Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα πίσω από τις 25 αλλαγές

Με ένα λιτό – πλην μακροσκελές, αφού περιλάμβανε 25 πρόσωπα – δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε χθες από την κυβερνητική έδρα ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων. Μια διαγώνια έστω ματιά στη λίστα αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως οι πολυδιαφημισμένες αλλαγές στο συγκεκριμένο επίπεδο των κρατικών αξιωματούχων εξυπηρετούν την ανάγκη της αποπασοκοποίησης της κυβέρνησης – αφού προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ γενικοί γραμματείς αποχωρούν – αλλά και της ενίσχυσής της με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να επιτευχθεί η περιπόθητη μετά τις ευρωεκλογές εσωκομματική ηρεμία.

Το Μαξίμου, βέβαια, επέλεξε να δώσει επικοινωνιακή έμφαση στη δεδηλωμένη πρόθεσή του να επιταχυνθεί την επόμενη τριετία η παραγωγή κυβερνητικού έργου. Εξ ου και προβάλλει ως απώτερο στόχο των επιλογών που παρουσιάστηκαν τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής οργανωτικής δομής στον πυρήνα της κυβέρνησης, ενώ στις διαρροές του τονίζει ότι υπήρξε συνεννόηση με όλους τους υπουργούς.

40% γυναίκες

Οπως λένε οι ίδιες πηγές, οι ανακατατάξεις αποφασίστηκαν «με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε». Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών». Ο υπό συζήτηση ανασχηματισμός ήταν όντως «σαρωτικός». Εχουν γίνει αλλαγές στο 1/3 των γενικών γραμματειών και οι 6 ήταν μετακινήσεις. Οι κυβερνητικοί επισημαίνουν ότι το 40% είναι γυναίκες.

«Γαλάζιοι»

Η παρουσία γαλάζιων είναι πλέον έντονη. Ο Σάββας Χιονίδης, πρώην βουλευτής Πιερίας του κυβερνώντος κόμματος, θα βρεθεί στο Εσωτερικών ως γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, ενώ ο επίσης πρώην νεοδημοκράτης εκπρόσωπος του έθνους, Τάσος Γαϊτάνης, στη γενική γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του Ανάπτυξης.

Στο Παιδείας και τη θέση του αρμόδιου για τη γενική γραμματεία Ανώτατης Παιδείας τοποθετείται ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος με τη ΝΔ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Εσωτερικών, προέρχεται επίσης από τη νεοδημοκρατική επετηρίδα. Δυο ακόμη στελέχη της ΝΔ που αξιοποιήθηκαν είναι η Κατερίνα Οικονόμου, η οποία επιφορτίστηκε με το έργο της γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης στο ΥΠΟΙΚ, και η Κατερίνα Πατσογιάννη, η οποία είναι πλέον η γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο οποίος διορίστηκε από την Ολγα Κεφαλογιάννη γ.γ. ΕΟΤ, έχει διατελέσει και τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχήμα είναι και η μέχρι σήμερα γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Στρατινάκη. Ωστόσο, η απομάκρυνσή της δεν διαβάζεται όπως εκείνες των επίσης εκ του Κινήματος ορμώμενων Ζέφης Δημαδάμα και Μαρίνας Στέφου, αφού αναμένεται να προταθεί για τη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή επειδή έληξε η θητεία του Λευτέρη Ζαγορίτη. Στο υπουργείο Εργασίας ο Νίκος Μηλαπίδης τοποθετήθηκε στη γενική γραμματεία εργασιακών σχέσεων, ενώ ο Κώστας Τσαγκαρόπουλος στην Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι γενικοί γραμματείς του ΠΡΟΠΟ, Μάνος Λογοθέτης και Δήμητρα Λυγούρα, μετακινήθηκαν στο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από εκεί έφυγε η Στελλίνα Σιαράπη για το Ανάπτυξης. Η Βίκυ Λοΐζου πλέον θα εργάζεται ως γενική γραμματέας Βιομηχανίας στο ίδιο υπουργείο (το Ανάπτυξης) όπου πριν κατείχε τη θέση της γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μια ακόμη εσωτερική μετακόμιση είναι της Μάιρας Μυρογιάννη, η οποία αναλαμβάνει τώρα στο ΥΠΕΞ τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Στο φιστικί νεοκλασικό τη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας χρεώνεται ο Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος βρισκόταν στο ΥΠΟΙΚ.

Ισόβιος ο Καλαντζής

Αμετακίνητος εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων – ακόμη κι όταν αλλάζουν κυβερνήσεις – παραμένει ως γ.γ. Θρησκευμάτων ο Γιώργος Καλαντζής. Οι υπόλοιπες αλλαγές είναι στο ΥΠΟΙΚ η Βασιλική Παντελοπούλου ως γ.γ. ΕΣΠΑ και ο Γιώργος Ζερβός στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ. Στη Δημόσιας Διοίκησης του Εσωτερικών ο Γιάννης Φουστανάκης και στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς ο Νίκος Χρυσάκης. Στο Παιδείας, Θρησκευμάτων και ΑΘλητισμού, η Ολγα Καφετζοπούλου ως γενική γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης. Στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών του Υποδομών και Μεταφορών η Δέσποινα Παλιαρούτα. Στη Δημόσιας Τάξης, του Προστασίας του Πολίτη ο Παναγιώτης Στάθης, ενώ στην Αντεγκληματικής Πολιτικής ο Αρίστος Περρής. Στη Γενική Γραμματεία Δικαιοσύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Πελοπίδας Λάσκος. Στη Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ο Κωνσταντίνος Γλούμης. Και, τέλος, στην Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Τουρισμού η Βάσια Κουτσούκου.

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Είμαστε σε ετοιμότητα, στον Έβρο και στα νησιά»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με κεραλοιφές Βελόπουλου πέρασε ο Μητσοτάκης το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα σε βάρος της ΑΔΑΕ;

admin

Στο πλευρό των εργαζόμενων του Εθνικού Αστεροσκοπείου ο ΣΥΡΙΖΑ – «Σας στηρίζουμε κόντρα στα σχέδια ΝΔ»

admin

Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει ότι τα νησιά δόθηκαν με όρο αποστρατιωτικοποίησης – Θα το μάθει…»

admin

Δημοσκοπήσεις: Μετεκλογική φθορά για ΝΔ – Ποιοι κερδίζουν και τα ευρήματα που προκαλούν αίσθηση

admin

Σιακαντάρης για το ναυάγιο: Παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το Λιμενικό πέταξε σχοινί στο αλιευτικό

admin

Κραδασμοί για το «χρίσμα» στην Αττική – Ο Πατούλης, ο Χαρδαλιάς και η διαχείριση νέας κρίσης

admin

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξέρει τι κόμμα είναι, τι ταυτότητα θα έχει, πού θα απευθύνεται

admin