Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβουλος της Μέτων Ενεργειακή για τη χρηματοδότηση έργων €631 εκατ. η EY Ελλάδος

Η 

EY Ελλάδος

 ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της 

ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε.

, κοινοπραξίας της 

RWE Renewables Europe & Australia (51%)

και της 

ΔΕΗ

Ανανεώσιμες Α.Ε.

(49%)

, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης

εμβληματικών έργων ηλιακής ενέργειας στο Αμύνταιο της Δυτικής Μακεδονίας. 

Η EY υποστήριξε την εταιρεία στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (-) που έλαβε ποτέ χώρα στην Ελλάδα σε επίπεδο ομάδας έργων, στο πλαίσιο του υποστηριζόμενου δανείου που εξασφαλίζεται από τα κονδύλια NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)

Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά σχέδια αφορούν την εγκατάσταση εννέα φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικής 940MWp (870MWac), με συνολικό επενδυτικό κόστος €631 εκατ., εξασφαλίζοντας συνολικούς πόρους από το ΤΑΑ ύψους €315 εκατ. καθώς και εμπορική χρηματοδότηση €189 εκατ. από συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα. Πρόσφατα, δε, υπεγράφησαν οι δανειακές συμβάσεις της δεύτερης και τρίτης ομάδας φωτοβολταϊκών έργων.

Τα εμβληματικά αυτά έργα συνιστούν το μεγαλύτερο υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο απαρτίζεται από ομάδες έργων συγκεντρωμένων σε μία γεωγραφική περιοχή, και είναι εγκατεστημένα σε περιοχές πρώην ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη, σηματοδοτώντας τη μεταμόρφωση των ορυχείων σε ένα σύμβολο βιώσιμης ενέργειας και προόδου για την Ελλάδα. Το φωτοβολταϊκό πάρκο καλύπτει έκταση 20.000 στρεμμάτων, καθιστώντας το, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ορόσημο για τον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας.

Εκ μέρους της ΕΥ Ελλάδος, του έργου ηγήθηκε ο κ. Ανδρέας Καραμέρος, Εταίρος, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών και Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών για τον Κλάδο Ενέργειας, και ο κ. Νίκος Μπρης, Director, Τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών και Υπεύθυνος Υπηρεσιών Συναλλαγών, Χρηματοδοτήσεων και Δανειοδοτήσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας της ΕΥ στην περιοχή κατασκευής των έργων, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των εμβληματικών αυτών έργων, που συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Η επένδυση της RWE και της ΔΕΗ, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την EY, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της χώρας να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ και προσελκύοντας, συγχρόνως, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας. Οι ομάδες της ΕΥ, διαθέτουν την ολοκληρωμένη τεχνογνωσία που απαιτείται για την υποστήριξη παρόμοιων έργων, εξασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη μεγάλων ομίλων του εξωτερικού που επενδύουν στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις κορυφαίες αγορές - παγκοσμίως, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πιο πρόσφατης έκδοσης σχετικού δείκτη της EY, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους. Ο εξαμηνιαίος δείκτης της EY, Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών στις -. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης, δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος.

Related posts

Enterprise Greece, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΒΕ: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ουγγαρία

admin

Σαράντης: Εξαγόρασε και τις μειοψηφίες στην πολωνική Polipak

admin

Η Αλεξία Δημοπούλου νέα Cargo Manager της Emirates στην Ελλάδα

admin

Συνεργασία Cityzen με ΔΕΗ blue για το δίκτυο φορτιστών

admin

Optima bank: Δωρέαν διάθεση 80.000 μετοχών σε στελέχη

admin

Noval: Αύξηση 13,35% στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων

admin

HP: Συνεργασία με ελληνική startup και επιθετική εμπορική πολιτική

admin

Divitec: Ξεκινά την εισαγωγή προϊόντων της ιταλικής Celly στην Ελλάδα

admin

Fourlis: Στα €13,3 εκατ. τα EBITDA το 1° εξάμηνο του 2021

admin