται, αντιθέτως μάλιστα είναι δύσκολο, οπότε περισσότερες πιθανότητες σήμερα εξακολουθεί να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να γίνει η αποεπένδυση τον Σεπτέμβριο. Υπομονή λοιπόν, είκοσι ημέρες έμειναν για την ευρωκάλπη κι αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας θα έχουμε την απόφαση.


Το deal Καραμούζη – Μαθιού με ΟΤΕ


-Υπό τον μετοχικό έλεγχο του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) με εκτελεστικό πρόεδρο τον Νίκο Καραμούζη, ο όμιλος CORDIA (αποτελείται από τις ESA, SKYMAR και IMAGIN πέραν της CORDIA) έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ολοκληρωμένης διαχείρισης ακινήτων, εγκαταστάσεων και υποδομών στην Ελλάδα. Προ διετίας το SMERC μαζί με τη LATSCO, το family office της Μαριάννας Λάτση, συνεπένδυσαν στην εταιρεία συστημάτων και παροχής υπηρεσιών φυσικής ασφάλειας ESA Security Solutions, CEO της οποίας είναι ο Γιώργος Μαθιός. Τους τελευταίους μήνες η ESA ήταν σε συζητήσεις με τον όμιλο ΟΤΕ για να συμφωνήσουν το πλαίσιο της εμπορικής τους συνεργασίας. Το deal για τη διάθεση των συστημάτων ασύρματου συναγερμού της ESA από τα καταστήματά της Γερμανός και Cosmote έκλεισε πρόσφατα και εκτός του ότι τοποθετεί την ESA σε ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, ενισχύει και το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών έξυπνου σπιτιού που προσφέρει η Cosmote.


Παραμένει στον δείκτη FTSE 25 η ΕΥΔΑΠ


-Με τους δείκτες και τις συνθέσεις τα πράγματα είναι μυστήρια και για αυτό οι προβλέψεις -ακόμη και εξειδικευμένων αναλυτών- δεν είναι πάντα ορθές. Εδώ όμως οι πληροφορίες προέρχονται από το επίσημο κανάλι, οπότε δίνουμε βάρος. Ακούω λοιπόν πως τα μαντάτα που φθάνουν συνεχώς στην ΕΥΔΑΠ από το Χρηματιστήριο, είναι ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει τελικά στον δείκτη FTSE 25.


Η κατάρα της Κρήτης


-Με ορίζοντα το 2030 -και βλέπουμε- προχωρεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, δημιουργώντας έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Η μεγάλη σύμβαση παραχώρησης -άνω του 1,7 δισ., που ανέστησε ο Πρωθυπουργός- δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι εξαρτάται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ορόσημα και αυστηρές προθεσμίες. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μεταθέσει για τον προσεχή Νοέμβριο την εκδίκαση των δύο προσφυγών, των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των μεγάλων καθυστερήσεων του έργου που έχει προσωρινό ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Φθινόπωρο θα επιχειρηθεί ένα «μασάζ» του υπουργείου προς τους δύο δήμους που αντιδρούν, προκειμένου να βρεθεί ένα modus vivendi σχετικά με τα αιτήματα υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ που προτάσσουν οι δημοτικοί άρχοντες της Κρήτης σε συνεργασία και με τον ανάδοχο.


Η τιμονιέρισσα της Raycap


-Ο αιφνίδιος θάνατος τον περασμένο Φεβρουάριο του Κώστα Αποστολίδη, ιδρυτή και επικεφαλής της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας RAYCAP, που ειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, είχε προκαλέσει θλίψη. Ο σκληρός νόμος της ζωής απαιτεί τη συνέχισή της και έτσι εδώ και λίγες ημέρες η RAYCAP απέκτησε νέα διοίκηση. Έπειτα από απόφαση της γ.σ. της εταιρείας που ελήφθη στις 10 Μαΐου, η Καλίσσα Αποστολίδου, κόρη του εκλιπόντος ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει τη θέση της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου. Η Αποστολίδου εργαζόταν εδώ και αρκετά χρόνια στην εταιρεία ως επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ κατείχε και τη θέση της αντιπροέδρου. Προτού ενταχθεί στο ΔΣ της Raycap είχε εργαστεί επί περίπου μια 10ετία για τα Ηνωμένα Έθνη μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στις ΗΠΑ.


