Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος των “σορτάκηδων” η Temenos του ελληνοαυστραλού Γ. Κούκη μετά το “χτύπημα” της Hindenburg

Παραμένει σε ελεύθερη πτώση Temenos AG μετά την έκθεση της Hindenburg Research, που έκανε λόγο για παρατυπίες στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας και οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού είχε μπει στο στόχαστρο ακτιβιστών επενδυτών και πριν την έκθεση της Hindenburg Research, για θέματα που αφορούσαν κυρίως την εταιρική διακυβέρνηση.

Η νέα έκθεση, όμως, μιλάει για “μεγάλες λογιστικές παρατυπίες”, ενώ αναφέρει πως η Temenos “χειραγώγησε τα κέρδη της” επισημαίνοντας πως οι πρακτικές αυτές ήταν κοινό μυστικό στην εταιρεία. Η Hindenburg σημειώνει πως πραγματοποίησε έρευνα η οποία είχε διάρκεια τεσσάρων μηνών, διάστημα κατά το οποίο πήρε συνεντεύξεις από 25 πρώην εργαζόμενους της εταιρείας, “συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών”.

Η διοίκηση της Temenos διέψευσε την έκθεση της Hindenburg Research, δηλώνοντας ότι περιέχει “ανακρίβειες και λάθη καθώς και ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς.” Οι επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Martin Ebner, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Temenos, αναμένουν την Capital Markets Day την Τρίτη ώστε να ακούσουν εκτενώς τις εξηγήσεις που θα παράσχει η διοίκηση της εταιρείας. 

Με βάση το παρελθόν και τη φήμη της Hindenburg, το πλέον πιθανό είναι πως οι ισχυρισμοί της για την ελβετική εταιρεία με έδρα τη Γενεύη μάλλον δύσκολα θα διαψευστούν. Η ακτιβιστική εταιρεία short-seller, της οποίας ηγείται ο Nate Anderson, τα έχει βάλει με αυτοκρατορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως του Gautam Adani, του Jack Dorsey, του Carl Icahn, καταφέροντας πλήγματα στην κεφαλαιοποίησή τους. Οι μετοχές ορισμένων εταιρειών βέβαια έχουν ανακάμψει έκτοτε.

“Το παρελθόν της Hindenburg μιλάει από μόνο του και οι επενδυτές έχουν μάθει να ακούν πριν πάρουν μια απόφαση” λέει ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής στη διαδικτυακή πλατφόρμα IG. “Οι έρευνές τους απαιτούν χρόνο, έτσι, όταν μιλάνε, οι αγορές τους λαμβάνουν υπόψη.”

Οι μετοχές της Temenos καταγράφουν απώλειες 9,5% σήμερα Παρασκευή διευρύνοντας τη χθεσινή βουτιά της τάξης του 28%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο ένα τρίτο από τα υψηλά της των 13 δισ. ελβετικών φράγκων (14,7 δισ. δολ.) το 2019. 

Η έρευνα της Hindenburg μιλάει για αποτυχημένα projects και δυσαρεστημένους πελάτες στη Βόρεια Αμερική, μια στρατηγική αγορά – κλειδί για την εταιρεία. Επίσης, μια σχετικά νέα δραστηριότητα – στόχος της οποίας ήταν να διαφοροποιηθεί από τη βασική δραστηριότητα του τραπεζικού λογισμικού προς την κατεύθυνση του digital banking, περιγράφεται ως αποτυχία. Στην έκθεση της Hindenburg γίνεται λόγος για τριγωνικές συναλλαγές, για αλλαγές στις ημερομηνίες συμβολαίων, καθώς και άλλα “λογιστικά τερτίπια”. 

“Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις κατηγορίες”, τόνισε ο Cengiz Sen, αναλυτής της Julius Baer, σε σημείωμά του, συμπληρώνοντας πως αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι οι “ισχυρισμοί της  Hindenburg ότι έχει πάρει συνεντεύξεις από καλά πληροφορημένα πρώην ανώτερα στελέχη της εταιρείας.” 

