Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι έχει κάνει η Ευρώπη για όλους εμάς;

Αυτήν την εβδομάδα, εκατοντάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσέλθουν στις κάλπες για την επιλογή των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλοί θα αναρωτηθούν τι έχει κάνει για αυτούς η Ε.Ε από τις τελευταίες εκλογές το 2019.

Η επιλογή 27 χωρών να συνενώσουν την κυριαρχία τους και να οικοδομήσουν μια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κοινότητα η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του σεβασμού και της αλληλεγγύης αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία. Πρόκειται για έναν θρίαμβο τον οποίο δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, ιδίως από τη στιγμή που τόσοι πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως ακόμη αγωνίζονται για την ελευθερία να μπορούν να επιλέγουν την κυβέρνησή τους μέσα από ένα ευρύ φάσμα υποψηφίων και κομμάτων.

Σε μια εποχή που η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει, η παγκόσμια τάξη στην οικοδόμηση της οποίας εμείς οι Ευρωπαίοι συμβάλαμε – και η οποία μας έχει ωφελήσει τα τελευταία 80 έτη – δοκιμάζεται. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες προκλήσεις μας – που αφορούν την ασφάλεια, την υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή την κλιματική αλλαγή – εξακολουθούν να είναι κοινές και να απαιτούν συνεργασία για την αντιμετώπισή τους. Η εμπειρία της Ευρώπης επιβεβαιώνει το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν ενεργούμε με γνώμονα τις αρχές της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της αλληλεγγύης.

Η κοινή μας εμπειρία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές καταδεικνύει την αξία που προσδίδει η ΕΕ στην καθημερινή μας ζωή. Οταν πληγήκαμε από μια πρωτοφανή πανδημία, κάθε πολίτης της Ενωσης είχε πρόσβαση σε σωτήρια εμβόλια και επωφελήθηκε από κοινούς οικονομικούς και χρηματοδοτικούς πόρους που είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο.

Παραδείγματος χάριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε ρευστότητα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πρόγραμμα SURE (στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέβαλε στην προστασία θέσεων εργασίας σε όλη την ΕΕ και ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συμπλήρωσε τα εθνικά προγράμματα στήριξης για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του ευρύτερου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Ακόμα και σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτεί τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Εν ολίγοις, η ΕΕ αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας. Εκτός από την ευημερία, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινωνική πρόοδο που έχει προσφέρει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή κοινότητα, η ΕΕ έχει επίσης εξελιχθεί σε μια δύναμη προάσπισης του καλού στον κόσμο. Είναι κορυφαία πηγή ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακής χρηματοδότησης, ένθερμος υποστηρικτής των πολυμερών οργανισμών που διατηρούν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημαντικός αρωγός των πιο ευάλωτων χωρών του κόσμου.

Είμαι υπερήφανη για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει ο Ομιλος ΕΤΕπ στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων. Με καταβεβλημένο κεφάλαιο από τους μετόχους μας ύψους 22 δισ. ευρώ έχουμε κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 5 τρισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή διατέθηκε για τη στήριξη κορυφαίων υποδομών στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, νοσοκομείων, σχολείων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την ΕΕ, εξαιρετικά καινοτόμων τεχνολογιών και πολλών ταχέως αναπτυσσόμενων νεοφυών επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλαμε στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και στην ενίσχυση της στρατηγικής μας αυτονομίας και ασφάλειας.

Πρόσφατα παραδείγματα είναι, μεταξύ άλλων, η στήριξη που προσέφερε ο Ομιλος ΕΤΕπ για την ανάπτυξη εμβολίων στην ΕΕ μέσω χρηματοδότησης στην BioNTech, την εταιρεία που παρείχε την πρωτοποριακή πλατφόρμα mRNA στην κορύφωση της πανδημίας. Χρηματοδοτούμε επίσης το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ιταλία, το πρώτο γιγαντιαίο εργοστάσιο (gigafactory) κυκλικής παραγωγής συσσωρευτών στη Σουηδία και μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία. Επιπλέον, έχουμε χρηματοδοτήσει ένα καινοτόμο εργοστάσιο κατασκευής μικροτσίπ στη Γαλλία, τις προσπάθειες απεξάρτησης της βαριάς βιομηχανίας της Γερμανίας από τον άνθρακα, νέα έργα και υποδομές πράσινου υδρογόνου στην Ιβηρική Χερσόνησο και την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα μέχρι την Πολωνία, καθώς και ζωτικής σημασίας επενδύσεις για τη διαχείριση λυμάτων στην Κύπρο.

Από την ίδρυσή του το 1958, ο Ομιλος ΕΤΕπ χρηματοδοτεί τις πολιτικές της ΕΕ και έχει εξελιχθεί με σκοπό να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές ανάγκες. Χρηματοδοτούμε τις τεχνολογίες που θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία μιας αποδοτικής οικονομίας μηδενικών εκπομπών ρύπων και θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας. Επιπροσθέτως, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή γεωργία, να βοηθήσουμε τις βιομηχανίες να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες, να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως το κόστος στέγασης (ένα σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ). Δεδομένου του ιστορικού του Ομίλου ΕΤΕπ, είμαι επίσης πεπεισμένη ότι θα διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη στήριξη της επόμενης φάσης διεύρυνσης της ΕΕ και στην ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης στον κόσμο.

Η ταραχώδης πενταετία που διανύσαμε από τις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Χρειαζόμαστε την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία μας. Ενώ λοιπόν οι λαϊκιστές υπόσχονται εύκολες λύσεις και ζητούν λιγότερη αλληλεγγύη, οφείλουμε να θυμόμαστε τι κάνει για εμάς καθημερινά η ΕΕ.

Διαμορφώνεται μια νέα γεωπολιτική τάξη και τα θεμέλια της επιτυχίας της Ευρώπης δοκιμάζονται. Οι αποφάσεις μας στην κάλπη θα καθορίσουν τις προτεραιότητες και τον ρόλο της ΕΕ στον κόσμο σε μια κρίσιμη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Πιστεύω ότι οι εκλογές αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και στην αρχή της αλληλεγγύης. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς που εδώ και καιρό εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία μας και παραμένουν φάρος και δύναμη προάσπισης του καλού στον κόσμο. Σας καλώ να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Σας καλώ να επικεντρωθούμε σε ό,τι έχει πραγματική αξία. Σας καλώ να εκτιμήσουμε τη σημασία της ΕΕ για την ασφάλεια και την ευημερία σε όλα τα κράτη μέλη. Εν ολίγοις, σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας!

Η Νάντια Καλβίνιο είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας από το 2018 έως το 2023

Related posts

Μητσοτάκης: Ποια παροιμία είπε στον Σολτς στα γερμανικά

admin

Η ακτινογραφία της γαλάζιας Kοινοβουλευτικής Oμάδας και ο Σαμαράς

admin

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Αυτό είναι το νέο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού

admin

Κώστας Κατσαφάδος: «Ιστορικό μας χρέος η προστασία των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα»

admin

Ο ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

admin

ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

admin

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της αστεγίας στο νέο σποτ της ΝΔ

admin

Φωταγώγηση του Προεδρικού Μεγάρου με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας

admin

Εξεταστική για Τέμπη: ένταση για τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

admin