Τι δουλειά ετοιμάζουν με 130 εκατ. στο ταμείο;


-Την Πέμπτη 23/5 η IDEAL Holdings ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ τρίμηνο του 2024. Οι πληροφορίες αναφέρουν εντυπωσιακά μεγέθη τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αναμένεται να καταγράψουν αύξηση που θα κυμανθεί κοντά σε τριψήφια ποσοστά, καθώς το 2024 θα περιλαμβάνει και τις πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων, ενώ αντίστοιχα η κερδοφορία (EBITDA) θα εμφανίσει παράλληλη άνοδο. Η εταιρία, μετά και την ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΣΤΗΡ Βυτογιάννης στην ιταλική GUALA Closures, θα βρεθεί με ένα πολύ μεγάλο ταμειακό απόθεμα της τάξης περίπου των 130 εκατ. ευρώ, το οποίο -με μία συντηρητική μόχλευση- θα μπορούσε με ευκολία να συγκεντρώσει μία «δύναμη πυρός» κοντά στα 180 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές. Η IDEAL Holdings, μετά και την τελευταία συναλλαγή της ΑΣΤΗΡ Βυτογιάννης, χτίζει ένα εντυπωσιακό track record επιτυχιών, με τα κέρδη από τις συγκεκριμένες συναλλαγές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό βέβαια που έχει ενδιαφέρον είναι πως η IDEAL Holdings θα αξιοποιήσει τα 130 εκατ. που έχει στα ταμεία της. Τα στοιχήματα στην αγορά κλίνουν υπέρ κάποιας εξαγοράς, πιθανότατα στον κλάδο της Πληροφορικής. Το επόμενο διάστημα θα δείξει…


Η Cenergy άνοιξε πάλι τον φάκελο «Αμερική»


-Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες στο Χρηματιστήριο, αφού τόσο η μητρική όσο και οι θυγατρικές της κατέγραψαν νέα υψηλά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αδελφοί Γιάννης και Μιχάλης Στασινόπουλοι έχουν παρακάμψει τις αντιρρήσεις παλαιότερων και πιο συντηρητικών στελεχών του Ομίλου και μετά την αποτυχία του γάμου με τη δανέζικη Orsted έχουν ξεκινήσει τα συστηματικά φλερτ με ισχυρούς αμερικανικούς ομίλους, με στόχο τον γάμο συμφέροντος που θα οδηγήσει στην ίδρυση παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ που θα κατασκευάζει όχι μόνον υποθαλάσσια, αλλά και υπέργεια καλώδια. Παράλληλα, η διοίκηση του Ομίλου έχει δεδηλωμένο στόχο την αύξηση του free float (των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά) του Ομίλου για να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και για να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες που θεσπίζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου.


Τα σφυριά στη Μύκονο για ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία


-Αυτήν την εβδομάδα, ανάμεσα στα εκατοντάδες σφυριά που αναμένεται να χτυπήσουν, περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα «βαρύ» και με μεγάλη ιστορία. Ειδικότερα, για την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για ακίνητο του Νίκου Γρυπάρη στη Μύκονο. Πρόκειται, όπως έχει αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», για μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στη διασκέδαση της Μυκόνου, που συνέδεσε το όνομά του με τα θρυλικά μαγαζιά «Caprice» και «Sea Satin», πόλους έλξης χιλιάδων τουριστών, καθώς και διεθνών προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος. Οι «χρυσές εποχές», όμως κάποτε τελειώνουν. Έτσι, στις 23 Μαΐου το σφυρί θα χτυπήσει για την καλαίσθητη βίλα του στο Φανάρι. Μια ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων, εκτός σχεδίου και εντός ΖΟΕ, συνολικού εμβαδού 175 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι Cepal. Λίγο αργότερα, στις 20 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί και δεύτερος πλειστηριασμός για δικό του περιουσιακό στοιχείο. Πρόκειται για διαμέρισμα 1ου ορόφου με μικρή ισόγεια αποθήκη, αλλά και με μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο, που βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάνδρας, στη Χώρα της Μυκόνου, πολύ κοντά στην περίφημη Μικρή Βενετία. Το ακίνητο έχει εμβαδόν 153,84 τ.μ. και καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 859.000 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι και εδώ η Cepal. Για αυτή τη βδομάδα, πάντως, είχαν προγραμματιστεί αρχικά άλλοι 6 πλειστηριασμοί για ισάριθμες ιδιοκτησίες, εκ των οποίων οι 3 πήγαν σε αναστολή και οι υπόλοιποι 3 φαίνεται να προχωρούν…


