Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πιο σπάνια ρολόγια της Patek Philippe που καταλήγουν μόνο σε συλλέκτες

Συλλεκτικά και περιζήτητα. One-of-a-kind κομμάτια, ανάμεσά τους ρολόγια χειρός, τσέπης αλλά και επιτραπέζια ρολόγια που γρήγορα θα βρεθούν σε ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών. Φέτος, στην έκθεση που παρουσιάστηκε πρώτα στη Γενεύη και στη συνέχεια στο Λονδίνο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν αριστουργήματα υψηλής καλλιτεχνίας.


Trees in the Mist από την συλλογή Golden Ellipse (αριστερά) και το ρολόι χειρός Calatrava “Morning on the Beach” που απεικονίζει έναν σέρφερ με τη σανίδα του.


Οπως το ρολόι χειρός Calatrava “Morning on the Beach” με καντράν σε μαρκετερί από ξύλο που απεικονίζει έναν σέρφερ με τη σανίδα του, το Golden Ellipse “Keukenhof” διακοσμημένο με την τεχνική Guilloché και αφιερωμένο στους διάσημους ολλανδικούς κήπους με τις τουλίπες και το Golden Ellipse “Moorish Gardens” που συμπυκνώνει στο καντράν του όλη τη μαγεία των κήπων των ανακτόρων της Σεβίλλης και της Γρανάδας με 37 χρώματα σε οπάκ και διάφανο σμάλτο.


Δεσμευμένη να διατηρεί ζωντανές τις σπάνιες τέχνες και τεχνικές, η Manufacture παρουσίασε 82 ρολόγια που έχουν διακοσμηθεί με τεχνικές όπως Guilloché και Cloisonnéé ή φιλοξενούν στο καντράν τους περίτεχνα μαρκετερί.





Τα συλλεκτικά επιτραπέζια ρολόγια

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα dome clock, τα επιτραπέζια με θόλο του οίκου Patek Philippe, μια ωδή στην τέχνη της επισμάλτωσης. Γνωστά και ως “επετειακά ρολόγια”, το σχέδιο τους είναι εμπνευσμένο από τους θόλους των αστεροσκοπείων και άρχισαν να κατασκευάζονται στις αρχές του 19ου αιώνα.


Ο Philippe Stern, πατέρας του CEO της Patek Philippe Thierry Stern, είχε εντοπίσει τη δυνατότητα τους να λειτουργήσουν ως καμβάς για την τέχνη του σμάλτου. Για όσους δεν γνωρίζουν, το σμάλτο είναι το λεπτό διακοσμητικό στρώμα γυαλιού πάνω σε μεταλλική επιφάνεια και η Cloisonnéé είναι μια από τις παλαιότερες τεχνικές διακόσμησης σε σμάλτο. Το περίγραμμα του σχεδίου διαμορφώνεται στο χέρι με εξαιρετικά λεπτό σύρμα από χρυσό, χαλκό ή ασήμι, πάνω σε ένα στρώμα άχρωμου σμάλτου. Στη συνέχεια η επιφάνεια ψήνεται σε φούρνο για να γίνει συμπαγής, προστίθεται το χρωματιστό σμάλτο (το οποίο προκύπτει από την ανάμιξη του σμάλτου με οξείδια μετάλλων), ξαναψήνεται πολλές φορές για να τελειοποιηθεί το χρωματικό αποτέλεσμα και λουστράρεται.


Σήμερα, τα ρολόγια με θόλο Patek Philippe είναι ιδιαίτερα περιζήτητα ανάμεσα στους συλλέκτες. Όπως το Paris 1924 Olympics, εμπνευσμένο από πρωτότυπες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924, που έχει φιλοτεχνηθεί με μια σειρά τεχνικών επισμάλτωσης, όπως grand feu cloisonné, paillonné και miniature painting. Οι σιλουέτες των αθλητών έχουν σχεδιαστεί με πολύ λεπτό χρυσό σύρμα, η Ολυμπιακή Φλόγα απεικονίζεται σε πέντε αποχρώσεις κόκκινου σμάλτου και οι χρονολογίες έχουν δημιουργηθεί από μικροσκοπικά φύλλα ασημιού.


Το ρολόι Miami Beach πλημμυρίζει από χρώμα: φωτεινό ροζ, έντονο πορτοκαλί, λαμπερό πράσινο και μπλε του ωκεανού συνδυάζονται για να απεικονίσουν την αρ ντεκό κληρονομιά και την ανέμελη ατμόσφαιρα του διάσημου θέρετρου. Η παλέτα του περιλαμβάνει 39 ημιδιάφανες, αδιαφανείς και ιριδίζουσες αποχρώσεις σμάλτου και οι γραμμές των κτιρίων και των φοινίκων διαμορφώθηκαν με 11,37 μέτρα χρυσού σύρματος.

Την κορυφαία δεξιοτεχνία και την αφοσίωση στις σπάνιες τεχνικές καθρεφτίζει και ο θόλος του ρολογιού Tiki που απεικονίζει ένα πολυνησιακό σκηνικό, όλο κύματα και εξωτικά λουλούδια. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε η τεχνική grand feu cloisonné: οι τεχνίτες χρησιμοποίησαν 28,5 μέτρα χρυσού σύρματος για να δημιουργήσουν το σχέδιο, το οποίο χρωματίστηκε με 64 διαφορετικά χρώματα.


Ένα από τα θέματα της φετινής έκθεσης είχε τίτλο “Gardens of the World” και ένα από τα πιο εκπληκτικά έργα της συγκεκριμένης ενότητας ήταν το ρολόι Εnglish Garden: ο θόλος στολίζεται με πολύχρωμα λουλούδια από σμάλτο ενώ στο φόντο σχηματίζεται το περίγραμμα μιας έπαυλης στην αγγλική εξοχή.

Χρησιμοποιώντας τον θόλο του ρολογιού σαν ένα μέσο για να αφηγηθεί ιστορίες, ο οίκος δημιούργησε το American Locomotive Dream, ένα φόρο τιμής στην ατμομηχανή και τα ταξίδια με τρένο. Τα τρένα που ταξιδεύουν με φόντο τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης έχουν σχεδιαστεί με 16,5 μέτρα χρυσού σύρματος, και οι τεχνίτες δημιούργησαν μια παλέτα 31 χρωμάτων, ψήνοντας κάθε πλάκα σμάλτου 14 φορές στους 750 βαθμούς Κελσίου! Όσο για τα παράθυρα των κτιρίων και του τρένου, δημιουργήθηκαν με την τεχνική επισμάλτωσης Paillonné κατά την οποία φύλλα από χρυσό ή ασήμι κόβονται σε μικροσκοπικά κομμάτια σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο και στη συνέχεια τοποθετούνται σε στρώματα διάφανου σμάλτου.






--.GR

Related posts

ΑΑΔΕ: Διόρθωση παλαιότερων δηλώσεων του Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμου

admin

Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού – «Συν-Εργασία»: Ξεκινούν οι πληρωμές

admin

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ – Πώς θα λειτουργεί

admin

7 μουσεία με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακόμα και κάτω από 80 λεπτά το λίτρο στην πρεμιέρα – Τριπλό φέτος το όφελος

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

admin

Οίκος Fitch: Υποβαθμίζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ και φέρνει αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές

admin

G20: Γερμανία, Ισπανία και Νότια Αφρική στηρίζουν την πρωτοβουλία της Βραζιλίας για την παγκόσμιο φόρο στους πιο πλούσιους

admin

Ενρία (ΕΚΤ): Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων

admin