Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη Μητσοτάκη στα καμένα της Πεντέλης

Η επικοινωνιακή διαχείριση των τελευταίων πυρκαγιών στην Αττική είναι βέβαιο ότι πέρασε από ειδικό σχεδιασμό – δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, άλλωστε, να επεκτείνεται η φωτιά στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας. Είδαμε πλάνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαινοβγαίνει στο συντονιστικό, τον είδαμε να ποζάρει μπροστά στους πιλότους σαν αφίσα του «Top Gun», ακούσαμε και κάποιες λιτές δηλώσεις. Αυτοψίες στα καμένα όμως δεν είχε το πρόγραμμα, ούτε άλλα αυτοπρόσωπα επιτελικά τελετουργικά. Διόλου τυχαία, λοιπόν, ανακοινώθηκε χθες ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο και το τριήμερο που ακολουθεί, ο Πρωθυπουργός, οι συναρμόδιοι υπουργοί Θόδωρος Σκυλακάκης, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Χρήστος Τριαντόπουλος κ.ά., ο Νίκος Χαρδαλιάς και οι δήμαρχοι των πληγέντων δήμων θα συσκεφθούν στην Πεντέλη, για τα αποτελέσματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης. Σας το είχα γράψει, άλλωστε, από χθες: σε αυτές τις καταστάσεις, ακόμη και τα (επικοινωνιακά) προσχήματα είναι σωστό να τηρούνται.

Βαρύς Σεπτέμβριος

Θα γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φετινές πυρκαγιές και ειδικά αυτές στην Αττική; Κι αν ναι, πότε; Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί σιγά σιγά από τα επιτελεία, καθώς τα προγράμματα όλων για τον Σεπτέμβριο έχουν αρχίσει να γεμίζουν. Θυμίζω ότι το πρώτο επίσημο αίτημα για την άμεση διεξαγωγή αυτής της συζήτησης το κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης προ τριημέρου, στις 14 Αυγούστου, με τις κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι, προφανώς, θα πραγματοποιηθεί αλλά εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να έχει τελειώσει ο Αύγουστος και να γίνει απολογισμός της σεζόν. Η Βουλή, άλλωστε, θυμίζω, θα ξεκινήσει να συνεδριάζει ξανά στις 28 του μήνα. Δείτε, όμως, μετά τι ακολουθεί: από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και, ως γνωστόν, την πρώτη μέρα θα ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά θα γίνουν διαδοχικά οι επισκέψεις, ομιλίες και συνεντεύξεις Τύπου των πολιτικών αρχηγών. Παράλληλα, όμως, μέσα σε εκείνες τις ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν και μεγάλες εσωκομματικές διαδικασίες, ενόψει συνεδρίου και εσωκομματικών εκλογών, αντιστοίχως. Γενικώς, το πρόγραμμα είναι φορτωμένο.

Ανοιχτή επιστολή

από τον Δούκα

Κάθε κρίση, λένε οι κυνικοί της πολιτικής στρατηγικής, είναι και μια ευκαιρία. Κι έτσι ο Χάρης Δούκας, έχων και την επιστημονική επάρκεια στα περιβαλλοντικά, αποφάσισε, μετά την Αθήνα και το ΠΑΣΟΚ, να αναλάβει πρωτοβουλία για τη «διάσωση» και της Αττικής. Στέλνοντας επιστολή, χθες, στους συνυποψηφίους για την ηγεσία του κόμματος, με σκοπό, όπως γράφει, «να συντονιστούν ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο άμεσης διάσωσης» για την Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές όλων των τελευταίων ετών, καθώς, όπως σημειώνει «το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Εβρο, ότι δεν μπορεί». Ζητάει, λοιπόν, συγκεκριμένα από τους «Αννα, Γιάννη, Μιχάλη, Νάντια, Νίκο, Παύλο» (όπως τους απευθύνεται) να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ μια task force με επιστήμονες, μέλη της κοινωνίας των πολιτών και αυτοδιοικητικούς υπό τον συντονισμό του γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, του καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου, που να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο σε 90 μέρες. Το οποίο και θα αποτελεί προγραμματική πρόταση του κόμματος, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί στις 6 Οκτωβρίου.

