Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνδρομητική TV: Αρχή του τέλους για το δορυφορικό πιάτο, οι νέες συμφωνίες

Εγκατάλειψη του δορυφορικού πιάτου και αύξηση συνδέσεων μέσω internet καταγράφουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνίων – Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη συνδρομητική τηλεόραση τη στιγμή που δύο ελληνικές πλατφόρμες «τάραξαν τα νερά» με την ανακοίνωση της συμφωνίας για κοινό αθλητικό περιεχόμενο θέλοντας να «χτυπήσουν» την πειρατεία.

Η πρώτη «συμφωνία» Cosmote TV – EON (Νova) για το αθλητικό περιεχόμενο αποτελεί μία κίνηση «ματ» κατά την πειρατείας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μία νέα προοπτική μεταξύ των ελληνικών συνδρομητικών τηλεοράσεων που μέχρι σήμερα «κονταροχτυπιούνταν» για το ποιος θα κερδίσει περισσότερους συνδρομητές.

Αν και η συμφωνία αφορά μόνο αθλητικό περιεχόμενο μπορεί να ανοίξει προοπτικές και σε άλλα επίπεδα, ενώ η δυνατότητα να μπουν σε αυτήν και οι άλλες ελληνικές πλατφόρμες θα δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα στην ελληνική συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και ένα «δυνατό» ανταγωνιστή απέναντι στις ξένες πλατφόρμες που διεκδικούν και κερδίζουν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής αγοράς.

Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα που κάνουν οι δύο παίκτες της ελληνικής αγοράς, ενώ πληροφορίες θέλουν να προετοιμάζονται και άλλες που θα βάλουν φραγή στην πειρατεία στη χώρα μας η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δημιουργώντας «μαύρη τρύπα» πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σε παρόχους και κράτος.

Στη συμφωνία που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τις 23 Αυγούστου και θα έχει τριετή διάρκεια δίνοντας δυνατότητα στους συνδρομητές και των δύο πλατφορμών να μπορούν να παρακολουθούν όλους τους αγώνες της Super League, όπως και όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι συνδρομητικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για είσοδο στη συμφωνία τόσο της Vadafone TV, όσο και της inalan ή της ANT1 .

Πλέον ακόμα και με λιγότερο από 20 ευρώ ο συνδρομητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο αθλητικό περιεχόμενο και των δύο πλατφορμών δημιουργώντας ένα … ανταγωνιστικό πακέτο στις πειρατικές συνδέσεις.

Το τέλος του δορυφορικού πιάτου

Οι συνδρομητές στρέφονται όλο και περισσότερο στη θέαση περιεχομένου μέσω του διαδικτύου με τις Οver The Top (OΤΤ) πλατφόρμες, να μπαίνουν στην πρώτη θέση μια και δίνουν την δυνατότητα στον χρήστη να βλέπει το τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσω διαδικτύου σε όποια συσκευή επιλέξει ο ίδιος, είτε μέσω της «έξυπνης» τηλεόρασης, είτε το κινητή ή το tablet. Επίσης επιλέγουν τι θα δούνε και πότε θα το δούνε ανάλογα τον χρόνο και τη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ για το 2023, για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, οι συνδρομητές στις ΟΤΤ πλατφόρμες ξεπέρασαν για εκείνους που βρίσκονται στο δορυφορικό πιάτο. Ειδικότερα σε σύνολο 1.303.858 συνδρομητών, οι 682.152 ήταν σε ΟΤΤ πλατφόρμες και οι 621.706 παρακολουθούν μέσω δορυφορικού πιάτου.

Το 2020 στην Ελλάδα, οι χρήστες μέσω ΟΤΤ πλατφόρμας ανέρχονταν στους 248.218 αντιπροσωπεύοντας το 23% της αγοράς, με τους συνδρομητές μέσω δορυφορικού πιάτου να φτάνουν τους 833.628, κατέχοντας το 77% της αγοράς σε σύνολο 1.081.846 συνδρομητών. Το 2020 έκλεισε έχοντας 316.879 συνδρομητές σε ΟΤΤ πλατφόρμες και 797.007 σε δορυφορικό πιάτο σε σύνολο 1.113.886 συνδρομητών.

Η συνδρομητική τηλεόραση σε αριθμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τους 688.000 συνδρομητές της Cosmote TV, περισσότεροι από 450.000 βρίσκονται ήδη στην ΟΤΤ πλατφόρμα προτιμώντας να παρακολουθούν περιεχόμενο και μέσω ίντερνετ, με τον πάροχο να έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για τη streaming πλατφόρμα.

Την ίδια στιγμή η Nova έχει φτάσει τους 400.000 συνδρομητές με τη διοίκηση της εταιρείας να αναφέρει πως τα νούμερα για την πλατφόρμα ΕΟΝ συνεχίζουν να κινούνται θετικά.

Η Vodafone βρίσκεται στην τρίτη θέση έχοντας φτάσει τους 200.000 συνδρομητές, σημειώνοντας σημαντική άνοδο την τελευταία χρονιά, με το Disney να αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την πλατφόρμα, όπως επίσης και η συνεργασία με το HBO.

Το Netflix, σύμφωνα με υπολογισμούς, καθώς η streaming πλατφόρμα δεν δημοσιεύει στοιχεία για τη χώρα μας, έχει περίπου 500.000 χρήστες. Αντίστοιχα το Disney μετράει περισσότερους από 200.000 χρήστες, και ακολουθούν πλατφόρμες όπως το Amazon Prime και το Apple TV.

Η ελληνική streaming πλατφόρμα Cinobo που θέλει να αναδείξει το ποιοτικό σινεμά, διαθέτοντας μια πλούσια συλλογή από βραβευμένες ταινίες κερδίζει και αυτή σταδιακά κομμάτι του ελληνικού κοινού.

Related posts

Mytilineos: Γιατί είναι κρίσιμη για την οικονομία η μονάδα της Αλουμίνιον

admin

Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πιστοποίησε η TÜV HELLAS

admin

Πρώτη θέση έλαβε φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ στον διεθνή διαγωνισμό της Bosch

admin

ΑΜΚ της Trastor: Στο €1,42/μετοχή η τιμή διάθεσης

admin

Ενέργεια: Fast track αδειοδότηση για το project των 229 εκατ. στον Δομοκό

admin

Η ΙΟΝ εκδίδει 2η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

BriQ Properties: Πως προχωρά η συγχώνευση με ICI και οι βασικές επενδύσεις

admin

Neurosoft: Ισχυροποιεί την παρουσία της στην διαχείριση των απειλών κυβερνοασφάλειας   

admin

Το comeback του Μπουτάρη και το σχέδιο των Αφών Γεωργιάδη

admin