Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 1,9 τρισ. δολ. το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο 11μηνο έως τέλος Αυγούστου

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο, με ένα μήνα να μένει μέχρι από το τέλος του οικονομικού έτους, καθώς το υψηλότερο κόστος των τόκων συνέχισε να επιβαρύνει το συνολικό ισοζύγιο.

Το έλλειμμα των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τους 11 μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 31 Αυγούστου παρουσιάστηκε αυξημένο κατά 24% από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, το έλλειμμα ήταν 380 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το πλεόνασμα τον Αύγουστο του 2023 κατά την προσαρμογή για ημερολογιακές διαφορές. Μεγάλο μέρος της μηνιαίας διακύμανσης οφειλόταν στην ανάκληση της διαγραφής του φοιτητικού χρέους.

Η επιβάρυνση των τόκων για το ανεξόφλητο χρέος των ΗΠΑ παραμένει σημαντική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό. Το κόστος των τόκων κατά τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους ανήλθε σε 1,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 30% από το 2023. Το κόστος των τόκων δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο παρελθόν, αν και αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι ως ποσοστό επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ο λόγος ήταν υψηλότερος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve, με στόχο την καταστολή του πληθωρισμού, έχει κάνει πιο ακριβή την έκδοση του χρέους για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για το εκκρεμές έντοκο χρέος των ΗΠΑ ήταν 3,35% στα τέλη Αυγούστου, αυξημένο κατά 43 μονάδες βάσης σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και το υψηλότερο από το 2009.

Η περσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το σχέδιο διαγραφής φοιτητικού χρέους της κυβέρνησης Μπάιντεν οδήγησε σε λογιστική προσαρμογή που σήμαινε διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 319 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Yπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη.

Διεύρυνση 7%

Από την άλλη πλευρά, τα φορολογικά έσοδα του 2024 έχουν διογκωθεί από μια εισροή πληρωμών που αναβλήθηκαν το 2023 λόγω φυσικών καταστροφών που έπληξαν περιοχές που περιλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια. Οι αναβαλλόμενοι φόροι ανέρχονται σε περίπου 135 δισεκατομμύρια δολάρια για φέτος, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.

Προσαρμόζοντας τόσο το φοιτητικό χρέος όσο και για την αναβαλλόμενη φορολογία, το έλλειμμα θα είναι περίπου 7% μεγαλύτερο για τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους σε σύγκριση με πέρυσι, κατέληξαν οι αξιωματούχοι.

Related posts

Ραβίνος: Οι IDF σκότωσαν τον τρομοκράτη της Χαμάς που βεβήλωσε τη σορό της Σάνι Λουκ

admin

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,3% το α’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες

admin

Σλοβακία: Ξεκίνησε η δίκη του κεντρικού τραπεζίτη Κάζιμιρ για δωροδοκία

admin

Έκκληση από ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για αυτοσυγκράτηση στην Κένυα

admin

Kazimir (ΕΚΤ): Επιστημονική φαντασία η μείωση επιτοκίων το α’ τρίμηνο

admin

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό

admin

Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα πετύχει στην Ουκρανία, εκτός αν συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ

admin

Επίθεση με drone στο Ιράκ: Νεκροί οι ηγέτες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ

admin

Η Χαμάς αντιδρά στις δηλώσεις Μπλίνκεν και δηλώνει ότι επιθυμεί εκεχειρία στη Γάζα

admin