Η cash cow της Fairfax


-Διανομή κερδών σχεδόν 1 εκατ. ευρώ έγινε στη Eurolife, με την ασφαλιστική εταιρεία να μοιράζει μη διανεμηθέντα κέρδη από προηγούμενες χρήσεις. Στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, ενώ στο τέλος της περυσινής χρήσης αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών, με τιμή διάθεσης 61,53 ευρώ η κάθε μία. Η ασφαλιστική εταιρία σημειώστε πως είναι cash cow για τη Fairfax, καθώς σταθερά κάθε χρόνο πληρώνει σημαντικά μερίσματα στον μητρικό όμιλο.


Μπλόκαρε το 40% των συναλλαγών με κάρτες


-Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, πάνω από το 40% των συναλλαγών με κάρτα αποτύγχαναν στην Ολλανδία, για ένα χρονικό διάστημα 4 ωρών. Ξαφνικά δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, ενώ πολλά εστιατόρια απλά έκλεισαν γιατί δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Δημιουργήθηκαν δυστοπικές καταστάσεις, σε μια οικονομία όπως η ολλανδική, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρονικές πληρωμές σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%(!). Αυτό το «outage» προκλήθηκε στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες maestro (οι οποίες σταδιακά αποσύρονται) και ειδικότερα στη λειτουργία της Equens (είναι θυγατρική της Wordline), με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναφέρουν ότι υπήρξαν ανυπέρβλητα προβλήματα δικτύου/συνδεσιμότητας (network errors). Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται σε μια περίοδο όπου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διαβουλεύεται τους εφαρμοστικούς νόμους του Digital Operational Resilience Act (DORA) -μιας Κοινοτικής Οδηγίας με ισχύ την 1/1/2025- η οποία υποχρεώνει την εποπτεία από τον κεντρικό χρηματοοικονομικό ρυθμιστή προς όλες τις κρίσιμες υποδομές λειτουργίας του, όπως οι processors και οι cloud υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη αφού η υποχρεωτικότητα αποδοχής συναλλαγών POS, με την προώθηση που έχει λάβει νομοθετικά από την κεντρική διοίκηση, έχει ενισχύσει το top line όλων των processors και σχημάτων στη χώρα μας και καλό είναι να έρθει άμεσα και η εποπτεία για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό που μας προσέφερε η Ολλανδία την περασμένη εβδομάδα.


