Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελική εκκαθάριση των κεμαλικών

Ο τελευταίος κύκλος για την εκκαθάριση των κεμαλικών από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε με τις πρόσφατες κρίσεις, οι οποίες  δεν συνοδεύθηκαν από δραματικές αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις, αλλά περιλάμβαναν πολλές απομακρύνσεις και μετακινήσεις στα χαμηλότερα αξιώματα.

Η θητεία του διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων, ναυάρχου Ερκουμέντ Τατλίογλου, παρατάθηκε κατά έναν χρόνο με διάταγμα που υπεγράφη από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντίστοιχα παραμένουν στις θέσεις τους ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και οι αρχηγοί της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς, καθώς είχαν διοριστεί μόλις πέρυσι. Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο πως ο Ερντογάν θέλει σταθερότητα σε επίπεδο κεφαλών, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη και τυχόν αλλαγές σε αυτό το επίπεδο θα σήμαιναν πως θα χρειαζόταν χρόνος για εκείνους που θα αναλάμβαναν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα καθήκοντά τους.

Διείσδυση του ΑΚP

Η εκτίμηση στην Αθήνα είναι ότι συνεχίστηκε η προώθηση αξιωματικών οι οποίοι έχουν κατά το πλείστον υπηρετήσει μόνο σε εθνικές θέσεις και όχι συμμαχικές που προσδίδουν εξωστρέφεια και διεθνή επιχειρησιακή εμπειρία. Πολλοί εκ των αξιωματικών αποτελούν επιχειρησιακούς διοικητές που ανεδείχθησαν λόγω της εμπλοκής τους στις επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Τουρκία και στη Συρία και κάποιοι οι οποίοι συνέτειναν στην προβολή της τουρκικής επιρροής σε χώρες υψηλού βαθμού επιρροής (Αζερμπαϊτζάν, Σομαλία, Λιβύη κ.λπ.), χωρίς πολλές φορές να είναι χαρακτηρισμένοι επιτελείς.

Πολλοί εκ των διοικητών σχηματισμών της 1ης Στρατιάς που κάποτε εκ των ουκ άνευ αποτελούσαν τη μελλοντική ιεραρχία τώρα είτε αποστρατεύονται ή τοποθετούνται σε θέσεις ήσσονος σημασίας και εξέλιξης. Η επιρροή της διείσδυσης του ΑΚP στο στράτευμα και στην ηγεσία είναι εμφανής και πλέον όχι μόνο στον Στρατό Ξηράς αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό, πολύ δε περισσότερο στην Πολεμική Αεροπορία. Πλέον οι φόβοι του Ερντογάν για τις κεμαλικές καταβολές του στρατεύματος είναι θεωρητικοί και σε καμία περίπτωση υψηλού ρίσκου για αυτόν.

Ανέλιξη της ιεραρχίας

Η σταδιακή προώθηση διοικητών από τα μέτωπα που έχουν διοικήσει Ειδικές Δυνάμεις ολοένα και περισσότερο γίνεται εμφανής στην ανέλιξη της ιεραρχίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει δε να σημειωθεί ωστόσο πως οι τούρκοι στρατηγοί είναι πλέον οκτώ έως 10 χρόνια μεγαλύτεροι ηλικιακά από τους έλληνες ομολόγους τους, οπότε αντιμετωπίζουν τις επιχειρησιακές εξελίξεις με πολύ πιο εμπειρικά και χρονικά αργά αντανακλαστικά.

Με το ίδιο διάταγμα από τις 30 Αυγούστου 2024, 23 στρατηγοί και ναύαρχοι προήχθησαν σε υψηλότερο βαθμό και 77 συνταγματάρχες προήχθησαν σε στρατηγό και ναύαρχο. Το ιντριγκαδόρικο κομμάτι στην υπόθεση των προαγωγών και διορισμών έχει να κάνει με τους στρατηγούς πλέον Λεβέντ Εργκούν και Ιρφάν Οζσέρτ, ο οποίος ορίστηκε διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου.

Στον στρατηγό Εργκούν δόθηκε η ευθύνη για τις επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές του Κουρδιστάν και της Βόρειας Συρίας, στη Ροχάβα. Ο Εργκούν είχε δικαστεί και φυλακιστεί για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια, συνελήφθη το 2011 και αθωώθηκε το 2014. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν πως πρόκειται για εμπειροπόλεμο αξιωματικό που έχοντας και άκρες πέρα από τον Ατλαντικό θα μπορέσει να μεσολαβήσει, ειδικά στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας όπου οι προστριβές των Τούρκων με τους Αμερικανούς που έχουν θέσει υπό τη σκέπη τους τους Κούρδους της περιοχής.

Ο δε Ιρφάν Οζσέρτ, σύμφωνα με αντιπολιτευόμενες πηγές, είχε επιλεγεί συχνά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εκτελέσει μυστικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των πολιτικών του στόχων, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά εξυπηρετούν στενότερους, πιο τοπικούς στόχους. Αυτό τοποθετεί τον Οζσέρτ ως μια δυνητικά επικίνδυνη προσωπικότητα, διατεθειμένη να αναπτύξει τουρκικά στρατιωτικά μέσα για να ενισχύσει το καθεστώς Ερντογάν και να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο ο τούρκος πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό ή να αξιοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με ξένους εταίρους.

Related posts

Πώς φτάσαμε στο «διαζύγιο» του Λοβέρδου με τον Ανδρουλάκη

admin

Τουρκία: Τι κρύβει το «όχι» του Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Νέα Αριστερά: Εκπρόσωπος Τύπου ο Κωστής Καρπόζηλος

admin

Ειδική καμπάνια για συσπείρωση στον Βορρά

admin

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιοι στηρίζουν Ζέρβα, ποιοι Αγγελούδη και ποιοι… κανέναν

admin

Έφυγε από τη ζωή το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Δαούση

admin

Ταξίδι στη Σερβία με μήνυμα στήριξης

admin

Τσίπρας: Για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά χρειάζονται πολιτικές και ιδεολογικές ρήξεις

admin

Θεοδωρικάκος: Δεν δικαιολογείται καμία ανατίμηση στα σχολικά είδη – Από 28 Αυγούστου το σχολικό καλάθι

admin