Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: πηγαίνουν στα όργανα με ανοικτούς λογαριασμούς

Τι έχει στο μυαλό του ο Στέφανος Κασσελάκης; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συνηθίσει να είναι απρόβλεπτος – και αυτή η αίσθηση εντείνεται όταν στέλνει αντιθετικά μηνύματα. Επί δύο μέρες, από τη στιγμή που επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ο Κασσελάκης βλέπει βουλευτές. Ανάμεσά τους δεν ήταν μόνο αυτοί που βρίσκονται στη δική του πλευρά, αλλά και κάποιοι εξ αυτών που υπέγραψαν το κείμενο των «87», όπως η Ολγα Γεροβασίλη, για την ανάγκη πιο συμμετοχικής λειτουργίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενας πρόεδρος που κάνει επαφές πριν από δύο κρίσιμες συνεδριάσεις συνήθως δεν σκέφτεται να σηκώσει τους τόνους παραπάνω και παράλληλα μαθαίνει τους προβληματισμούς των βουλευτών του για χειρισμούς που η Κουμουνδούρου έκανε και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές. Οταν, όμως, ο ίδιος πρόεδρος δηλώνει απολύτως αποφασισμένος για καταστατικές αλλαγές που δεν θα διαπραγματευτεί με τα στελέχη του, οι οποίες έχει ήδη εξαγγείλει πως αφορούν και τα ίδια τα όργανα, επί της ουσίας δηλώνει πως θα υπάρξουν στελέχη που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρεθούν στην έξοδο.

Αρχή με

την Πολιτική Γραμματεία

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και η σαββατιάτικη της Κεντρικής Επιτροπής δεν θα είναι εύκολες για την Κουμουνδούρου, με τον Κασσελάκη ωστόσο να έχει αποκλείσει προσφυγή στη βάση – και σε αυτό βοηθάει εμφανώς πως διάθεση αμφισβήτησης δεν υπάρχει από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Ακόμα όμως κι αν οι τωρινοί σκόπελοι ξεπεραστούν σχετικά ανώδυνα (με μεγαλύτερο αγκάθι τα οικονομικά του κόμματος και η απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής»), ο ορίζοντας του φθινοπώρου είναι εξίσου δύσκολος για όσους διαφωνούν με τις ριζικές αλλαγές στις οποίες ο Κασσελάκης δεν προτίθεται να κάνει πίσω – «όποιος διαφωνεί σε θέματα πολιτικής έχει απολύτως θέση στο κόμμα. Οποιος διαφωνεί με την ιδέα να έχουμε καταστατικό συνέδριο, δεν ταιριάζει με τη δική μου φιλοσοφία», είπε δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως, ο Κασσελάκης έχει ρίξει τις βολές του και προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, βολές που στην πραγματικότητα δεν έχει πάρει πίσω, προσπαθώντας να διαφυλάξει τη θέση του στην περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση της σύγκλισης της Κεντροαριστεράς. «Κανένα κόμμα στην Ελλάδα πλην της Ακροδεξιάς δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε. Δεδομένων των συνθηκών που είχα να αντιμετωπίσω (…) οφείλω να πω ότι είμαι υπερήφανος που βγήκαμε δεύτεροι με μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ», ανέφερε, σε ένα είδος απολογισμού, ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Economist.

H κόντρα

των δύο προέδρων

Η ουσία της «κόντρας» μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου, στην οποία ο ένας αρνείται να μπει και ο άλλος επισημαίνει πως πρέπει να γίνει «μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», αφορά την πιθανότητα ο Τσίπρας να επιδείξει διάθεση επιστροφής όχι τώρα, για τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα. Ως «από μηχανής θεός», δηλαδή, σε ένα νεοσύστατο ευρύτερο κεντροαριστερό σχήμα, χωρίζοντας τη συριζαϊκή βάση σε περισσότερα κομμάτια από όσα θα ήταν κανονικά ή στηρίζοντας κάποιον άλλο αντί του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυσκολεύοντας, σε κάθε περίπτωση, τις πιθανότητές του σε σχέση με αυτές που θα έχει αν ο μηχανισμός, συμπαγής, στηρίξει την υποψηφιότητά του.

Related posts

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έλαβε on-air απειλητικό email με φωτογραφίες των παιδιών του

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζεύει η Κουμουνδούρου τις… τρεις διαγραφές Κασσελάκη

admin

«Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ με τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο ΝΑΤΟ» λέει ο Ερντογάν

admin

Φάμελλος: «Εχουμε σχέδιο για τη δασοπροστασία – Αναμένουμε την κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή»

admin

Μητσοτάκης από Ψέριμο: «Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας»

admin

Μαρινάκης για Λιβύη: «Ηταν τροχαίο δυστύχημα – Δεν μετέβη κλιμάκιο της ΕΥΠ»

admin

Πλεύρης: Ελλειψη φαρμάκων μόνο στα εισπνεόμενα γιατί είναι εισαγωγής

admin

Ανοιξε τον δρόμο για δεύτερη θητεία της Προέδρου

admin

«Βρέχει» πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

admin