«Πράσινος» γάμος

Μιας κι έπιασα τα πασοκικά, να σας πω ότι σχεδόν το όλον ΠΑΣΟΚ είχε προσκληθεί χθες στο πιο «πράσινο» κοσμικό event του καλοκαιριού. Αναφέρομαι στον γάμο του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, που τελέστηκε στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι, εκεί που βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων. Εξ όσων ακούω από τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί τουλάχιστον τρεις, ο Ανδρουλάκης, ο Γερουλάνος κι η Διαμαντοπούλου, ενώ πρόκληση μόνο ο Δούκας δεν είχε λάβει γιατί, από ό,τι λέγεται, δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τον γαμπρό. Αν το γλέντι ήταν συνέδριο, βέβαια, θα το κέρδιζαν εύκολα οι ανδρουλακικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φίλοι του δημάρχου από την εποχή που ήταν φοιτητές και δραστήριοι στην ΠΑΣΠ Κομοτηνής.

Τουρκική αντιNAVTEX

Με αντιNAVTEX αντέδρασε τελικά χθες η Τουρκία στην κοινή άσκηση «Ευνομία» που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία. Πρόκειται, θυμίζω, για την άσκηση που, όπως σας είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα εκτυλιχθεί στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αποτελώντας μια de facto «ακύρωσή» του. Η Ελλάδα είχε ήδη προχωρήσει σε δέσμευση δύο περιοχών νοτιοανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου. Η Τουρκία, λοιπόν, με την αντιNAVTEX που εξέδωσε με χρονοκαθυστέρηση μιας εβδομάδας, ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι δίκης της δικαιοδοσίας και άρα εκείνη θα έπρεπε να είχε εκδώσει NAVTEX για τη δέσμευσή της. Γιατί αυτή η απάντηση τώρα; Πιθανόν να είναι και τα «αντίποινα» για την αντιΝΟΤΑΜ που εξέδωσε προχθές η Αθήνα ως αντίδραση για την τουρκική «δέσμευση» εναέριου χώρου εντός του FIR Αθηνών για άσκηση έρευνας και διάσωσης. Με τη διαφορά βέβαια ότι εμείς απαντούσαμε για χώρο που είναι, αδιαμφισβήτητα, δικής μας δικαιοδοσίας…

Βίλνιους – Αίγινα 0-1

Τον τελευταίο καιρό όλο μπελάδες βρίσκουν διάφοροι ξένοι πολιτικοί που παραθερίζουν στα μέρη μας. Σας έγραφα χθες για τις εξηγήσεις που εξακολουθούν να ζητούν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις περσινές διακοπές της. Κι ένας φίλος της στήλης με ενημέρωσε ότι ακόμη μεγαλύτερο θέμα έχει γίνει στη Λιθουανία για τον υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, τον Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, για τον οποίο υπήρξαν δημοσιεύματα ότι διαθέτει, μέσω της συζύγου του, μια βίλα 313 τετραγωνικών μέτρων στην Αίγινα. Γεγονός που τον έχει βάλει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αφενός γιατί τον κατηγορούν ότι δεν το είχε αποκαλύψει και αφετέρου γιατί φέρεται ότι την αγόρασε λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ομολογώ ότι τα αγνοούσα όλα αυτά, αλλά τον καταλαβαίνω τον υπουργό. Ωραιότατη είναι η Αίγινα για αποδράσεις.

Related posts

Κασσελάκης: Η ανατομία ενός εγκλήματος – Πώς ο ΟΣΕ έγινε πεδίο παράνομων προσλήψεων του Καραμανλή

admin

Το παρασκήνιο που έφερε τη συσπείρωση στα έδρανα της αντιπολίτευσης

admin

Η «πράσινη γραμμή» ανάμεσά τους

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Στο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

Ερντογάν: Σε αδιέξοδο ο Τούρκος πρόεδρος συντηρεί κλίμα πολέμου σε αναμονή – Τα νέα πυρά Μενέντεζ και το παζάρι για τα F-16

admin

«Δεν τηλεφωνώ», «Δεν κοιμάμαι», δεν ενδιαφέρονται

admin

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη – «Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος»

admin

Μεγαλώνει το κύμα αμφισβήτησης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές

admin