Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική τριών αξόνων από τη Cenergy, το project στις ΗΠΑ

Στις ευοίωνες προοπτικές της Cenergy αναφέρθηκε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας πως ο όμιλος βρίσκεται στην αρχή μιας νέας αναπτυξιακής φάσης που ξεκινά με την υλοποιούμενη αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου (ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη) και την παραγωγική του επέκταση στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξης Αλεξίου και ο οικονομικός της διευθυντής Αλέξανδρος Μπένος, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία που από το 2025 θα διπλασιάσει την παραγωγική του δυναμικότητα. Παρόλα αυτά, μόνο με τις ήδη υπάρχουσες υπογεγραμμένες συμβάσεις, η μονάδα της Κορίνθου θα δουλεύει στο 100% για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως και το 2028).
  • Στο γεγονός ότι στο τέλος του 2025 θα έχει διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα στις μονάδες χερσαίων καλωδίων που διαθέτει ο όμιλος στον νομό Βοιωτίας, με τις υπάρχουσες παραγγελίες να καλύπτουν το αυξημένο capacity έως και το έτος 2027.
  • Στη μονάδα των Σωληνουργείων Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας, η οποία -εκτός των άλλων- είναι ήδη σε θέση να παράξει υψηλής τεχνογνωσίας προϊόντα, όπως σωλήνες για μεταφορά υδρογόνου και σωλήνες για μεταφορά-αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
  • Στο νέο εργοστάσιο παραγωγής χερσαίων καλωδίων (θα είναι «αντίγραφο» αυτού που διαθέτει στη Θήβα) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για συνολική επένδυση 200 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 30 εκατ. έχουν ήδη διατεθεί για την απόκτηση του οικοπέδου, ενώ θα υπάρξει και φορολογικό κίνητρο 58 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το συγκεκριμένο project έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει πολύ καλά. H τοπική αγορά χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή και ανερχόμενη ζήτηση, με τα περιθώρια κέρδους να είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα στην Ευρώπη. «Ήδη μας ζητούν παραγγελίες για το 2025 και το 2026, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε ξεκινήσει να παράγουμε και έτσι θα εξυπηρετήσουμε τους πελάτες αυτούς από τα εργοστάσια της Βοιωτίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

«Πρώτος μας στόχος είναι να πατήσουμε πόδι σε μια πολύ μεγάλη και υποσχόμενη αγορά, όπως αυτή των ΗΠΑ. Είναι διαφορετικό να λειτουργείς ως εξαγωγέας στη χώρα αυτή, από το να διαθέτεις τοπική παραγωγική παρουσία. Το δεύτερο είναι πολύ πιο ασφαλές και οι Αμερικανοί στηρίζουν όσους επενδύουν στη χώρα τους. Εμείς ξεκινάμε από μια μονάδα, την οποία θα μπορούμε να επεκτείνουμε στο μέλλον, καθώς υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος» αναφέρθηκε.

Σε ερώτηση του -.gr γιατί η Cenergy προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αφού θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το project των ΗΠΑ και από τις ελεύθερες ταμειακές ροές των επόμενων ετών, η διοίκηση της εισηγμένης επιβεβαίωσε το ότι το project θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εταιρεία, συμπλήρωσε ωστόσο πως μέσα από την ΑΜΚ θα διευρυνθεί το free float της εισηγμένης κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα βελτιωθεί η κεφαλαιακή της διάρθρωση και θα υπάρξει δυνατότητα για ενδεχόμενες νέες επενδυτικές τοποθετήσεις στο μέλλον.

Στρατηγική τριών αξόνων

Σύμφωνα με τον Αλέξη Αλεξίου, η στρατηγική της Cenergy βασίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στα καλώδια και στους σωλήνες χάλυβα,
  2. στη γεωγραφική εξάπλωση (βλέπε παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ), και
  3. στην αριστοποίηση της λειτουργίας των εργοστασίων, χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου θα παίξουν οι διαφαινόμενες μέγα-τάσεις (π.χ. αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, πράσινη μετάβαση οικονομιών, πακτωλοί χρημάτων που θα πρέπει να επενδυθούν σε υποδομές), καθώς και οι πολύ σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει στα εργοστάσια του ομίλου (από το 2012 έως σήμερα έχουν υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ).

Related posts

Πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρία λογισμικού Technolife Ltd απέκτησε η Epsilon Net

admin

Austriacard: Αύξηση 33,2% στα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Νέα υπηρεσία άμεσης αποζημίωσης κατοικίας από τη Eurolife FFH

admin

Τράπεζα Ηπείρου: Διευκολύνει τη δανειακή χρηματοδότηση των ΜμΕ

admin

Alpha: Από 10 Οκτωβρίου σε διαπραγμάτευση οι 2,78 εκατ. μετοχές από το stock option plan

admin

Trastor: Αύξηση 36% στα έσοδα από μισθώματα το 2020

admin

Jumbo: Δεν υπάρχουν παράνομες διατάξεις στον Κανονισμό Εργασίας

admin

Λάμψα: Στις 13/2 η ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,47/μετοχή

admin

Νέο οικιστικό συγκρότημα Αθηναϊκή Ριβιέρα, ξεκινά η κατασκευή του Apollo Hills

admin