Και πριν την έκθεση πάντως δεν υπήρχε συγκλίνουσα θέση μεταξύ των αναλυτών για την ελβετική εταιρεία, καθώς οι 5 είχαν δώσει σύσταση αντίστοιχη του “buy”, οι 10 σύστηναν “hold” και οι τέσσερις “sell”. Οι μετοχές της Temenos κατέγραφαν αύξηση 12% στο έτος, μέχρι την Τετάρτη που πέρασε, δίνοντας συνέχεια στο ράλι 54% που σημείωσε το 2023. Ένα χρόνο νωρίτερα, η μετοχή είχε καταγράψει πτώση 60%. 

Μόλις τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε ο CEO της εταιρείας, Max Chuard καθώς ολοένα και περισσότεροι μέτοχοι θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη θέση. Μάλιστα οι ακτιβιστές μέτοχοι της Petrus Advisers είχαν ζητήσει την αποχώρησή του καθώς θεωρούσαν ότι βρίσκεται “πολύ έξω από τα νερά του”. Ο Κύπριος Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτελεστικός πρόεδρος, ανέλαβε καθήκοντα προσωρινού αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, δήλωσε όμως ότι δεν επιδιώξει επανεκλογή. 

Ιδρύθηκε από τον Ελληνοαυστραλό Γεώργιο Κούκη

Η Temenos, ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες, από τον Ελληνοαυστραλό Γεώργιο Κούκη. Ο κ. Κούκης μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1971, αφού είχε κάνει προσπάθεια να εργαστεί στο Βέλγιο και στην Αγγλία.  Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ellines.com η αρχή ήταν πολύ δύσκολη γιατί δεν μίλαγε τη γλώσσα, δεν είχε συγγενείς ούτε φίλους στην Αυστραλία και είχε μόνο (με την έγκυο τότε γυναίκα του) 70 δολάρια στην τσέπη τους. Εργάστηκε σε εταιρείες όπως η Qantas και η Management Science America (MSA). Απέκτησε μια σημαντική περιουσία, άλλα την έχασε όλη με τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987.

Το 1993 εξαγόρασε μια διπλά χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία, η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής των τραπεζών και διαχειριζόταν το πρόγραμμα Globus, την “Temenos”. Στις αρχές του 2000 η Temenos εισήχθη στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. ελβετικών φράγκων.

Το 2008 ανακοίνωσε πως εξαγόρασε την κύρια δραστηριότητα της τότε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Informer, έναντι 25,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές. Στη συνέντευξή του στο ellines.com ο κ. Κούκης αναφέρει: “το μετάνιωσα που άνοιξα γραφείο εδώ. Απ’ όλο τον κόσμο εδώ είναι από τα χειρότερα μέρη από άποψη γραφειοκρατίας.”  

Ο κ. Κούκης από την 1η Ιουλίου 2011 είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος της Temenos Group.  

Στο site της εταιρείας αναφέρεται ότι μέσω της πλατφόρμας 1,2 δισ. άνθρωποι πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές. Επιπλέον, σημειώνει πως τα 2/3 από τις 1.000 κορυφαίες τράπεζες του κόσμου και 70 challenger banks σε πάνω από 150 χώρες χρησιμοποιούν την τεχνολογία της. Στους πελάτες της, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της Temenos, περιλαμβάνονται ονόματα όπως των Standard Chartered, Julius Baer και Nordea.

Related posts

Μεγάλες αεροπορικές επιδρομές Ρώσων και Ουκρανών σε Κίεβο, Λβιβ, Σεβαστούπολη – Σε επιφυλακή η Πολωνία

admin

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την “επιδεινούμενη βία” στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

admin

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι “διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα” – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

admin

Μ. Ζαχάροβα: Ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ ισοδυναμεί με επέκταση του ΝΑΤΟ

admin

Τα πρωτοφανή στοιχεία της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

admin

Barr (Fed): Το ερώτημα πλέον είναι πόσο θα μείνουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα

admin

Ισραήλ: Η Χαμάς “γυρίζει την πλάτη” σε μια πολύ λογική πρόταση εκεχειρίας

admin

Σερβία: Τρομοκρατική επίθεση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βελιγράδι

admin

Συνάντηση του Ιταλού ΥΠΕΣ με τον Τυνήσιο ομόλογό του για το μεταναστευτικό

admin