Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία η έρευνα για τα μέιλ

Σχεδόν ολοκληρωμένο είναι το στάδιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού από το υπουργείο Εσωτερικών, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Νούλη. Ο ίδιος έχει ζητήσει και λάβει δεκάδες καταθέσεις από μάρτυρες, θιγέντες και υπόπτους και έχει πλέον συγκεντρώσει σχεδόν όλο το απαραίτητο υλικό για τον σχηματισμό της δικογραφίας. Λέω «σχεδόν» γιατί έχουν προκύψει στο μεταξύ και κάποια… απόνερα από την έρευνα και το πρώτο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση στο μέρος που αφορά τη ΝΔ και τον τέως γραμματέα Αποδήμων, Νίκο Θεοδωρόπουλο και θα ανοίξει νέο κύκλο καταθέσεων μαρτύρων. Ηδη, όμως, έχουν προκύψει σημαντικές αντιφάσεις και ερωτηματικά για το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων από το υπουργείο Εσωτερικών ή και τη ΝΔ.

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση στελεχών

Διόλου τυχαία, πληροφορούμαι ότι οι απόδημοι έχουν καταθέσει επισήμως αίτημα για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών με τον παραιτηθέντα ΓΓ του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά στην ΑΠΔΠΧ ότι δεν γνώριζε, ούτε τότε ούτε τώρα, τίποτε για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων. Σαν να αγνοεί, δηλαδή, ποια είναι η πολιτική ευθύνη που ο ίδιος ανέλαβε παραιτούμενος από τη θέση του, διαψεύδοντας ευθέως τα κυβερνητικά στελέχη που σε δημόσιες δηλώσεις τους έλεγαν πως η διαρροή εντοπίστηκε πως έγινε από το δικό του γραφείο, από δικό του συνεργάτη…

Ευτυχείς για

το υπερόπλο

Ευτυχής για την εξέλιξη της έγκρισης, από την επιτροπή εξοπλιστικών, εμφανίστηκε στο περιστύλιο της Βουλής ο Νίκος Δένδιας. Και δικαίως αφού, όπως έλεγε και στους συναδέλφους δημοσιογράφους, εγκρίθηκαν δύο από τα σημαντικότερα κεφάλαια της «Ατζέντας 2030» του υπουργείου Αμυνας και ειδικά η απόκτηση των 20 μαχητικών F-35, «των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή, σημαντικό όπλο που θα δώσει μεγάλη δυνατότητα στην Πολεμική Αεροπορία». Ως προς τα σχόλια που ακούστηκαν στην επιτροπή, πάντως, για το ότι η προμήθεια δεν περιλαμβάνει τον οπλισμό των αεροσκαφών, πηγές του υπουργείου εξηγούσαν πως είναι λογικό κι αναμενόμενο οι συμφωνίες για τον οπλισμό που θα φέρουν τα F-35 να έπονται της σύμβασης για την απόκτησή τους. Αυτό που μετράει τώρα είναι ότι «κλείδωσε» η αγορά του υπερόπλου.

Αλυτρωτικές κορόνες

Την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι νέες αλυτρωτικές αναφορές της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας περί «Μακεδονίας του Αιγαίου». Η αφορμή ηταν η συνάντηση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με εκπροσώπους οργάνωσης με το όνομα «Ενωση Συλλόγων Μακεδόνων και παιδιών-προσφύγων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου». Για την οποία, η επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως «πραγματοποιήθηκε την παραμονή του παραδοσιακού εορτασμού της 75ης επετείου από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα και της 76ης επετείου από τις βίαιες διώξεις των Μακεδόνων από το τμήμα της Μακεδονίας του Αιγαίου», ενώ, επιπλέον, ανακοίνωσε πως την Κυριακή θα γίνει και σχετική δημόσια εκδήλωση μνήμης στα Σκόπια. Ολα αυτά πιστά, δυστυχώς, στις διακηρυγμένες θέσεις και το ύφος του κυβερνώντος, πλέον, κόμματος VMRO-DPNE…

