Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4 διλήμματα που βάζει το ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους

Η μάχη της Χαριλάου Τρικούπη, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου, είναι διπλή – αφενός για να θεωρείται το ΠΑΣΟΚ ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ και αφετέρου, σε παράλληλο μέτωπο, για να πάρει τα ηνία του προοδευτικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να πετύχουν στον στόχο τους, στο ΠΑΣΟΚ θέτουν, άμεσα ή έμμεσα, συγκεκριμένα διλήμματα στους ψηφοφόρους εν όψει ευρωεκλογών:

Απειλή ή αλαζονεία;

«Η απάντηση της κυβέρνησης για όλα είναι: 41%» αναφέρει συχνά στις παρεμβάσεις του ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας στην κριτική περί αλαζονείας που ασκεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει την ανισομέρεια που έχει παρουσιαστεί στο πολιτικό σύστημα, με μια ισχυρή κυβέρνηση και μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που δεν προσφέρει αντίπαλο ικανό να κερδίσει τη ΝΔ. Το πρώτο δίλημμα που θέτουν, επομένως, τα κεντροαριστερά στελέχη έχει να κάνει με την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να απειλήσει σοβαρά τη ΝΔ –υπενθυμίζουν τα σοβαρά «χτυπήματα» που έχουν επιφέρει στην κυβέρνηση, επιμένοντας στις παραιτήσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού έπειτα από πασοκικές θεσμικές πρωτοβουλίες.

Πράξεις ή λαϊκισμός;

Τα διλήμματα δεν απευθύνονται μόνο προς τον έναν αντίπαλο, αλλά και προς τον άλλο: στην οπτική της Χαριλάου Τρικούπη, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό λαϊκισμού, ακόμα και για την τιμή της φέτας. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ επενδύει στην κατάθεση προτάσεων, εντός και εκτός Βουλής, επιλέγοντας, επισημαίνουν, να μη χρησιμοποιούν κορόνες που ενδεχομένως και να τους διευκόλυναν προεκλογικά. Τα στελέχη που έχουν περάσει από κυβερνητικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν υιοθετήσει το αφήγημα της «δύναμης ευθύνης», που περιγράφει την κατάσταση έτσι όπως είναι – ακόμα κι αν θεωρούν πως αυτός είναι «ο δύσκολος δρόμος».

Σοβαρότητα ή lifestyle;

Ο προοδευτικός χώρος διεκδικείται από δύο κόμματα που μπορεί να θεωρούνται ιδεολογικά συγγενή, έχουν όμως διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Στο ΠΑΣΟΚ προβάλλουν ως η πιο σοβαρή και αξιόπιστη επιλογή, που θα μπορούσε (αν κερδίσει τη δεύτερη θέση σε πανελλαδική κάλπη) να αρχίσει να λειτουργεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η σύγκριση που επιχειρεί ο Ανδρουλάκης με τον Κασσελάκη είναι καθαρή, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως με το ύφος και τη χρήση της επικοινωνίας λειτουργεί ως «χρυσός χορηγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ζητώ να στηρίξετε την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί μπορεί να καρποφορήσει και σε πρώτο βαθμό ως μια ισχυρή, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση, που την έχει ανάγκη ο τόπος» ανέφερε χαρακτηριστικά από την Εύβοια. «Οχι αυτό το lifestyle, το σόου το οποίο είναι διέξοδος διαφυγής για τον κ. Μητσοτάκη».

Θυμός ή επόμενη μέρα;

Το κυριότερο για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο είναι η επιλογή που θα γίνει και για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση να έχει γνώμονα την επόμενη μέρα – επενδύει, δηλαδή, όχι στη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά στην προοπτική ενός προοδευτικού μετωπικού σχήματος που θα αντιμετωπίσει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2027. «Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προόδου, προγραμματικό και ρεαλιστικό, και όχι λαϊκισμοί, ευχολόγια και επικοινωνιακά σόου που εκφυλίζουν την πολιτική» ανέφερε χθες ό Ανδρουλάκης (Action 24), εξηγώντας γιατί το κόμμα του πρέπει να έχει την πρωτοβουλία για τις διεργασίες μετά την 9η Ιουνίου. «Δεν κάνω συμμαχίες κορυφής με πρόσωπα με τα οποία δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία» υπογράμμισε, αποκλείοντας επί της ουσίας από αυτές τον Στέφανο Κασσελάκη.

Related posts

Νέα σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για τα τρένα και την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί παύθηκε η λειτουργία του Προξενείου της Ελλάδος στη Μόσχα;

admin

Χρυσόγονος: Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ για να αναδειχθεί σε de facto αξιωματική αντιπολίτευση

admin

Παπαστεργίου: «Η αλλαγή τιμολογίου ρεύματος ή παρόχου θα γίνεται με ένα μήνυμα στο κινητό»

admin

Τέμπη: Συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων από το ρωσικό ΥΠΕΞ

admin

Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς ο Νάσος Ηλιόπουλος

admin

Στον «κάλαθο των αχρήστων» το άρθρο 16 – Ανοίγει άμεσα ο δρόμος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια

admin

Κασσελάκης: Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα

admin

Η πλάστιγγα του 41%

admin