Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συσσώρευσης συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Αδυνατεί να βγάλει αντίδραση

Ανεπιτυχής η προσπάθεια που γίνεται σήμερα (11/9) στο ελληνικό

χρηματιστήριο

για να μπει «φρένο» στο τριήμερο πτωτικό σερί. Προς το παρόν οι αγοραστές δεν… πείθουν και η επιφυλακτικότητα παραμένει στο προσκήνιο. Ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έχουν γίνει αντιληπτές ορισμένες εναλλαγές στα πρόσημα.


Ειδικότερα, ο

Γενικός Δείκτης,

αν και ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, πλέον υποχωρεί κατά -0,14% στις 1.424,14 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.429,91 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.424,06 μονάδες. Σε «ρηχά νερά» ξανά η συναλλακτική δραστηριότητα. Ελάχιστες είναι επίσης οι μετοχές που παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή.





Ενδεχομένως η αγορά να πάρει τα πάνω της αφού ολοκληρωθεί το placement για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα. Μέχρι τότε οι επενδυτές ίσως παίζουν συνεχώς «άμυνα» για να έχουν ρευστότητα την κατάλληλη στιγμή. Σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, σταθμίζουν το debate Τραμπ-Χάρις σε συνδυασμό με τα κρίσιμα στοιχεία που αναμένονται για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.


Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον στο πεδίο των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας. Την ερχόμενη Παρασκευή (13/9) η Moody’s θα πάρει την «σκυτάλη» από την DBRS, με τον καναδικό οίκο να έχει διατηρήσει το αξιόχρεο στο «BBB» (low), αναβαθμίζοντας παράλληλα τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές. Σε περίπτωση ανάλογης στάσης από την Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook), τότε θα πέσει το τελευταίο «οχυρό» στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας (ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade).





Σε διεθνές επίπεδο, ορόσημο αποτελεί η αυριανή ημέρα καθώς η ΕΚΤ προβλέπεται ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της για φέτος, μετά από εκείνη του περασμένου Ιουνίου. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμηγορία της Federal Reserve μία εβδομάδα αργότερα (συνεδριάζει το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου). Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ του 5,25% με 5,50%, που βρίσκεται από τον Ιούλιο του 2023. «Κλειδί» θα αποτελέσουν τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.


Στα καθ’ ημάς, έντονη είναι η δράση στον τραπεζικό κλάδο. Για τις αρχές Οκτωβρίου δρομολογείται το placement του 8% με 10%, από το συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική. Στο επίκεντρο και η Πειραιώς, μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου Tier 2, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,7 δισ. ευρώ. Στην τελική ευθεία έχει μπει η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., με το ντεμπούτο της στο ταμπλό να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου. Σε διαπραγμάτευση θα τεθούν, επίσης, αύριο οι νέες μετοχές της Attica Bank, που προέκυψαν από τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα.





Μετά τον ΔΑΑ, την Autohellas και την Fourlis, σήμερα είναι η σειρά της Aegean και της ElvalHalcor να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Την Πέμπτη (12/9) ακολουθούν η Lamda Development και η Ελλάκτωρ από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,0228 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η Orilina Properties.






Διαβάστε περισσότερα στο --.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Πρώτο κουδούνι στα σχολεία σήμερα – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς





Νικήτρια η Χάρις στο debate με τον Τραμπ – Πώς κατάφερε να τον αιφνιδιάσει και να τον εξοργίσει





Η κακοκαιρία Atena συνεχίζει και σήμερα με καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους – Το νέο δελτίο της ΕΜΥ

Related posts

Στουρνάρας για ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί προς τον στόχο του 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025

admin

Ποια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αγοράζουν σήμερα στην Ελλάδα;

admin

Εurostat: Στο 2,1% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο

admin

Ρεύμα: Οδηγός επιβίωσης στα… ψιλά γράμματα των χρωματιστών τιμολογίων (πίνακας)

admin

Wall Street: Στο πράσινο οι δείκτες δεύτερη σερί ημέρα, μάζεψαν τις απώλειες του sell off

admin

Υπουργείο Εργασίας: Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για το επίδομα στέγασης, γέννησης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

admin

Μειώθηκαν κατά 6% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο σε σχέση με την περσινή χρονιά

admin

Market Pass: Πώς γίνονται οι αιτήσεις – Πότε ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές

admin

Wind Media: «Δεν θα βρεις κανέναν που να μην έβγαλε λεφτά από αυτό» – Η δράση της εταιρείας «πυραμίδα»

admin