Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο παρά πέντε της ευρωκάλπης

Λίγες ώρες απομένουν έως ότου κληθούν οι πολίτες της Ελλάδος να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την ερχόμενη πενταετία.

Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα των ευρωεκλογών -τόσο σε οικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο- οι πολίτες δεν εμφανίζονται να έχουν θερμό ενδιαφέρον για να προσέλθουν τις κάλπες, όπως διαπιστώνεται σε πλήθος δημοσκοπήσεων.

Ο παράγοντας της αποχής είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, καθώς, αναλόγως τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που τελικώς θα απόσχει από την εκλογική μάχη, θα επηρεαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc Θωμάς Γεράκης, τόνισε ότι τον παράγοντα αποχή «δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει εκ των προτέρων, διότι ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις έχω τη βεβαιότητα ότι υπερεκτιμάται η συμμετοχή».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ένας κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, στις κάλπες, συνολικά στα κοινά δηλαδή, δεν συμμετέχει και στις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα αναφέρει ότι υπάρχει ενεργός κίνδυνος να υπάρξει ρεκόρ αποχής, η συμμετοχή δηλαδή στις ευρωεκλογές να είναι -για πρώτη φορά στη χώρα- κάτω από το 50%.

Ερωτηθείς στο κατά πόσον μπορεί να εμφανιστεί αποχή που θα έχει το νούμερο «6» μπροστά, ο Θωμάς Γεράκης τόνισε ότι είναι υπερβολική υπόθεση εργασίας, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

«Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται υπερβολικό. Δεν είναι όμως ένα νούμερο που δεν το έχουμε δει στην Ευρώπη και δεν το έχουμε δει και σε εκλογικές αναμετρήσεις που δεν το περιμέναμε. Πιο συγκεκριμένα, αν σκεφτεί κανείς ότι τη δεύτερη Κυριακή στον δήμο Αθηναίων τι έγινε, όπου πήγε να ψηφίσει ο ένας στους τέσσερις δεν είναι το ίδιο, ούτε οι ίδιες συνθήκες. Αλλά θέλω να πω ότι ήταν κάτι εξαιρετικά αναπάντεχο. Ας ελπίσουμε ότι θα γράφει 4 μπροστά στην καλύτερη περίπτωση και θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 50%. Και εννοώ τη συμμετοχή και θα είναι η πρώτη φορά, δεν θα έχει ξανασυμβεί. Μιλάμε λοιπόν, για ρεκόρ που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα να πέσει η συμμετοχή κάτω από το 50%. Αν πέσει τώρα θα είναι η πρώτη φορά και θα είναι ένα μεγάλο καμπανάκι, δηλαδή συνολικά για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.

Τρία ανησυχητικά ευρήματα για την αποχή

Σε δημοσκόπηση της Alco εντοπίστηκαν τρία ευρήματα ανησυχητικά για τη συμμετοχή του κόσμου στις ευρωεκλογές.

Πρώτον μόνον το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές.

Δεύτερον τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επηρέασαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, ενώ σε ένα 26% μειώθηκε το ενδιαφέρον του για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Ανάλογο εύρημα και στη νέα δημοσκόπηση της Marc, όπου ανέβηκε σχεδόν κατά 4,5 μονάδες, μέσα στις τελευταίες ημέρες, το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, το 43,6% απαντά «όσο και οι βουλευτικές», ενώ το 19,5% «ελάχιστα/καθόλου» ή και αδιάφορες.

Τα ποσοστά των κομμάτων στο παρά πέντε

Τα μεσάνυχτα σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου τελειώνει επίσημα η προεκλογική περίοδος και δεν θα δημοσιευτούν άλλες δημοσκοπήσεις ή αναλύσεις επί αυτών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται αποτυπώνουν ότι δεν πιάνει τον… «πήχη Μητσοτάκη» στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαφαίνεται να καπαρώνει τη δεύτερη θέση, παρότι και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει πιθανότητες για ρελάνς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 14,8%, με διαφορά 5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ (9,8%).

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,3%, το ΚΚΕ με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,1% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος, η ΝΔ έχει μέση τιμή 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, η Ελληνική Λύση 8,4%, το ΚΚΕ 7,8% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%.

Ακολουθούν η Νίκη με 3,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, η Φωνή Λογικής με 2,6%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και οι Δημοκράτες με 1,9%.

Δημοσκόπηση της Marc

Κάτω από το όριο του 33% βρίσκεται η ΝΔ ενώ σκληρή μάχη θα γίνει για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τις κεντρικές τιμές των εκτιμήσεων και της Prorata για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Τα σχετικά εύρη της τρέχουσας εκλογικής επιρροής των κομμάτων, σύμφωνα με την Prorata:

– Η ΝΔ κινείται μεταξύ 29,5% και 35,3%

– Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από 11,6% έως 15,8%

– Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,1% έως 15,3%

– Το ΚΚΕ από 7,5% έως 11,1%

– Η Ελληνική Λύση από 7,5% έως 11,1%

– Η Νίκη από 2,6% έως 5%

– Η Πλεύση Ελευθερίας από 3,1% έως 5,7%

– Η Νέα Αριστερά από 2,6% έως 5%

– Το ΜέΡΑ25 από 1,8% έως 3,8%

– Η Φωνή Λογικής από 1,8% έως 3,8%

– Ο Κόσμος από 0,9% έως 2,5%

Και τα υπόλοιπα κόμματα από 1,8% έως 3,8%.

Τα σχετικά εύρη της τρέχουσας εκλογικής επιρροής των κομμάτων

Related posts

Νέες «φουρτούνες» για την κυβέρνηση – Θα απέχει από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια ο υφυπουργός Γιάννης Μπουγάς

admin

Αφροδίτη Λατινοπούλου: Πανικός στο Twitter με την ένταξή της στο κόμμα του Μπογδάνου

admin

Γιατί αγωνιά, τι τρέμει και τι προσδοκά το Μαξίμου – Αξιολογούνται οι εξελίξεις σε τρία επίπεδα 

admin

Πλεύρης για φάρμακα: Ερχονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων επιβεβαίωσε – Τι είπε για την επάρκεια

admin

Χουλουσί Ακάρ: Το «Γεράκι» του Ερντογάν

admin

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στους αγρότες

admin

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η ΝΔ θέλει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των Τεμπών»

admin

Υπόθεση Γεωργούλη: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του

admin

Τη Δευτέρα στη Λευκωσία η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

admin