Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια της Wordline για τις ψηφιακές πληρωμές στην Ελλάδα

Το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών και εφαρμογών μέσα στο έτος με την αξιοποίηση καινοτομιών, αλλά και της Τεχνητής Νοημοσύνης σχεδιάζει η Worldline, η εταιρεία ψηφιακών συναλλαγών που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Σύμφωνα με τον Country Head και Managing Director της Worldline στην Ελλάδα Ιωάννη Κιτιξή το retail innovation hub της εταιρεία θα αποτελέσει το «όχημα» για συνεργασίες τεχνικών εταιρειών και startups για να λανσάρει νέες υπηρεσίες και εφαρμογές.

«Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε την e commerce πλατφόρμα που έχουμε λανσάροντας και κάποια νέα εργαλεία όπως το google, apple pay. Τη δυνατότητα ένας πελάτης να πληρώσει με μετρητά, με μεταφορά χρημάτων account to account, όχι μόνο με κάρτα. Δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, να την εμπλουτίσουμε γιατί η Worldline ασχολείται με τα payments», είπε ο κ. Κιτιξής.

Κατά την παρουσίαση των νέων γραφείων της εταιρείας στο Ψυχικό όπου συστεγάζεται με την Cardlink ο επικεφαλής της Worldline ανέφερε ότι στο ίδιο πλαίσιο ήδη βρίσκεται σε επαφές με τις startup ispace και Keyvoto, ενώ εξετάζει ταυτόχρονα και τη χρησιμότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης κυρίως σε εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις.

«Ό,τι έχει να κάνει με την καινοτομία είναι πολύ ψηλά για εμάς. Την τελευταία διετία  γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια καθώς έρχονται κοντά τεχνικές εταιρείες και startups και προσπαθούν να ψηφιοποιήσουν τον χώρο του retail βγάζοντας καινούργιες εφαρμογές και λανσάροντας νέα εργαλεία στην ελληνική αγορά», υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Στόχος της εταιρείας, που έχει ολοκληρώσει τη συγχώνευση με την εξαγορασθείσα Cardlink, είναι να εκμεταλλευτεί την άνοδο των ηλεκτρονικών πληρωμών που έφερε η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Στην Ελλάδα το 2024 αναμένεται να ολοκληρώσει 700 εκατ. συναλλαγές αξίας 20 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% της συνολικής αξίας των συναλλαγών με κάρτες, από το περίπου το 35% των τερματικών POS, που κυκλοφορούν. Ειδικότερα η εταιρεία έχει συνεργασία με 270 χιλιάδες επιχειρήσεις από τις περίπου 700 χιλιάδες υφιστάμενες.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Worldline παρουσίασε έσοδα το 2023 ύψους 4,6 δισ. ευρώ. «Το 2023 τα αποτελέσματα του ομίλου μας ήταν άκρως εντυπωσιακά με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν ξεπεράσει τα 2,3 δισ. ευρώ. Βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης άνω του 2% για τη φετινή χρονιά. Μια ανάπτυξη που έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν μειώσει τα έξοδα τους γεγονός που έχει φυσικά επιπτώσεις στα αποτελέσματα των ομίλων», είπε ο κ. Κιτιξής. Η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία της αγοράς αλλά και τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η διασύνδεση με τα POS

Ειδική αναφορά έγινε και στην διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, που χαρακτηρίστηκε πολύ απαιτητική. «Κατά το οκτάμηνο του 2024 είχαμε να αντιμετωπίσουμε καινούριες προκλήσεις. Φέραμε εις πέρας ένα από τα μεγαλύτερα προτζεκτ στην ελληνική αγορά και αυτό έχει να κάνει με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχει πάει πολύ καλά το προτζεκτ. Έχουν επιτευχθεί οι στόχοι».

Χαρακτηριστικά ανάμεσα στις προκλήσεις ήταν η αύξηση των κλήσεων στα call center πάνω από 75% που απαίτησε πρόσληψη νέου προσωπικού, αλλά και εκπαίδευση στο ήδη υπάρχων. Παρά τις νέες προσλήψεις ωστόσο δεν στάθηκε εφικτό η εταιρεία να πιάσει τα νούμερα του 2023 που είχε εξυπηρετήσει το 87% των εισερχόμενων κλήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση, το ποσοστό που εξυπηρετήθηκε από τα call centers της εταιρείας ήταν άκρως ικανοποιητικό.

«Παράλληλα με αυτό, συνεχίσαμε να δουλεύουμε δίπλα στο κράτος. Το mandate για τις μικροσυναλλαγές, μας βρήκε κοντά στους μικροέμπορους. Λανσάραμε τα Easy πακέτα συναλλαγών για να εξυπηρετήσουμε τις μικροσυναλλαγές. Ένα συνδρομητικό πακέτο που περιλαμβάνει ένα τερματικό συν ένα πακέτο μικροσυναλλαγών, αναλόγως με το μέγεθος μιας επιχείρησης, ο έμπορος μπορεί να διαλέξει από τρία πακέτα που ξεκινάνε από 19 ευρώ τον μήνα και δεν θα ασχολείται πλέον με προμήθειες. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο με μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική αγορά και πιστεύω ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Κιτιξής.

Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Worldline αποτελεί το νούμερο ένα δίκτυο πληρωμών (PSP) στην Ευρώπη και το νούμερο 4 παγκοσμίως. Περί τα 1,4 εκατ. επιχειρήσεις εξυπηρετούνται διεθνώς ενώ η εταιρεία διαχειρίζεται 126 εκατ. κάρτες πληρωμών. Στον όμιλο εντάσσονται 7.000 και πλέον εργαζόμενοι τεχνικοί με την εταιρεία να πραγματοποιεί 250 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις R&D ετησίως.

Related posts

Η παρουσία της ΣΟΛ Crowe στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

ΕΥΔΑΠ: Πτώση 39% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο

admin

Η ΕΥΔΑΠ δεν θα συμμετέχει στην α’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ του ΕΥΣ

admin

Jumbo: Εκτακτη ΓΣ για χρηματική διανομή €0,6/μετοχή

admin

FT: Η ελληνική εταιρεία που κρατά αναμμένα τα φώτα στο Ισραήλ

admin

Πειραιώς: Πρόγραμμα stock options σε στελέχη και εργαζόμενους

admin

Trastor: Αύξηση 25% στα έσοδα από μισθώματα στο εννεάμηνο

admin

Μέσα στην εβδομάδα ο ανάδοχος για το data center της Microsoft

admin

Σε πλατφόρμα δωρεών επενδύουν Εριέττα Λάτση και Βύρων Βασιλειάδης

admin