Τελικά και τα υψηλά επιτόκια συντηρούν τον πληθωρισμό


-Στη σύγχρονη εποχή, τα παραδοσιακά μαθήματα οικονομικών ανατρέπονται και δημιουργούνται νέοι κανόνες. Όπως αυτός με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό. Ζούμε σε μια περίοδο αυξημένων επιτοκίων η οποία ευνοεί κατάφωρα αυτούς που έχουν χρήματα και δανείζουν, αποταμιεύσεις κι επενδύουν ή και περιουσία που ενοικιάζουν ή παραχωρούν. Οι τράπεζες ευνοούνται από τα spreads, οι αποταμιευτές ωφελούνται γιατί δανείζουν το Κράτος (ομόλογα) και επιχειρήσεις με υψηλές αποδόσεις, ενώ τα ακίνητα παίρνουν την ανιούσα. Αντιθέτως, όσοι δεν έχουν αποταμιεύσεις και είναι δανεισμένοι υποφέρουν. Οι ευνοημένοι της εποχής -κατά κανόνα μεγαλύτερης ηλικίας- αναζητούν ολοένα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Υπηρεσίες υγείας, ασφάλειας, περίθαλψης, περιποίησης κ.ά. Γι’ αυτό παρατηρείται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, το κόστος του χρήματος να αυξάνει, οι τιμές των προϊόντων να φρενάρουν, αλλά ταυτόχρονα να εκτινάσσεται -λόγω αυξημένης ζήτησης- ο πληθωρισμός των υπηρεσιών. Το συμπέρασμα είναι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να βαίνει μειούμενος προς το 2%, αλλά η ακρίβεια (που είναι και συνάρτηση των εισοδημάτων) να παραμένει και να ταλαιπωρεί μεγάλες κοινωνικές ομάδες σε όλες τις χώρες της Δύσης.


«Σκάνε» συνεχώς δάνεια για αγορά ΙΧ


-Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και απασχόλησης, οι «μη προνομιούχοι» -δηλαδή αυτοί που έχουν μεγάλα δάνεια- διανύουν ίσως τη δυσκολότερη περίοδο της εικοσαετίας. Καταγράφεται μια θεαματική αύξηση στα «κόκκινα δάνεια αυτοκινήτου» που αυξήθηκαν κατά 2,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Οι καθυστερήσεις πληρωμής δόσεων (μεγαλύτερες των 90 ημερών), αυξάνονται διαρκώς, με ρυθμό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Τα δάνεια αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 9 δισ. εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και σήμερα τα αμερικανικά νοικοκυριά χρωστούν -μόνο για δάνεια απόκτησης αυτοκινήτου- 1,62 τρισ. εκατομμύρια δολάρια, που είναι το υψηλότερο ποσό όλων των εποχών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, καταναλωτικά δάνεια ύψους 45 δισ. εκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά αυτοκινήτου, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν από την κατάσχεση. Την ίδια στιγμή, το κόστος για την ασφάλιση αυτοκινήτου εκτινάχθηκε κατά 22,6% τον Απρίλιο (πληθωρισμός υπηρεσιών), κι αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη δεκαετία του ‘70. Στις πιστωτικές κάρτες τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές δόσεων πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ (μεγαλύτερες των 90 ημερών), έχουν φτάσει στο 7% κι αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι Αμερικανοί χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες 1,1 τρισ. εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 78 δισ. εκατομμύρια δολάρια χρέους πιστωτικών καρτών χαρακτηρίζονται ως απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή τα χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούν τα 17,7 τρισ. δολάρια. Μόνο στα στεγαστικά δάνεια το χρεωστικό υπόλοιπο είναι 12,4 τρισ. δολάρια, ενώ υπάρχει και το «παλιό» χρέος των φοιτητικών δανείων, ύψους 1,6 τρισ. δολ.


-

--.gr

Related posts

Σήμερα η εμπιστοσύνη είναι το ισχυρότερο νόμισμα για κάθε ΜμΕ

admin

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις

admin

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τηλεργασία σήμερα στο Δημόσιο – Κανονικά αμείβονται όσοι αδυνατούν να παραστούν

admin

ΕΚΤ: Πιέσεις στα ομόλογα «δείχνουν» τον δρόμο για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

admin

Κατώτατος μισθός: Πώς θα «χτιστεί» η διπλή αύξηση εντός του 2022

admin

Γερμανία: Ο όμιλος Bosch θα απολύσει 3.500 εργαζόμενους ως το 2027

admin

POS – Ταμειακές: Τέλος χρόνου για την διασύνδεση – Πέφτουν «καμπάνες» έως 20.000 ευρώ!

admin

Επίδομα μητρότητας με λίγα κλικ και για τις έμμισθες δικηγόρους

admin

Υπουργείο Περιβάλλοντος – Σκυλακάκης: Βελτίωση της στήριξης για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

admin