Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «κόκκινα» η Wall Street – Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Dow Jones

Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο

Dow Jones

 και στη συνεδρίαση της Τετάρτης, αν και πλέον το καθοδικό ρεύμα συμπαρέσυρε όλους τους δείκτες της αγοράς.


Συγκεκριμένα, ο Dow κατέγραψε μεγάλη πτώση 411 μονάδων ή 1,06% στις 38.441, ο

S&P 500

υποχώρησε κατά 0,74% φτάνοντας τις 5.266 μονάδες και ο

Nasdaq

διολίσθησε σε ποσοστό 0,58% στις 16.920 μονάδες. Πάντως, στα επίπεδα αυτά έμεινε αρκετά κοντά στο ιστορικό όριο των 17.000 μονάδων που κατάφερε να ξεπεράσει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Τρίτης.





Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και ένα μήνα. Η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το όριο του 4,6%, στο 4,612% και του 2ετούς σκαρφάλωσε στο 4,977%.


Αργά απόψε, η Fed δημοσίευσε την περιοδική έκθεση της λεγόμενης Μπεζ Βίβλου που περιλαμβάνει συγκεντρωτικά στοιχεία για την εικόνα της οικονομίας από τα 12 περιφερειακά της τμήματα.





Η έκθεση διαπίστωσε πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να διευρύνεται με αργό ρυθμό, ωστόσο άνισα μεταξύ των περιφερειών. Ωστόσο διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ελαφρά πιο απαισιόδοξες για τις προοπτικές της οικονομίας λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.


Όσον αφορά τον πληθωρισμό επιβεβαίωσε την ενίσχυση του με μετριοπαθή ρυθμό, κάτι που θα συνεχιστεί και βραχυπρόθεσμα, ενώ με αργό ρυθμό συνεχίζεται και η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας.





Με λίγα λόγια, η έκθεση δεν σκιαγράφησε μια εικόνα που θα ενθαρρύνει τη Fed να αλλάξει ρότα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής γρήγορα. Τα προγνωστικά των traders συγκλίνουν στην πιθανότητα η τρέχουσα περιοριστική πολιτική να διατηρηθεί σχεδόν μέχρι τα τέλη της χρονιάς, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνεται πιθανότατα στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.


Πολλοί επενδυτές ελπίζουν πως το συμβούλιο θα αποφασίσει να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση, έστω από τον Σεπτέμβριο, όμως για την ώρα τα στοιχεία δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.


Κομβικής σημασίας θα είναι τα νέα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή, καθώς πρόκειται για τον αγαπημένο πληθωριστικό δείκτη της Fed.


Σε επίπεδο μετοχών, η Nvidia ξεπέρασε τις αρχικές αρνητικές πιέσεις που έβαζαν φρένο στο πολυήμερο ανοδικό σερί της προσθέτοντας έτσι και νέα κέρδη. Όμως, η πορεία της δεν ήταν αρκετά δυναμική ώστε να «σπρώξει» τον Nasdaq σε θετικό έδαφος, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες.





Related posts

«Κουρεμένα» ενοίκια: Κλείνουν μέσα στον επόμενο μήνα οι εκκρεμότητες

admin

Το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη, η Golden Visa και η πρόταση Ανδρουλάκη, οι αυτεπάγγελτες διώξεις τραπεζιτών, οι επαφές Στάσση στην Ουάσινγκτον

admin

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν έως τις 7 Ιουνίου

admin

Ο χρυσός του Ρόμελ: Πού βρίσκεται ο μυθικός θησαυρός των Ναζί;

admin

Αργεντινή: Πάνω από το 57% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια

admin

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής από ιδιοκτήτες κατοικιών – Ποιους δήμους αφορά

admin

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ανοίγει το Taxisnet – Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

admin

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Υψηλές προσδοκίες από τις χειμερινές εκπτώσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρηματίες

admin

Επίδομα παιδιού Α21: Αύριο Μεγάλη Πέμπτη η επιπλέον δόση

admin