Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταχύτητες έως 3 Gbps στα νέα προγράμματα του ΟΤΕ

Νέα προγράμματα υψηλών ταχυτήτων σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έως 3 Gbps αλλά και σημαντική αύξηση στις ταχύτητες upload περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα του ΟΤΕ που δόθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων σε δημόσια διαβούλευση.

Σε συνέχεια των εξαγγελιών του OΤΕ για μειώσεις στις τιμές χονδρικής αλλά και των παρεμβάσεων του υπουργείου για αύξηση ταχυτήτων μέσω επενδύσεων σε οπτικές ίνες ο OΤΕ προχωρά σε νέα προγράμματα που υπόσχονται σερφάρισμα με ταχύτητες που μέχρι σήμερα αποτελούσαν φαντασία για την χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο για τις συνδέσεις FTTH 300, 500, 1.000, οι οποίες μέχρι σήμερα προσφέρονταν με ταχύτητες upload δεδομένων στα 30, 50 και 100 Mbps, προσφέρονται με ταχύτητες upload 150, 250 και 500 Mbps.

Όπως αναφέρεται από την ΕΕΤΤ η αναβάθμιση των ταχυτήτων στο δίκτυο οπτικών ινών τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Ως ημερομηνία λήξης της δημόσιας διαβούλευσης αναφέρεται η 4η Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη. Η πρόταση του OΤΕ για αναβάθμιση ταχυτήτων upstream και εισαγωγή νέων ταχυτήτων κατατέθηκε στις 17-7-2024.

Όπως αναφέρει η ΕΕΤΤ η πρόταση τού OΤΕ για αναβάθμιση, τροποποιεί την ταχύτητα upstream των υπηρεσιών FTTH για τις ταχύτητες 300 Μbps, 500 Μbps & 1 Gbps από 30 Μbps, 50 Μbps & 100 Μbps σε 150 Μbps, 250 Μbps & 500 Μbps αντίστοιχα, δηλαδή από 10% σε 50% της downstream ταχύτητας.

Το νέο πακέτο αυξημένων ταχυτήτων θα επιφέρει και αύξηση της τιμής που θα ξεκινά από 11 λεπτά και δεν θα ξεπερνά μηνιαίως τα 40 λεπτά. Ωστόσο το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, η επιδότηση για την οπτική ίνα υπερυψηλών ταχυτήτων, έρχεται από τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης αναμένεται να εξισορροπήσει τις τιμές κάνοντας τα νέα πακέτα ελκυστικά.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Οι επιταγές θα διατίθενται στους δικαιούχους για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας (Υπηρεσία Gigabit), δηλαδή σύνδεση και μηνιαία κόστη. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Τιμές χονδρικής

Για τον προσδιορισμό των τιμών για τις νέες ταχύτητες upstream που προτείνει ο OΤΕ πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω ρυθμίσεις στο μοντέλου NGA BU LRIC που πρόσφατα κοινοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ Ευρωπαϊκή Επιτροπή (29-5-2024 Κοινοποίηση ΕΕΤΤ προς ΕΕ «Μοντέλου προσδιορισμού τιμών Συνεγκατάστασης, ΟΚΣΥΑ/ΣΥΜΕΦΣ και Floorbox»):

  •  Αλλαγή του ποσοστού upstream (upload) από 10% σε 50% για τις υπηρεσίες FTTH με χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 Mbps για τα έτη 2024 έως 2028.
  • Κατάλληλη αύξηση των αντίστοιχων Peak Capacity Multipliers για τις υπηρεσίες FTTH με χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 Mbps, ώστε οι αυξήσεις κόστους να επιβαρύνουν μόνο τις εν λόγω υπηρεσίες και όχι το σύνολο των FTTH υπηρεσιών.
  • Προσθήκη νέας υπηρεσίας FTTH 3 Gbps με ποσοστό ζήτησης το οποίο διαμορφώνεται αφαιρώντας αντίστοιχο ποσοστό από τη ζήτηση της υπηρεσίας FTTH 1 Gbps για τα έτη 2024 έως 2028, σύμφωνα με την πρόταση του OΤΕ.
  • Σύμφωνα με την πρόταση του OΤΕ το προφίλ κίνησης ενός συνδρομητή υπηρεσίας FTTH 3 Gbps εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο κατά 65% συγκριτικά με το προφίλ κίνησης ενός συνδρομητή της υπηρεσίας FTTH 1 Gbps. Άρα η κίνηση ανά συνδρομητή την ώρα αιχμής διαμορφώνεται στα 2.948,44 Kbps (ή 482.955 GByte ανά μήνα).

Related posts

Ο Robert Gauci νέος CEO στην Εθνική Ασφαλιστική

admin

Med: Μη δεσμευτικό MoU για την απορρόφηση της Axel Accessories

admin

Η Κατερίνα Μουζουράκη εντάσσεται στη Διεύθυνση Marketing της Sunlight

admin

Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece o Νίκος Διαμαντόπουλος

admin

H Zeus International εξαγόρασε τρία ξενοδοχεία στο Βουκουρέστι

admin

Reggeborgh: Ανεύθυνη πράξη η αναβολή της ΓΣ της Ελλάκτωρ

admin

Interamerican: Νέα επικοινωνία για την ασφάλιση κατοικίας από την Anytime 

admin

Στο δίκτυο CSR Europe για την εταιρική βιωσιμότητα εντάχθηκε η ΔΕΗ

admin

Lamda: Υπεγράφη η Συμφωνία Μετόχων με Brook Lane για τον Πύργο στο Ελληνικό

admin