Προειδοποιήσεις

To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, δήλωσε χθες πως «η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και «επιστρέφει σε ενέργειες του παρελθόντος που υποδηλώνουν αλυτρωτική διάθεση και πλήρη άγνοια της ιστορίας». Προειδοποίησε δε, σε διπλωματική γλώσσα, για τις ενδεχόμενες συνέπειες της πολιτικής αυτής, τονιζοντας πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης «έθεσε ήδη αναλυτικά υπόψη των ομολόγων του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τις σχετικές παραβιάσεις και θα συνεχίσει να το πράττει» ενώ «επιπλέον, το θέμα τίθεται σε διεθνές επίπεδο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης». Διότι, θυμίζω, η Συμφωνία των Πρεσπών «ξεκλείδωσε» για τη Βόρεια Μακεδονία το ΝΑΤΟ και την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ…

Η Πρόεδρος

στη Θράκη

Ιδιαίτερο συμβολισμό είχε η πρωτοβουλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου να διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη το διήμερο συνέδριο «Κλιματική ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία» που ξεκίνησε χθες, με την αιγίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ωστε να μεταφερθεί η συζήτηση αυτή σε ένα κρίσιμο, από πολλές απόψεις, κομμάτι της χώρας, στο βορειότερο μέρος της, με γεωγραφικές ιδιομορφίες και βιοποικιλότητα. Ενώ δίνεται έτσι και μια ευκαιρία να συνομιλήσουν οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας της Θράκης με τους σπουδαίους ακαδημαϊκούς για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Αδελφικές εκρήξεις

Αυτά έχουν οι εμφύλιοι. Να ξεχύνονται στις μάχες αδέλφια, ξαδέλφια, φίλοι και συγγενείς. Ετσι κι ο Στέλιος Κασσελάκης, ο αδελφός του προέδρου, δεν άντεξε να παρατηρεί αμίλητος τις επιθέσεις των 87 στασιαστών στον Στέφανο. Και πήρε θέση στο Twitter, παρεμβαίνοντας σε ανάρτηση του γνωστού στιχουργού/στελέχους ΣΥΡΙΖΑ/ίνφλουενσερ, Νίκου Μωραΐτη. Σχολιάζοντας σκωπτικά για τους 87: «Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Ετσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό». Εγινε ένα σούσουρο, όπως καταλαβαίνετε, με την οικογενειακή παρέμβαση. Και έπειτα από λίγο το σχόλιο σβήστηκε.

Ο Πάπας

σε ιστορικό ταξίδι

Την επιθυμία του να επισκεφθεί την Τουρκία το 2025, με αφορμή την επέτειο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, επιβεβαίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Την είδηση της επιθυμίας του Φραγκίσκου να πραγματοποιήσει αυτή την ιστορικής σημασίας επίσκεψη στο Πατριαρχείο, σας την είχαμε γράψει για πρώτη φορά στα «ΝΕΑ» και πλέον η επιβεβαίωση είναι διπλή, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αποκαλύψει ότι έχει συσταθεί επιτροπή για την οργάνωσή της.

Related posts

Εύα Καϊλή: «Θα υπάρξουν σημαντικές δικαστικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο», λέει ο Κορογιαννάκης

admin

ΑΛΛΑΓΕΣ

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Κεραυνός χτύπησε αεροσκάφος που επέβαινε και ο υπουργός

admin

Εξώδικο Κασιδιάρη στον Τασούλα για το μπλόκο στο κόμμα

admin

Παύλος Μπακογιάννης: Η ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του

admin

Ο κλειστός γάμος κι ένα τραπέζωμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Μανχάταν

admin

Αυξάνονται και πληθύνονται τα ακροδεξιά κομματίδια στον συνασπισμό Μπογδάνου

admin

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη

admin

Η μεγάλη ευκαιρία του Ανδρουλάκη

admin